Bravo - Youtube od danas blokira govor mržnje!

Bravo - Youtube od danas blokira govor mržnje!

Piše: BUKA

Jeste li ikada pročitali komentare na popularnom YouTube-u? Ne postoji brži način da izgubite vjeru u čovječanstvo. To je septička jama. Youtube je napokon odlučio da se opameti kada je riječ o neprimjerenom sadržaju komentara. Kako?

Konverzacija


Način na koji funkcionišu komentari na Youtube je da je posljednji pristigli komentar smješten na vrh konverzacije. Taj neko ne mora reći ništa pametno niti čak razumljivo.Pa zašto ih onda uopšte i prikazivati? Novi sistem će koristiti algoritme kako bi se utvrdilo je li ta osoba neko ko stalno želi biti na vrhu konverzacije sa svojim komentarima. To će uključivati i komentare od prijatelja, od kreatora tog videa, pa čak i "popularne ličnosti".

Ali idemo dalje. S obzirom da je dosta zbunjuće pratiti komentare kako dolaze, pokušavajući odgonetnuti ko odgovara na koji komentar, Youtube će konačno uvesti tzv. nizanu konverzaciju, tako da će biti jednostavnije pratiti određenu konverzaciju.


Privatna konverzacijaNova platforma za konverzaciju ustvari nije Youtube-ova, ona je proizvod Google +. Ukoliko želite postaviti svoj komentar ispod nekog videa koji vam se dopada ili koji je napravio vaš drug, ponekad i ne želite da vas bombarduje gomila internetskih trolova sa svojim prigluplim komentarima. Komentarišući određeni video moći ćete odlučiti da li želite da vaš komentar bude javan, ili vidljiv samo u vašem krugu ( Circe ) , ili čak samo određenim ljudima koje odaberete.

Podrazumijeva se da će morati doći i do određenog prelijevanja između Google + i Youtube-a. Ukoliko postavite Youtube video na Google+  i neke komentare , komentar će se pojaviti i na videu na Youtube-u takođe. Ili postojaće mogućnost izbora,  da li će napr. komentar ići samo na Google + , ili samo na Youtube. Postojaće bolja kontrola.

Filteri


Nažalost, anonimnost Youtube komentara je iznjedrila ono najgore iz mnogih ljudi. Možete čitati rasističke, seksističke, homofobne, i ostale užasne komentare na maltene svakom popularnom postu. Sada, svaki kreator sadržaja može izabrati da li će dozvoliti sve komentare ili će zabraniti komentarisanje potpuno, ili imati opciju da briše jedan po jedan komentar posebno. Za velike kanale koji sakupljaju više miliona gledalaca praktično je nemoguće pratiti svaki komentar posebno. Ali Youtube predstavlja filtere pomoću kojih će to biti daleko jednostavnije.

Sa ovim filterima, autori sadržaja ne samo da će biti u mogućnosti upisati ljude na spisak odobrnih komentaroa ili naprotiv na spisak blokiranih (koji će automatski odobriti ili odbiti komentar ), već će biti u mogućnosti dodati ključne riječi na tzv. crnu listu.

Na takav način će označeni komentari koje sadrže te riječi (ili riječi koje pomno podsjećaju na one sa crne liste) biti poslani  u neku vrstu limba, čiji će sadržaj kreator kasnije pogledati te eventualno odobriti komentare, ako to bude htio.

Neko će svakako filtrirati riječi koje imaju veze sa govorom mržnje, ili sa rječju „spojler“ ili „ glupan“ napr.

E sad, idioti su poprilično dobri u zaobilaženju filtera pa ćemo vidjeti koliko su Youtube-ovi filteri zapravi dobri, ali na drugu stranu sve što će pomoći u smanjenju broja gluposti na intenetu je dobra stvar.

Početak

Nizana konverzacija od Google+  počinje danas i tokom sedmice. Prvo će biti dostupna samo za kanal stranice ( channel pages) , ali u mjesecima koji dolaze ona će biti uvedena za svaki pojedinačni video, koji će dati autoru sadržaja i komentatorima davati precizniju kontrolu nad konverzacijama u kojima učestvuju.


 

 

 

 

Komentari na tekst (10)
Objavljeno:
Objavljeno:
Objavljeno:
Мъдро пост! Това е още мисли над обект, които помогнаха много за мен, за да работи.[url=http://www.chinareflective.com/]reflective vest[/url] reflective vest
Objavljeno:
OD SRCA VAM HVALA I Š I R I T E - SVE ŠTO SE NEMOŽE KUPITI VAŠ KORISNIK
Objavljeno:
Zanimljivo je da su to uveli sa ogromnom kritikom prema Izraelu koja je nastala ovih dana.
Objavljeno:
Kad ce Buka do to uvede?
Objavljeno:
Navijam za Youtube jer Facebook je sra*e
Objavljeno:
meni je citanje komentara na bilo kojem internet portalu dovoljno da pozelim da se ispalim na madagaskar, u najboljem slucaju
Y2
Objavljeno:
YouTube bi prije svega trebao da zabrani stavljanje kojekakvih glupih klipova na svoj kanal koji izazivaju ljude na govor mržnje!!!
Objavljeno:
Kraj popularnosti YouTube-a...
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.