<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stari hrast: Teško je biti drvo u Banjaluci

MONODRAMA

Monodrama "Teško je biti drvo u Banjoj Luci" biće održana večeras u 21 čas kod Starog hrasta sa početkom od 21 čas.

19. august 2013, 12:00

Tekst i režiju potpisuje Tihomir Levajac, književnik i dugogodišnji profesor u banjalučkoj Gimnaziji, a uloga Starog hrasta dodijeljena je Mirku Ljubaniću.


Za zvučne i video efekte zadužen je Dalibor Slijepac, a ton majstor je David Pandža.

Kićenje Starog hrasta



"Stari hrast je najstarije drvo u Banjaluci i sijaset ljudi svoju subinu je vezalo za njega, prolazili su pored njega, odmarali se ispod njega i uživali u hladovini koja je nastala pod uticajem velikih hrastovih dimenzija. Zgrada koja je pored njega sagrađena ima devet spratova, a hrast je ravan sa njom, što znači da je on veći od svake bogomolje u gradu. Hrast lužnjak živi oko 700, 800, 900 godina, a procena je da banjalučki Stari hrast ima oko 220 godina, pa se ne postavlja pitanje koliko smo mu godina ili decenija uzeli, nego koliko smo mu vekova oduzeli? Za to su krivi ljudski nemar, grabež i otimačina koji su sveprisutni. U toj jurnjavi za materijalnom koristi, nije obraćana pažnja na stari hrast, nisu preduzete mere koje je trebalo preduzeti, pa je on definitivno nastradao", rekao je ranije u intervjuu za BUKU Tihomir Levajac.