<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nikolić: Srbe u Republici Srpskoj odvikli od toga da su Bosanci

Tomislav Nikolić

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, govoreći o odnosu sa Sarajevom, rekao je da nikada neće htjeti da ugrozi BiH.

17. oktobar 2013, 12:00

"Nitko više ne optužuje Srbiju da ugrožava odnose s BiH jer ima odnose s Republikom Srpskom. Mi želimo i s Federacijom da imamo odnose. Sa RS moramo imati odnose jer je to briga o srpskom narodu", rekao je Nikolić koji je dodao da se sa Dodikom nikada ne konsultuje o unutrašnjim prilikama u Srbiji.

Nikolić je naveo da ne želi da mu predsjednik Republike Srpske pomaže da ostane na vlasti. 

"Ja želim da se on uvijek pita kako žive Srbi koji su došli iz Republike Srpske, da li im je Srbija sve omogućila što može i kako on može da im pomogne. To je ta prava vrsta saradnje", naglasio je Nikolić.  

Nikolić je rekao da BiH postoji prema Dejtonskom sporazumu, kao i voljom onih koji žive u njoj. 

"Mi možemo samo sa strane da pomognemo da to tako postoji. Ali, Srbija ne može da pomogne ni da to bude bolje, ako tri naroda i dva entiteta ne žele da to bude bolje", rekao je Nikolić za RTS.

Nikolić je ponovio da je njegova izjava da Srbe iz BiH naziva "Bosancima" pežorativno shvaćena. 

"Mene boli kada se odreknemo nečega i onda pokušam da vraćam Srbe, ali vidim da to više ne ide. To je zaboljelo Srbe u Republici Srpskoj, jer su ih odvikli od toga da su Bosanci. I ja sada to prihvatam, razumijem", rekao je Nikolić.

Nikolić iznenađen odlukom da Hrvatska ostane članica CEFTA-e 

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je sinoć kako je iznenađen odlukom da Hrvatska ostane članica CEFTA-e, iako je ušla u Evropsku uniju, čime je omogućeno da carina na cigarete iz te zemlje ostane ista.

On je, gostujući na Radio televiziji Srbije, rekao da će tražiti izveštaj o tome i da je prošlo vrijeme da Srbija samo daje, a ne dobija ništa zauzvrat.

"Ako je bilo pritisaka, moraju da nam kažu što Srbija dobija za povoljnost. Ako drugi imaju bolje prihode, mora i Srbija da ima bolje prihode", istaknuo je Nikolić.

On je rekao da o tome treba pitati srbijanskog premijera Ivicu Dačića i prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića.

Nikolić je ocijenio i da je Hrvatska donijela mnogo zakona kako bi ispunila uvjete Bruxellesa, ali da još nije u stanju da ih sve provede, prenosi Tanjug. 

On je izjavio kako odnosi u regionu idu uzlaznim tokom, navodeći u prilog tome i posjetu predsjednika Hrvatske Ive Josipovića Srbiji, te dodao kako Evropa mijenja stav prema Srbiji i ne odbacuje apriori njene stavove.

Nikolić je rekao da je s predsjednikom Hrvatske razgovarao o svemu, da je bilo riječi i o tužbama za genocid i da smatra da je besmisleno na njima insistirati.

On je rekao da ima i problema između dvije zemlje i da mu pojedine stvari ne liče na dobre odnose, kao što je pitanje hrvatskih penzija, uživanja svoje imovine, ćirilice.