<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Na današnji dan rođen Dražen Petrović

Prije tačno 50 godina u Šibeniku se rodio dječak koji će kasnije postati košarkaška legenda i jedan od najboljih sportaša koje je imala bivša SFRJ.

22. oktobar 2014, 12:00

Dražen Petrović danas bi proslavio 50. rođendan. Prije tačno toliko godina u Šibeniku se rodio dječak koji će kasnije postati košarkaška legenda i jedan od najboljih sportaša koje je Hrvatska imala.

Karijeru je počeo u Šibenki odakle je prešao u Cibonu s kojom se dva puta popeo na vrh Europe. Nakon toga je potpisao za Real Madrid, a zatim odlazi u NBA. Prvo je bio u Portlandu da i prešao u New Jersey nezadovoljan minutažom.

I tu je bio nezaustavljiv. Nakon pet godina je uveo svoj tim u doigravanje, postao je najbolji igrač i izabran je u treću petorku lige.

Na Olimpijskim igrama 1992. U Barceloni s Hrvatskom je osvojio srebro nakon finala protiv američkog Dream Teama. Nažalost, godinu dana kasnije preminuo je u saobraćajnoj nesreći dok je putovao na utakmicu reprezentacije. Bilo mu je samo 28 godina.