<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Milošević je najveći krivac za rat u bivšoj Jugoslaviji

Kjell Arild Nilsen

Norveški novinar, publicista i istraživač Kjell Arild Nilsen promovisao je jučer u Sarajevu svoju knjigu "Milošević u ratu i u Hagu", u organizaciji Instituta za straživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

09. oktobar 2013, 12:00

Knjiga je plod Nilsenovog dugogodišnjeg istraživanja i govori o ratnim zbivanjima na prostoru Jugoslavije s početka devedesetih godina prošlog stoljeća te vremenima kada je predsjednik Srbije, balkanski kasapin Slobodan Milošević bio haški optuženik na najboljem putu da bude osuđen za najteže oblike ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

"Taj čovjek bio je opsjednut ostankom na samom vrhu vlasti. Lukav, ciničan, samo s jednim ciljem - da je on glavni i da se jedino on pita, vrlo pametan taktičar, katastrofalan strateg, lažov i manipulator. Da njega nije bilo na vlasti, pitanje je bi li bilo rata u Jugoslaviji" - smatra Nilsen.

Nilsen je za Dnevni avaz rekao da Miloševića smatra najviše kruvim. 

"Dokazano je da je imao odlučujući uticaj na događaje. Da nije dobio vlast, rata ne bi bilo! On je manipulisao ljudima besprizorno. Držao ih je potčinjenim i ništa se bez njega nije moglo niti smjelo uraditi. Pogledajte transkripte telefonskih razgovora koje je Milošević vodio s i Karadžićem. Prije početka rata u BiH te u prvim godinama tog krvavog sukoba, oni su se čuli i po više puta na dan. Jasno se vidjelo ko je tu glavni, a ko izvršilac" - istaknuo je Nilsen.  

"I prije toga, tokom rata u Sloveniji, ima jedan razgovor Karadžića i Miloševića, u kojem ovaj drugi kaže: 'Vidiš, oni rade tačno onako kako smo planirali.' Dakle, bio je neki plan, Milošević ga je provodio, a vjerovatno i napravio" - dodao je.  

Nilsen navodi da je Milošević bio u čestom kontaktu s Mladićem. 

"On je stalno bio na relaciji Pale - Beograd. Kada bi zakasnio na neki sastanak s predstavnicima UN-a, onda je govorio uvijek da je bio u Beogradu kod Miloševića" - kaže Nilsen.  

Navodi da je Milošević imao s Mladićem sastanak 7. jula. Sastanci su bili i nakon pada Srebrenice. 

"Ne znam o čemu su pričali, ali znam da je postojao plan da se enklave zbrišu" - rekao je Nilson.    

Kada se saznalo za zločine u Srebrenici, Milošević nije ništa poduzeo da Mladić bude kažnjen, naprotiv, rekao je Nilson, često ga je štitio.

"I ne samo to, Milošević je tada tvrdio da su za zločin u Srebrenici krivi francuski obavještajci. Prema njegovim tvrdnjama, prije napad na Srebrenicu u Zvorniku su se sastali neki zvaničnici bosanske vlade i francuski oba vještajci. Na tom sastank oni su dogovorili da Srebrenica bude napadnuta i enklava zbrisana s lica zemlje No, tu tvrdnju u Hagu nije iznio", rekao je Nilsen.