<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Džimi Hendriks: Najveći gitarista svih vremena

SJEĆANJE

Sa dvanaest godina, Hendriks je dobio svoju prvu gitaru, instrument koji je oblikovao čitav njegov život

18. septembar 2019, 8:30

Džimi Hendriks rođen je 27. novembra 1942, a umro je 18. septembra 1070. godine.

Sa dvanaest godina, Hendriks je dobio svoju prvu gitaru, instrument koji je oblikovao čitav njegov život. U mladosti je svirao po klubovima u SAD dok ga nije čuo bivši basista grupe "Animals", Čas Čendler. Upravo mu je on ponudio da bude njegov menadžer i da sa njim pođe put Engleske, što je Hendriks i učinio.

Kasne 1966. godine, u Engleskoj, bili su popularni bendovi poput “The Who”, “The Beatles” i “The Cream” i u to vrijeme nastao je sastav “The Jimi Hendrix Experience” sa Noelom Redingom na basu, Mičom Mičelom za bubnjevima i mladim momkom koji je sa gitarom izvodio čitave performanse.

Hitovi “Hey Joe”, “The Wind Cries Mary”, “Purple Haze” i drugi napravili su Hendriksa zvijezdom u Engleskoj. Njegovo spektakularno izvođenje na Monterejskom festivalu stvorilo je od čuvenog gitariste svjetski poznatu ličnost, nakon čega je prodao na milione albuma u Americi, dok su mu sve turneje bile rasprodate.

Hendriks je pažnju publike, pored odlične svirke, izazivao i time što je gitaru svirao zubima.

Čuveni gitarista uveden je u američku Rokenrol kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih 2005. godine, a njegova zvijezda u Holivudu postavljena je 1994. godine.

Hendriks je preminuo u 27. godini života.

Prestižni muzički časopis “Rolling Stones” 2005. godine postavio je Hendriksa na prvo mjesto liste "100 najvećih gitarista svih vremena".