<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Amerikanci ne kriju razočarenje blokadom rada institucija

Turisti koji obilaze Washington DC ovih dana nailaze na zatvorena vrata institucija, te glasno negoduju zbog toga.

03. oktobar 2013, 12:00

Zatvoreni parkovi, spomenici i muzeji slika su Sjedinjenih Američkih Država dan nakon finansijskog kolapsa koji je proglasila vlada nakon što Kongres nije usvojio budžet. Mnogi turisti koji su stigli u Washington DC, bili su vidno razočarani ovakvom slikom.

Honor Flight, neprofitna organizacija koja dovodi veterane da obiđu spomenike koji su podignuti u njihovu čast,  nadala se da će napraviti još jednu turu u srijedu, onako kako su to radili mnogo puta u prošlosti. Ovaj put, ulazi na mjesta koja su htjeli vidjeti su zatvorena.

Nakon što su članovi Kongresa i Servisa za nacionalne parkove intervenisali u ime veterana, dozvolili su im da obiđu memorijal iz Drugog svjetskog rata gdje.

David Nichols, član Upravnog odbora ove organizacije, kaže da je prisustvo medija u srijedu dalo drugačiju notu posjeti, ali da se plaši da bi blokada mogla uticati na njih u budućnosti. Nichols nije želio komentarisati trenutnu situaciju, rekavši samo: "Naša pozicija je da mi želimo dovesti veterane da posjete memorijale".

Veteranima je posjeta omogućena, ali mnogi drugi koji su došli u Washington nisu bili tako sretni i glasno su negodovali nailazeći na zatvorena vrata.

Darryl Morris i Tiffany Spencer su kupile kartne za Washington unaprijed, i kada su došle, naišle su na zatvorena vrata.

"Došli smo jer bi bilo jako skupo da smo otkazali ovo putovanje, a sada smo na neki način zaključane", kaže Morris, dok Spencer dodaje kako je "malo sramno da naša vlada ne može donijeti odluku o stvari kao što je upravljanje novcem, finansiranje, budžet. Definitivno je to sramotno imajući u vidu da ima zemalja koje su manje sretne od SAD, a mi to, čini se, jednostavno ne shvatamo."

Za Johna Walcotta iz Alexandrije, Virginia, zatvaranje javnih institucija je ozbiljno poljuljalo vjeru u vladu.

Na pitanje vjeruje li da bi Kongres mogao donijeti odluku, on kaže da ne vjeruje.

"Jer oni su je već trebali donijeti, oni su trebali uraditi svoj posao. Mi ne bismo trebali biti u ovoj poziciji sada. Očito se to mora uraditi u jednom trenutku. Što prije, to bolje", kaže.