<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Propaganda: Pogledajte kako su nacisti lažirali život u jevrejskom getu (FOTO)

Tri puta su Nijemci tokom ratnih godina snimili progandističke filmove, koji su trebali predstaviti geto u Terezinu kao kulturno živo mjesto. U njihovim filmovima Jevreji sjede u kafeima, plešu i sviraju sving, djeca se igraju na igralištima - sve to traje samo dok se ne ugase kamere.

05. decembar 2013, 12:00

Sadržaj ovih filmova rekonstruisao je nacionalni filmski arhiv Češke Republike u saradnji sa Jevrejskim muzejom u Pragu. Stvarni život u Trezinu na kamerama nije smio biti prikazan. Jevreji su morali biti dobri glumci, inače ih je čekala gotovo pa sigurna smrt u logoru.  

 Jevreje, koji su odbili učestvovati u ovom lažiranju stvarnog života u getu, ili koji svoje uloge nisu igrali dovoljno uvjerljivo, čekala je deportacija u koncentracioni logor.



Ako su bili nedovoljno veseli i ako se to vidjelo na filmu, završili bi u logoru, gdje ih je čekala smrt. Jedino u njemačkom filmu snimljenom u Terezinu, jevrejska su se djeca mogla veselo igrati i ljuljati na konjićima.

Terezin su Njemci zvali Propagandlager ( Logor za propagandu)



Mala Vjera Mair možda u tom trenutku i nije fingirala sreću, ali samo se pred kamorom mogla smijati i grati sa ostalom djecom.


"Nacisti su uspjeli režirati dosta stvari, ali strah u očima zatvorenika nisu mogli promijeniti," kaže istoričarka Eva Struskova.



Terezin i propaganda


Inače gradić Terezin se nalazi šezdesetak kilometara sjeverozapadno od Praga.

Terezin je pretvoren u logor za Jevreje.Nijemci su tvrdili da ih treba odvojiti od drugih ljudi kako bi se izbjegli etnički sukobi.

Nacisti su obmanjivali javnost prikazujući Terezin kao banjski gradić u koji Jevreji odlaze na liječenje. Nisu javno govorili da ih sve planiraju istrijebiti.

U jeku Drugog svjetskog rata nacisti su pozvali predstavnike Crvenog krsta da posjete glavnu tvrđavu u Terezinu kako bi na svoje oči vidjeli što se tu dešava. Međunarodna delegacija je došlau Terezín 1944.godine te još jednom na proljeće 1945.godine. Nacisti su dali sve od sebe da uljepšaju grad.

Sa zgrada su poskidali brojeve koji su označavali dijelove logora i na njihovo mjesto postavili natpise s nazivima ulica koji su zvučali ljupko i privlačno. Jednu su zgradu uredili da izgleda kao banka. Kako bi iluzija bila potpuna, otvorili su i dječji vrtić, nekoliko trgovina, pa čak i kafić u središtu grada. Obnovili su fasade na kućama, zasadili zelenilo u parku usred grada te sagradili paviljon u kojem je orkestar svirao muziku.



Zahvaljujući perfektno režiranoj obmani, delegati u svojim izvještajima opisali Terezín kao običan jevrejski grad te su napisali da njegovi stanovnici dobro žive.

Nakon što je delegacija Crvenog krsta napustila Terezin, Jevreji su tamo i dalje patili, gladovali i umirali. Maloko je od njih doživio kraj rata..

Foto : Narodni arhiv Češke Republike - Lidove noviny
Za BUKU preveo i prilagodio Elvir Padalović