<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svečano otvoren Tuzla Film Festival

TUZLA

Tuzla Film Festival je svečano svoja vrata otvorio projekcijom filma "Epizoda u životu berača željeza" u režiji Danisa Tanovića, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

19. septembar 2013, 12:00

Čast da ovaj festival proglasi otvorenim pripala je poznatom glumcu iz Tuzle sa dugogodišnjom adresom u Zagrebu Zijadu Gračiću.

"Izuzetna mi je čast da sam ovdje. Želim reći da ovo sve što se događa večeras, ali i proteklih desetak godina, kao da je ostvarenje mog sna. Kad sam krenuo iz Tuzle prije 35 godina nisam očekivao da ću i ja biti dio ovog sna i puta kojeg crtaju vrijedni ljudi, koji Tuzlu pokazuju u jednom drugom miljeu i profilu", izjavio je Gračić.

Festival će na filmska platna koja su postavljena u Bosanskom kulturnom centru, Kinu "Kaleidoskop" i ljetnom kinu "Mladost" predstaviti oko stotinu filmova podijeljenih u četiri kategorije.

Iz sve četiri kategorije, dugometražni, kratki igrani, dokumentarni i animirani film, biraće se najbolji film.

"O očekivanjima je zaista teško govoriti jer smo mi još uvijek u usponu. Sada svi mogu doći i uživati u filmovima koje nudimo ove godine", izjavio je Boris Balta, direktor Tuzla Film Festivala.

Tuzlanskim crvenim tepihom su prošetala poznata imena iz svijeta filma i šoubiznisa poput Nikole Koje, Mire Banjac, Zijada Gračića, Horhe Fuentesa, predsjednika "Miami Recordsa", te slovenačkog top modela Iris Mulej.

Festival će trajati do nedjelje, 22. septembra, kada će biti prikazan posljednji film, te proglašen pobjednika za najbolji film i uručenje nagrada.