Tihić-Foliram te da držim igru u svojim rukama

BUKA karikature

Tihić-Foliram te da držim igru u svojim rukama

Piše: BUKA

Dragi drugari, Buka vam predstavlja još jednu biografiju likova našeg doba kroz karikaturu Nine Hadžić. Ovaj put donosimo crtež Sulejmana Tihića.


Ako su optimisti u pravu novu vlast Bosne i Hercegovine na državnom nivou će nas obasjati  sa proljećnim suncem, ništa čudno za ovakvu državu.

Pesimisti predvidjaju vanredne izbore i ljetnu inaguraciju najskupljeg i najbeskorisnijeg državnog aparata u regiji.
Pregovori i dogovori oko formiranja vlasti izmješali su babe i žabe i poništile sve ideologije, a ako su one ikada i postojale.
Ako se ostvari ono što je u predizbornoj kampanji bilo nemoguće, a danas je jedna od realnih mogućnosti, da SDP i SNSD zajedno formiraju vlast onda je jasno da će SDA ispasti iz kombinatorike za formiranje vlasti.

SDA je godinama unazad nezaobilazna kao partija u vlasti i kao takva snosi ogromnu odgovornost za katastrofalnu ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Federacijia BiH.
Veliki broj afera vezan je za funkcionere u izvršnoj vlasti ove partije, ipak inercija birača redovno nabaci veliki broj glasova prvoj bošnjačkoj partiji.
Realna mogućnost da ovaj put neće  dobiti svoj dio kolača u državnim institucijama, barem po onom što možemo da čujemo, ne uznemirava previse sadašnjeg Predsjednika SDA, Sulejmana Tihića.

 

Više puta su mu predviđali politički kraj dok na poslednjem Kongresu nije uspio da pobjedi Bakira Izetbegovića čime je dodatno potvrdio svoju snagu unutar partije.
Ono što je obilježilo njegovu karijeru je da je preživio i izjavu „Mislim da je krajnje vrijeme da se promijeni redoslijed prioriteta bošnjačko-bosanske politike u kojoj sada centralno mjesto zauzima filozofija žrtve“, koje se ne odriče iako mu je zasigurno oduzela na popularnosti i ako je sam bio žrtva tokom rata.

U intervjuu za Buku o ovoj rekao je o ovoj izjavi: “Smatram da pitanje zločina, pitanje prošlosti treba da istražuju istoričari, sudovi, tužioci. Normalno da mi političari treba da stvorimo uslove da se to radi na jedan objektivan način, ali da se mi bavimo pitanjima sadašnjosti, da se bavimo problemima budućnosti i da je to od interesa i za Bošnjake i za Srbe i za Hrvate.”

U toj budućnosti Sulejman Tihić se međutim ne snalazi baš najbolje.
Jasno je da kao Predsjednik više pomiruje frakcije unutar same stranke, nego što istinski vodi partiju po svojim vrijednostima.

Ne odriče se članova svoje partije ma za kakve afere bili vezani.
U pregovorima djeluje nezainteresovano i često pobija svoje ranije izjave kao izvučene iz konteksta i netačne .

Sulejmana Tihića i njegovu politiku u ovom trenutku najbolje opisuje stih Zabranjenog pušenja

Prošlo je dvanaest sati mala, čarolije su nestale.
A vrijeme je da se nove karte podijele.
Večeras moraš stisnuti šake, u oči me gledati,
I sutra ćeš opet svoje snove zivjeti.

Foliram te da držim igru u svojim rukama,
Foliram te da znam kuda sada, foliram te da sam jak.
Foliram te, al' tramvaj mi leži na grudima,
A i ja bih malo plakao, ali glumim frajera.


Crtež podliježe Zakonu o zaštiti autorskih prava. Distribucija bez saglasnosti uredništva magazina BUKA nije dozvoljena.
Autorica crteža : Nina Hadžić

 

 

 

Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
''Ne odriče se članova svoje partije ma za kakve afere bili vezani.''
Jesi li sigurna??? Bičakčić, doc. dr po zakonu, žilić... mnogi drugi manje poznati...
''Jasno je da kao Predsjednik više pomiruje frakcije unutar same stranke, nego što istinski vodi partiju po svojim vrijednostima.''
Dakle vrijednostim kojim ti misliš da su GLAVNE!
Vrijednosti su one koje izaberu svog predstavnika... dakle bezveze toneš u fundamentalizam ovim relativizirajućim komentarom, jer fundamentalizam ima dva lica apsolutističko i relativističko - oba dogmatska...
Ad hominem komentari govore više o komentatoru nego o komentarisanom...
Veliki pozdrav.
Objavljeno:
DOKAZ BOSNJACKI UVJEK JE TU KAD DRZI OVOG DZUKELU OD ADVOKATICA DA IM SOLI PAMET I PRAVI BUDALE -U SRCU SARAJEVA I BOSNE TOLIKE GODINE TIHIN -TIHIC VODE I BREGOVE VALJA..ZATO NAM I BOSNE SVAKI DAN SVE MANJE..SAMO LAGANO GARGANEL.....
Objavljeno:
BICE OVDJE JOS SANADERA (DODIK (RONHIL) NEDORASLI AVAZOVIC I POHLEPNI COVIC - A ZATIM REST
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.