<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Jeste li znali da je danas Svjetski dan vegetarijanstva?

STIL ŽIVOTA

Prijatelji životinja, kao i brojni pojedinci i organizacije u cijelome svijetu, 1. oktobra obilježavaju Svjetski dan vegetarijanstva.

01. oktobar 2015, 12:00

Albert Einstein, slavni fizičar i dobitnik Nobelove nagrade, još je u prošlom vijeku dalekovidno izjavio:

"Ništa neće toliko pomoći ljudskom zdravlju niti povećati izglede za opstanak života na Zemlji kao prelaz na vegetarijansku prehranu".

Njegova misao aktuelna je i danas, a prvi oktobar u cijelome svijetu se kao Dan  vegetarijanstva obilježava još od 1977. godine.

Pojam vegetarijanstvo dolazi od latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači tjelesno i mentalno zdrava osoba.


Ovaj dan utemeljio je North American Vegetarian Society 1977. godine, s ciljem promicanja etičkih, zdravstvenih, ekoloških i humanitarnih vrijednosti. Prvo vegetarijansko društvo Vegetarian Society osnovano je 1847. godine, a prvo vegansko društvo Vegan Society 1944. godine i to u Velikoj Britaniji.

Vegetarijanstvo je vrsta prehrane koja isključuje meso i životinjske proizvode. Kao način prehrane postoji već duže vrijeme. Prvo se pojavila na Istoku, u Indiji, gdje je prihvaćena kao dio vjerske prakse. Motivi za odabir vegetarijanstva su brojni, a među njih možemo uključiti vjersku praksu, brigu za vlastito zdravlje i življenje u skladu s New Age filozofijom.

Nanošenje boli i oduzimanje života dvije su radnje koje se ne smatraju etičkima zbog čega se vegetarijanstvo nameće kao način razmišljanja.

Isto tako smatra se kako držanje životinja u zatvoreništu predstavlja čin koji nije human. Tu možemo nabrojiti i moderan način proizvodnje. Moderne tvornice danas troše velike količine fosilnih goriva i vode za proizvodnju životinjskog mesa, a za koje je potvrđeno kako bi se moglo ekonomičnije iskoristiti za uzgoj biljnih vrsta.

Količina zemlje potrebne da se nahrane domaće životinje za desetak ljudi, dovoljna je da se uzgoje žitarice da se nahrani stotinjak ljudi.



Osobe koje su izabrale život bez mesa dijele se u dvije velike skupine – vegetarijance i vegane. Vegetarijanci ne jedu meso, ali konzumiraju sve ono što životinje proizvode – primjerice jaja, mlijeko, sir i slično. Vegani ne jedu ništa životinjskog porijekla, dakle ni jaja, ni mlijeko, ni sir.