<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hrvatska: Liječnici, medicinske sestre i tehničari stupaju u štrajk

Štrajk zdravstvenih radnika počinje 18. rujna ove godine...

06. septembar 2013, 12:00

Sindikat medicinskih sestara i tehničara najavio je kolektivni štrajk, paralelno sa sindikatom liječnika, koji će početi u srijedu 18. rujna i trajat će do ispunjenja svih zahtjeva zdravstvenih djelatnika, javio je dopisnik Andolu Agency (AA).

Ankica Prašnjak, predsjednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara, izjavila je kako u štrajku neće sudjelovati primarna i hitna zdravstvena zaštita, a sam štrajk izgledat će kao uobičajeni rad subotom i nedjeljom, sa smanjenim kapacitetom rada na 20 do 30 posto u odnosu na radni tjedan.

Brankica Marušić, sindikalna povjerenica primarne zdravstvene zaštite rekla je kako djelatnici hitne službe i primarne zaštite daju punu podršku kolegama koji su u štrajku te kako će svoje sudjelovanje obaviti dijeljenjem letaka i materijala kojima će upoznati pacijente s problemima u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske.

„Kolektivni ugovor kojega je Vlada raskinula prije tri mjeseca kap je koja je prelila čašu nezadovoljstva. Nezadovoljni smo odnosom Vlade i Ministarstva zdravlja prema profesiji medicinskih sestara i tehničara kojih je premalo na terenu i čije se razine obrazovanja nimalo ne poštuju“, rekla je Ankica Prašnjak i naglasila kako se nada da će Vlada ili Ustavni sud vratiti stari kolektivni ugovor na snagu jer novim ugovorom se prije svega ne poštuju prekovremeni sati zdravstvenih djelatnika.

Unatoč priopćenjima Ministarstva zdravlja i ministra Rajka Ostojića kojima demantiraju sindikalni podatak kako su smanjenje plaće za 10 do 30 posto, Prašnjak i dalje ostaje pri toj činjenici.

Robert Ivšak iz Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice kazao je kako se ni „novi kolektivni ugovor ne poštuje jer se zdravstvenim djelatnicima neravnomjerno isplaćuju petak, subota i radna nedjelja“.

Prašnjak je spomenula kako se vrši neprimjeren pritisak na sestre na terenu od strane ravnatelja bolnica.

Dva sindikata, liječnici i sestre, održali su do sada dva sastanka mirenja s Vladom Hrvatske, ali oba pokušaja su propala.

Sindikati od Vlade zahtijevaju kvalitetan socijalni dijalog bez ucjena i jednostranih odluka.