<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

6 nevjerovatnih stvari koje su izumile žene

Kada su u pitanju izumi koji su promijenili i obilježili istoriju prvo što nam padne na pamet su muška imena poput Tomasa Edisona, Nikole Tesle, Leonarda Da Vinčija i Alfreda Nobela. Međutim, šta je sa ženama koje su svojim radom obilježile istoriju?

25. august 2013, 12:00

 1. Brisači na automobilu 

Meri Anderson se davne 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipka s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu dana kasnije. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko decenija kasnije - danas vožnju u automobilu ne možemo ni da zamislimo bez njenog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma. 

2. Monopol 

Elizabet Megie je glavna i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala “The Landlord's Game” i izmišljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namjena dobra zabava i druženje s porodicom i prijateljima, ova dizajnerka igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekat koji donosi pohlepa i gramzivost. 

3. Solarno grijanje 

Mađarica, dr Maria Telkes je odgovorna za prvi sistem grijanja na solarnu energiju -1925. godine preselila se u Ameriku i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. 1940. godine razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grijanja za domove, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena - arhitektkinja Elonor Rejmond. 

4. Pivo 

Iako sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo ko je zaista prvi proizveo pivo koje s užitkom danas pijemo, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore kako je to bila žena, tačnije žene. Naime prije 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bio je to zadatak koji su radile i znale samo pripadnice ljepšeg pola. 

Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrednim ženskim rukama. 

5. Protivpožarne stepenice 

Prve protivpožarne stepenice na spoljnoj strani zgrade koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebalo da olakšaju evakuaciju 1897. godine je osmislila Ana Konli. Njenu ideju prihvatili su brojne arhitekte, a ova ideja se održala i do današnjeg dana. 

6. Pancir 

Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancir izumjela je žena. Njeno ime je Stefani Kvolek, a istraživanje koje je sprovodila rezultiralo je izumom pancira, tačnije materijala koji se koristi u izradi istih. 

Izum je patentirala 1966. godine, ali to nije bio njen jedini izum. U bogatoj, 40 godina dugoj karijeri, Stefani je patentirala više od 40 različitih izuma i uvrštena je u Hol slavnih pronalazača.