Ko se sjeća Duške Jurišić?

Ko se sjeća Duške Jurišić?

Piše: Elvir Padalović

To se danas sutra može dogoditi mnogima od nas, jer je ovo društvo postavljeno na potpuno pogrešnim osnovima i zato što nikome ne bi palo na pamet da sugeriše hirurgu kako da operiše ili pekaru kako da pravi hljeb, ali mnogima pada na pamet da vrši pritisak na novinare i urednike da prekrše profesionalne standarde. A ukoliko oni na to ne pristanu, a Duška nije pristala, onda im se ovo i dešava

Izborna noć. Četvrti na peti oktobar. U studiju Javnog servisa Bosne i Hercegovine se komentarišu rezultati koji pristižu iz Centralne izborne komisije i iz stranačkih izbornih štabova. Javljanja uživo iz političkih tabora svakako su najzanimljiviji dio tokom izborne noći. Čeka se uključenje iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Nekako su urednici javnog servisa pretpostavljali da će ova stranka doživjeti potpuni debakl pa su za javljanje iz tog štaba poslali novinarku kojoj su mjesecima zadavali niske udarce, te su je valjda i ovim zadatkom htjeli dodatno poniziti.

Duška Jurišić, popularno lice „malih TV ekrana“, uredničkom odlukom postala je tek jedna od izvještačica iz štabova političkih stranaka tokom te izborne noći. Dužno dodati, i tu je ulogu odigrala profesionalno, baš kao što je to godinama radila kao urednica i voditeljka svoje političke emisije „Pošteno govoreći“ na TV BiH, odnosno „Pošteno“ na Federalnoj televiziji te urednica Informativnog programa ove kuće.

19. januara ove godine razriješena je te dužnosti. Emisija “Pošteno” prestaje se emitovati krajem maja.

Danas se Duška Jurišić spori sa svojom matičnom kućom. Dvije je bitke već dobila. U oktobru je inspekcija rada odluku o njenoj smjeni ocijenila nezakonitom i ništavnom, a Televizija i generalni direktor su finansijski kažnjeni.

Sredinom novembra je pristigla odluka Opštinskog suda u Sarajevu u vezi sa smjenom Duške Jurišić sa pozicije odgovorne urednice Informativnog programa Federalne televizije za koju i Sud utvrđuje da je nezakonita i ništavna.

Prema presudi, “generalni director, kao pravni zastupnik Federalne televizije, je obavezan da Dušku Jurišić vrati na radno mjesto urednice Informativnog programa Federalne televizije”.

To se, međutim, nije dogodilo. Federalna televizija je uložila tužbu na prvostepenu presudu Opštinskog suda, čime se sudska trakavica nastavlja dalje. Duška Jurišić i dalje obavlja posao reportera u dnevnom programu Federalne televizije.

Kako je sve počelo?

19. novembra prošle godine Sarajevski magazin Express je objavio tekst pod nazivom „Od čega boluje Duška Rakonjac“ sa nadnaslovom „Privatne frustracije na Javnom servisu“, sa fotografijom Duške Rakonjac Jurišić.

Tekst je najavljen na naslovnici ovoga magazina pod naslovom „Nije mačiji kašalj“, također popraćen fotografijom. U tekstu se navodi da je „prema pričama iz sarajevskih ljekarskih krugova Duška Jurišić-Rakonjac...čest gost u njihovim ordinacijama“.

Prema tvrdnjama novinara Expressa, razlog Jurišićkinog (u ovom tekstu djevojački Rakonjac) „suhog grla, koje je uoči svakog snimanja tjera na mnogobrojne sedative i paniku od svake emisije uživo“ nije otkriven.

Novinar je u tekstu zaključio kako „sva njena nervoza, agresivnost, drskost i neuljudnost prema sagovornicima ne dolazi od, kako se vjerovalo, islamofobije i mržnje prema reisu Ceriću i Fahrudinu Radončiću, već od banalne stvari koja se zove kašalj“. Takođe, u tekstu se navodi  da Duška Jurišić „završava kao – mačiji kašalj“, te da je „neki već zovu i Duška Dugouška“ jer „u njenom programu ima dosta dezinformacija“. 

Na ovaj tekst je uslijedilo i reagovanje Duške Jurišić u kojem je ona navela razloge svog nezadovoljstva objavljenim tekstom u ovom magazinu.

U njenoj reakciji je stajalo kako je  „neprihvatljivo i protivno etičkim standardima objavljivanje bilo kakvih informacija o bolesti ili drugih informacija koje predstavljaju zadiranje u privatni život“. Ona je naglasila da je “nanesena šteta njoj i njenoj porodici, pogotovo jer su objavljene potpuno netačne informacije, plasirane na uvredljiv i diskriminirajući način“. 

Dalje se navodi kako je pozivanje na njeno djevojačko prezime Rakonjac „aluzija na njenu nacionalnu pripadnost“, što je u suprotnosti sa Kodeksom za štampu, dok su “tvrdnje da su optužbe za islamofobiju i mržnju prema reisu Mustafi Ceriću i Fahrudinu Radončiću veoma opasan nastavak kampanje protiv nje i njenih kolega na FTV”.

“Uvredljivi termini kao što su „Duška Dugouška...mačji kašalj“ u potpunosti razotkrivaju namjere autora članka da „na krajnje neprofesionalan, uvredljiv i primitivan način...diskredituje i omalovaži njen privatni i profesionalni život“, stajalo je u reagovanju Duške Jurišić na pomenuti tekst.

Od redakcije je zatraženo javno izvinjenje za nanesene uvrede i objavljivanje reagovanja, uz informaciju da će zaštitu profesionalnog i ličnog digniteta tražiti kod Vijeća za štampu u BiH, te relevantnih sudova.

Kako od strane redakcije magazina Express nije uslijedila nikakva reakcija, niti objavljivanje njene reakcije, Duška Jurišić se obraća Vijeću za štampu BiH.

Sredinom decembra oglašava se Žalbena komisija Vijeća za štampu koja “nalazi da cijeli tekst, ne samo da nije u skladu sa Kodeksom za štampu BiH, već se protivi univerzalnim vrijednostima i dignitetu novinarstva, s posebnim naglaskom na drastično kršenje Člana 3 - Huškanje i Člana 9 – Privatnost, Kodeksa za štampu BiH.”

Do februara 2010. godine Dnevni Avaz na naslovnicama prati događaje u vezi sa odlukom o smjeni Duške Jurišić.  Naslovi  kao što su „Tiraž 'Avaza' nije pao, pala je struka na FTV-u“ iz 23.12.2009., „Duška Jurišić smijenjena, antibošnjačka politika ostaje“ od 20.01.2010.,  „Duška Jurišić je i dalje bjelkinja“ iz 01.02.2010. i „Duška Jurišić uklanjala je nepodobne Bošnjake“ iz 12.02.2010, jasno ukazuju na tendencije ocrnjivanja Duške Jurišić, ali i kompletne uređivačke politike jednog javnog emitera.

Sporni grafit i Fahrudin Radončić

Početkom godine (16.1.2010. ) Dnevni Avaz objavljuje tekst T. Lazovića naslovljen "Sramotan je postupak urednice Duške Jurišić “ u kojem se prenosi reakcija Bakira Hadžiomerovića.

Naime, u liftu RTV doma tih je dana osvanuo grafit sadržaja "Bakir-bandit, Duška - Dabić".

Hadžiomerović je ocijenio "sramotnom činjenicu da u Dnevniku Federalne televizije nije objavljeno njegovo reagiranje" na uvredljive grafite u liftu RTV doma u Sarajevu.

“Ovdje se radi o tome da urednik Informativnog programa snosi odgovornost za te stvari. Ne bih vezao ni direktora, ni UO, uz ono što se pojavljuje u programu FTV-a. Vrlo dobro znam da govorim istinu. Za neobjavljivanje svog reagiranja smatram apsolutno odgovornim Dušku Jurišić i urednika deska tog dana, mislim da se zove Željko Tica, rekao je Bakir Hadžiomerović tada za “Dnevni Avaz”.

Slučajno ili ne, tri dana nakon sukoba sa Bakirom Hadžiomerovićem stiže i odluka o razrješenju sa pozicije urednice informativnog programa. Upravni odbor je razrješava dužnosti, a zamjenjuje je spomenuti Tica.

U saopštenju se pomalo čudno ističe profesionalizam Duške Jurišić, ali od nekog kvalitetnog obrazloženja zbog čega je Jurišićka smijenjena sa pozicije niti riječi.

U njemu se navodi kako “RTVFBiH odaje priznanje i zahvaljuje se na trudu, radu i znanju koje je Duška Jurišić tokom 21 mjeseca provedena na ovoj poziciji, nesebično ulagala obavljajući složeni urednički posao u najgledanijem i najutjecajnijem informativnom programu u BiH”.

Ne bi trebalo da se smjenjuje neko ko profesionalno “obavlja svoj posao u najgledanijem i najutjecajnijem informativnom programu”, međutim, očigledno je da prave razloge zna Upravni odbor i generalni direktor Džemal Šabić.

Nakon smjene slijedi salva već spomenutih tekstova u Dnevnom Avazu, na koji uprava Federalne televizije nije reagovala iako bi po svim uzusima trebala. “Duška Jurišić smijenjena, antibošnjačka politika ostaje” bio je, recimo, jedan od naslova koji nije pretjerano uzbudio uredništvo RTV Federacije.

Vrhunac “antijurišić” stava u federalnim medijima događa se kada Fahrudin Radončić, lider Stranke za bolju budućnost i vlasnik Dnevnog Avaza gostujući na programu sarajevskog Radija Kalman iznosi slijedeće:

“Imamo situaciju da jedna gospođa koja je glavni urednik na jednom našem javnom servisu, koja nije Bošnjakinja radi taj posao. Nama je drago da je to jedini slučaj u zemljama regije da netko tko nije Srbin, tko nije Hrvat, tko nije, ne znam, Crnogorac može uređivati državni servis u zemlji u kojoj je pripadnik manjeg naroda. Ali ne možemo dozvoliti da ta osoba koja nije musliman ima ambiciju uredovati u našoj Islamskoj zajednici.”

Ovakav Radončićev stav nije ostao nezapažen. Čak se i u jednoj od depeša iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu iz 2. februara ove godine, a koji je osvanuo na Wikileaksu, spominje ova sumanuta Radončićeva izjava.

"Radončić je otvoreno prenosio Reisov povik protiv islamofobije, a posljednji slučaj je napad na bivšu glavnu i odgovornu urednicu Federalne televizije Dušku Jurišić, koja je izvještavala o Radončićevoj ulozi u skandalu sa Razvojnom bankom Federacije BiH. Radončić je izjavio da “ne možemo dozvoliti osobama koje nisu muslimani da budu urednici u našoj islamskoj zajednici” navodi se u depeši koju je potpisao sada već bivši ambasador SAD u BiH Charles English.

Udruženje BH novinara, te Linija za pomoć novinarima, takođe izražavaju “zabrinutost povodom nacionalističkih i rasističkih izjava Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine prema Duški Jurišić”.

Kako se navodi u njihovom pismu, “pozivanje na nacionalnu pripadnost Duške Jurišić i njeno antiislamsko djelovanje u kontekstu iskazivanja nezadovoljstva njenim uredničkim odlukama i načinom obavljanja novinarskih zadataka predstavljaju širenje mržnje na nacionalnoj osnovi, ali i nezapamćen javni atak na ljudski, profesionalni i nacionalni integritet osobe koja je više od dvije decenije gradila novinarsku karijeru i obilježila
bosanskohercegovačko novinarstvo”.

Helsinški odbor za ljudska prava u BiH je takođe najoštrije osudio upotrebu jezika mržnje prema Duški Jurišić. Prema njihovom mišljenju, Radončić "šovinističkim rječnikom pokušava diskvalificirati i diskreditirati bivšu urednicu informativnog programa".

”Inzistiranje na tome da bi samo pripadnici jednog naroda u Bosni i Hercegovini trebali imati monopol na urednička mjesta u javnim informativnim kućama spada u retoriku zasnovanu na rasnim, etničkim i vjerskim predrasudama”, stajalo je u saopštenju Helsinškog odbora za ljudska prava u BiH.

Da “apsurdistan” bude još zanimljiviji, u priču se upliće i Sanja Vlaisavljević, kolumnistkinja banjalučkog Glasa Srpske i Dnevnog Avaza koja Radončićeve riječi naziva “istrgnutima iz konteksta”. Vrhunac se događa na debati o maloljetničkoj delikvenciji u Sarajevu, u organizaciji njenog Centra za kulturu dijaloga, kada na prozivke Emira Suljagića, savjetnika sarajevskog gradonačelnika Alije Behmena, Vlaisavljević odgovara ovako:

„Dio Radončićeve izjave je uzet za cjelinu, izvučen je samo jedan dio njegove izjave, kojim se hoće pokazati da je cjelina nacionalistička. Ako gospodin Radončić kaže „da nam je drago“ da imamo pripadnika drugih nacionalnosti, ali da nije prihvatljivo da se vrši hajka na Islamsku zajednicu, to je onda jedan sasvim prihvatljiv stav“, rekla je  Vlaisavljevićeva, a prenijelo Radio Sarajevo.

„Ono što mene iznenađuje jeste izostanak bilo kakve reakcije od strane Federalne televizije na ispade Fahrudina Radončica“, kaže Tanja Topić iz Banjaluke.

„Nezamislivo je da poslodavac, u ovom slučaju Javni emiter RTV Federacije BiH, nije stao u zaštitu jednog od svojih zaposlenih.“

Komentarišući Jurišićkinu smjenu, Tanja Topić kaže da „se čini da su Duška Jurišić i njen profesionalizam žrtve različitih menadžerskih i uređivačkih politika unutar jednog javnog medija“.

„Žalosno je da naša novinarska zajednica i ovo društvo dopuštaju da se na tako surov i primitivan način pljuju i vrijeđaju ljudi“, smatra Milkica Milojević, predsjednica Udruženja „BH novinari“.

„Ovo što se dešava Duški Jurišić je posljedica jednog nepravednog i silničkog miješanja politike, političara, te nekih vrijednosnih kategorija nisu primjerene građanskom društvu, u našu novinarsku profesiju“, dodaje ona.

Prema njenom mišljenju, „koleginica Jurišić je žrtva jer su se na njoj, narodski rečeno, kola slomila“.

“To se danas sutra može dogoditi mnogima od nas, jer je ovo društvo postavljeno na potpuno pogrešnim osnovima i zato što nikome ne bi palo na pamet da sugeriše hirurgu kako da operiše ili pekaru kako da pravi hljeb, ali mnogima pada na pamet da se miješa u naš posao, odnosno da vrši pritisak na novinare i urednike da prekrše profesionalne standarde. A ukoliko oni na to ne pristanu, a Duška nije pristala, onda im se ovo i dešava“, kaže Milojevićeva.

Duška Jurišić je gotovo pa nestala sa Tv ekrana, dok je Fahrudin Radončić postao ozbiljan politički faktor i ugledan i rado viđen gost po raznim televizijama, pa i Federalnoj.

Duška Jurišić je „de jure“ ostala urednica informativnog programa Federalne televizije, a de facto ona to više nije. U njenom slučaju, nažalost, pobijediće onaj čiji živci duže izdrže. A to u većini slučajeva biva onaj iza čijih leđa neko stoji. Bilo politički, bilo finansijski.

 

Komentari na tekst (61)
Objavljeno:
Za cigx-a. Već više od godine dana Jurišićke nema na mjestu urednika Informativnog programa. Ako je Duška bila prepreka za vračanje Dženane Zolote i Zlate Behram na FTV u tih godinu dana su se ljubitelji lika i djela ove dvije novinarke mogle i potruditi da ih vrate. Zar Duška u Avazu nije prozvana za mobing i protjerivanje uglednih bošnjačkih novinara? A mogle su do sada i da podnesu tužbe za mobing protiv nje.
Objavljeno:
daj ti mujo nama reci kako ti je pravo ime,nisi ti ni bosnjak ni musliman ne znam dali si krscanin a nisi ni bistar nesto
Objavljeno:
Datum: 02.11.2008 19:30
Nezavisne novine

SARAJEVO - Dvije zaposlenice Informativnog programa Federalne televizije (FTV) podnijeće tužbu sudu protiv menadžmenta, jer su premještene na Radio FBiH bez ikakvog obrazloženja dok su bile na bolovanju.
Premještene na Radio FBiH dok su bile na bolovanju

Dženana Zolota i Zlata Behram telefonom su obaviještene da odlukom generalnog direktora Džamala Šabića, a na prijedlog Duške Jurišić, urednice Informativnog programa, od 1. novembra prelaze na Radio FBiH.

I jedna i druga tvrde da su na bolovanju zbog stresa i mobinga kojem su izložene u redakciji, te da su im povrijeđena ljudska prava, te prekršen Zakon o radu.

Dženana Zolota kaže da je o premještaju obaviještena iz Službe za resurse samo sat nakon što je zaključila bolovanje.

Behramovu, koja je već treći mjesec na bolovanju, direktor Šabić takođe je telefonom obavijestio da će imati poziv iz Službe za resurse o premještaju na drugo radno mjesto.

Jurišićeva, pak, kaže da je sasvim normalno i legitimno da zaposlenici jedne medijske kuće prelaze iz sektora u sektor.

"U potpunosti su ispoštovani pravni propisi. Nema nikakve degradacije kada je riječ o radnim zadacima i visini ličnih dohodaka. Osobe za koje je to predloženo unaprijeđene su u odnosu na prijašnje pozicije. Sada ne mogu govoriti o imenima i pozicijama dok novi ugovori o radu ne budu potpisani", kazala je Jurišićeva.

Novi ugovori, koji su pripremljeni nakon nove sistematizacije radnih mjesta, još nisu potpisani. Zaposlenice tvrde da su prema ugovorima o radu koje imaju zaposlenice FTV, a ne RTV FBiH, te da nijedna od njih nije ni vidjela nove ugovore.

Behramova smatra da je sramotno obrazloženje da je prelazak na Radio FBiH unapređenje.

"Zašto me nisu nakon 33 godine rada i diplome koju imam isto toliko godina imenovali za direktora Radija FBiH, jer sadašnji direktor nema ni jedno ni drugo", kazala je Behramova i dodala da je zbog stanja na poslu i završila na bolovanju sa teškim zdravstvenim problemima.

Dženana Zolota kaže da je nakon iznenadne odluke o preraspodjeli pogoršano i njeno zdrvstveno stanje.
Inić: Oligarhijski pristup

Branka Inić iz Pravne službe Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH upozorava da ugovor nema pravno dejstvo i ne može biti primijenjen prije nego je potpisan od obje ugovorne strane.

"Vidjela sam nove ugovore za uposlenike RTV FBiH i oni imaju mnogo dobrih elemenata, ali se ne mogu primjenjivati dok ne budu potpisani, pogotovo ne na ljude koji su na bolovanju", ističe Inićeva, te dodaje da je telefonsko obavještenje o premještaju "oligarhijski pristup kojim se poslodavac postavlja kao zakonodavac".

Mirza Huskić, predsjednik Sindikata zaposlenih na javnom RTV sistemu BiH, kazao je da je kao član Kolegijuma FTV upozorio da su zaposlenice na bolovanju, te da ne može biti izmjene njihovog radno-pravnog statusa.
Objavljeno:
Ne znam do kada će primitivci i bolesnici pljuvati po pametnima u ovoj zemlji, ali znam da u toj zemlji, dok god se bude ovako blatilo pametne i poštene, života nema.
Objavljeno:
... samo Bosnje i Bosnjakinje zale Dusku/Dugousku ... a ovo laprdalo od zene blatilo je sve sto je bosansko ... te iste Bosnje i Bosnjakinje ona je nazivala pogrdnim imenima i izmisljala razne izme kad su Bosnjaci u pitanju ... sipala je rijeci mrznje ... nazalost Bosnje/Bosnjakinje jos ne znaju sta im je ova zena podmetnula - ne znaju da im je stavila omcu oko vrata - nazivajuci ih teroristima ... eto, ovu rospi** ne zale pripadnici drugih naroda ... jer znaju da je bila podmetnuta ko čavče pod goluba i da je ostvarila cilj lobija iz Cikaga i Melburna, iz Beograda i Zagreba ... platu je ubirala od Bosnjaka/Bosnjakinja koji su (jedino) placali rtv taksu ... a uz to dobro je bila placena od lobija iz Srbije i Hrvatske za posao koji je odradila ... ne brinite, Dusku/Dugousku ti isti lobiji spremaju za drugu misiju ... fuj, fuj, fuj ...
Objavljeno:
Najbolja urednica na TV cijele BiH, a kamoli FTV. No nasa Duska nije bila tako mala kao njeni kriticari, koji sami sebe prvo treba da preispitaju i zato su je smaknuli. Nadam se ako Bogda da ce nasa Duska izdrzati i dacemo je pono gledati.
Objavljeno:
Avaz spada sigurno u najgore novine un BIH, a to je drustvo zaista kod nas siroko, bolje je da nenabrajam
sve ce izmisliti i napasti i opanjkati, samo da bi imali nekakav profit (u ovom slucaju politicki)

ali ako svu krivicu ovu pricu oko Duske prebacujemo na avaz&co. onda uveliko grijesimo, pa federalna tv i njeni novinari su uvijek bili na meti, cak avaza/sbb-a, snsd-a, ili drugih grupacija.. pa se nikad nisu obzirali na to, a da nepricam ispunjenu tih svakojakih zahtjeva

gdje je bio upravni i poslovni odbor u ovom slucaju da zasitite Dusku, kao sto su to godinama stitili Bakira i mnoge druge???????? ako su zaista potkleknuli zahtjevima avaza i smijenili Dusku zbog toga sto nije bosnjakinja a uredjuje mediji (bosnjacki?) onda nisu ni zasluzili nista nego da propadnu

nezaboravimo da bhrt nije zastitio duski dok je bila na bht, onda zbog protesta iz rs-a.. ali ako se ftv divi njihovim antinacionalizmom zbog cega nisu podrzali Dusku kada je presla na ftv?

ocito je da vjetar puse sa sasvim druge strane... a odakte, mi svi mozemo procjeniti!
Objavljeno:
O kojem profesionalizmu vi pisete? Ova gospodja dovede goste i kaze im svoje "misljenje" i onda ih pita za njihovo, ako se ne slaze sa njenim, sljedi ubacivanje u rijec, prekidanje i na kraju monolog, mozda je nekom to zanimljivo gledat jer lici na policijsko ispitivanje osumnjicenika, ali meni nije bilo!
Drago mi je da vise necu morat gasit tv kad je njena emisija.
Objavljeno:
Koja je razlika izmedju FTV i RTRS. Nikakva. Novinari u tim kućama rade kao politički radnici a ne novinari. Jedni provode politiku SDP-a a drugi SNSD-a. Tu se Duska ne uklapa, ona je novinar. Da je SDA novinar mislite da bi SDA dala da se smjeni? Sjetite se kampanje na FTV-u, pogotovo u 60 minuta pred izbore kontra SDA. Sada su u koaliciji pa je ljubav neizmjerna. Čisti politički radnici, rade se politički dilovi. Kada ste kod Bakira čuli nesto protiv utemeljitelja Avaza? Hocete li reci da Bakir i Fahro imaju iste politicke poglede? Kako da Bakir bas Avazu da izjave protiv Duske? Ko je smjenu zaista dogovarao i proveo i zasto?
Objavljeno:
država bez budućnosti, pametni ljudi u opasnosti...
Objavljeno:
Griješe oni koji misle da će se Duška izvući. Glavna joj je prepreka Bakir Hadžiomerović. Od kada su povukli nju kao urednicu i emisiju Pošteno, pošteno priznajem da nemam što gledati na FTV.:-)))
Objavljeno:
ZA ADMINISTRATORA

STO SI STAVIO KOMENTARE AKO BRISES ONE KOJI TI NE ODGOVARAJU IAKO NISU NEPRIMJERENOG SADRAJA NEGO ODRAZAVAJU LICNI STAV.
Objavljeno:
Eto Mujo ti si svu pamet pobrao, vidi se da ništa osim Avaza pročitao nisi. Duška je najprofesionalnija, najinteligentnija i meni lično, najdraža voditeljica u BIH. Žao mi je što se to dešava objektivnim i nepristrasnim novinarima, dok polupismeni ljudi uspijevaju.
ČEKAMO TE DUŠKA PONOVO NA TV
Objavljeno:
Eee Mujo,tebi ni Bog ne moze pomoci, vec si postao krme.
Objavljeno:
Duska je profesijonalac i to ce ostati i zelim joj sto brzi povratak na svoj posao
Objavljeno:
Sve je ovo stvarno odvratno! Duska je radila i radi svoj posao,a mi smo bili i ostali primitivci sa sitnom racunicom, stalno prebrojavajuci manjine, zadovoljavajuci 'kljuc', i ostale najprimitivnije civilizacijske norme. Recimo da se Duska ne zove Duska i da radi pod imenom "XY". Na koga bi onda bagra pljuvala? Sta bi onda bagri bio izgovor?
Stvarno smo bagra kakve nema! A Radoncic, efendija Ceric, Foco, Latic, i njima bliski su predvodnici najprimitivnije politike koju je BiH do sada imala.
Fuj, fuj, fuj!
Objavljeno:
... hehe, stranica je cenzurisana ... eto zasto se između ostalog ne sjecamo ove zdrebice ...
Objavljeno:
... dao Bog da joj se trag zametne i da joj zemlja kosti izbacuje ... mrzila je sve sto je bosansko i bosnjacko ...
Objavljeno:
Bojim se da za Dušku kao i druge nazavisne novinare još dugo neće biti mjesta u huškačkim i navijačkim državnim medijima koji su ispod svakog nivoa. To više nitko iole obrazovan i inteligentan ne može uopće gledati. Vrijeđaju inteligenciju i dobar ukus. Dobar su materijal za parodije i smijeh. Barem meni. Samo mi je žao Duške. Sugeriram joj da uzme Cervantesa.
Objavljeno:
E moja Duska. Put pod noge i trazi politicki azil u Svedskoj. Neces biti jedina . Svi normalni su vec davno pobjegli samo ti i Josip P. ste jos dole.
Objavljeno:
Dobra je Duska.
A sjecate li se da li se ijedan vajni i veliki Hrvat oglasio da je zastiti.
Ne jer dobar novinar ne odgovara nikome.
Nema veze,njene emisije zive i dalje.
A ona zasigurno nije jos sve rekla,bit ce nje jos.
Objavljeno:
Ma kakvi poštena. Znači čim je u mješanom braku, sve je ok? Pitajte njezinog dopisnika iz Mostara jel poštena i kako ga je tretirala. Sada kad su njoj pale gaće, treba je žaliti? Ma treba vraga. Kad je onako bezobrazna u emisiji sa pitanjima i cenzurama, nije je žaliti.
Objavljeno:
Iako cijenim svraćanje pažnje javnosti na ovaj skoro zaboravljen slučaj otvorenog i krajnje opasnog neonacističkog čišćenja javnog RTV servisa i cenzurisanja javnog iznošenja mišljenja, nikako ne mogu shavatiti poruku ovog teksta. Izgleda mi kao zbirka jezički skoro nepovezanih citata i dijelova članaka iz drugih medija.
Objavljeno:
Kad covjek procita sve komentare, bez obzira sta mislio, shvati da je Duska u pravu! Jer kad te optuzuju da si ujedno i komunist i nacionalist i cetnik i ustasa i mudzahedin, moze znaciti samo jedno, da si potpuno posten i da smetas bas takvima. Jedini problem kod Duske, je sto je ostala postena i tako zasmetala pojedincima, prije svega crnogorskom tajkunu!
Objavljeno:
Ona nece odustati:-)
Objavljeno:
Nismo je zaboravili :S
Objavljeno:
Intersantno je da nacionalistički napad na novinarku srpske nacionalnosti nimalo ne smata našem vođi koji najviše voli da pregovara sa Radončićem. Zašto nije stao u zaštitu srpskog naroda u Federaciji. Očito je da se nacionalisti jednih krvnih zrnaca najbolje slažu sa nacionalistima drugih krvnih zrnaca.Vrlo lako se usaglase da svako u svom toru može da radi šta hoće. A najopasniji protivnik za sve naše vođe je stranka koja je bar malo multietnečka. Na prošlim izborima su takve male stranke doživjele poraz, SDP je međutim trijumfovao i sada je to glavi protivnik. Blati se na RTRS, ne prihvata se M.Đapo . Nema više Silajdžića ali pronađen je novi protivnik.
Objavljeno:
Pravilo prvo:Ne može biti dobar novinar neko ko nije dobar čovjek.
To je roba jednog vremena u kojem se pokvarenost jednih političkih opcija smjenjivala pokvarenošću drugih i to korištenjem duboko nemoralnih novinara.Vrijeme pljačke i beznađa.

Pravilo drugo: Nema dobrih novinara u lošem društvenom uređenju. Oni koji znaju raditi svoj posao živi su sahranjeni jer ne mogu poduprijeti ni jednu društvenu nakaradu.Njihova kritika ne doprinosi bogaćenju mafije.

Pravilo treće: Zar je važno koje je nacije danas kad nije bilo važno prije 10 ili 20 godina?Kome palamudite?Duška je uvjek imala svoje lijeve i desne podupirače u printanim medijima.Lijepo je što je podržavate, ali da li biste tako podržavali sve one koje je ona nepravedno rušila?
Objavljeno:
Ognjene, gradovi se pišu velikim slovom.
Objavljeno:
Zipa ovo, Emir Suljagic savjetnik Alije Behmena proziva valjda Sanju Vlaisavljevic, za one koji neznaju ovaj karakter to je inace tip od 92-95 poznat i kao Naserov mali,decko za vezu izmedju Nasera i UN-a, osim toga poznat po negiranju zlocina u Dobrovoljackoj ulici,a vrhunac svega je njegova knjiga Razglednica Iz Groba (zivot u enklavi Srebrenica 92-95) u kojoj kazu kako eto oni su ko biva nesto naculi o klanju u Kravicama,ali bogami eto oni samo naculi,ali bogami oni nisu u to sigurni. Emir Suljagic brani Duski Jurisic *ebote, Monty Payton bi nam zavidijo. Ludilo burazeru!!!!!
Objavljeno:
Prvo odgovor, Ognjenu."Jedina profesija ove Duske je da je ..." duboko profesionalna, i zena koja je smogla ljudske i profesionalne snage da sagleda 90-te onako kakve su one bile. Nije joj vazno sto je neko Bosnjak,Srbin ili Hrvat, nego da li su stvari,ljudi,dogadjaji onakvi kako ih neko zeli prikazati ili su ustvari takvi kakvi jesu. Duska je svjesna koliko je tesko u ovom vremenu biti objekivan i to pkusava reci preko ekrana. Mnogi su rekli,svaka joj cast ima petlju a mladi to vide,pamte,uče. Ona je zena koju je tesko naci u ova u....a vremena. U Sarajevu se razmislja (vjerujem i u BL,MO...) a u RS-u je to zabranjeno, jer se pare dijele da biste govorili onako kako neko drugi razmislja.....
Oni koji joj podmecu, kolege u Sivom domu i oni izvan njega, u UO i menadzmentu RTVFBiH, jednom ce biti bivsi i tek ce se o njima govoriti sta su radili i za koga (ceka ih nas Vikiliks), a Duska ce kao i do sada, raditi svoj posao i pitati sagovornika ono sto treba a ne sto smije i sto joj se nalozi.
Objavljeno:
Kratko jasno: nije ništa naučila na primjerima Kljujića, Divjaka i sličnih. o.tu.ri.ce prosto imaju rok trajanja i kad više ne trebaju, budu odbačeni kao strano tijelo.
Objavljeno:
U Sarajevu fahrini kazu da je islamofob, ognjen i njemu slicni da je antisrpski nastrojena, asas da je zadnja objavila vijest o karadzicevom hapsenju, ko biva cetnikusa. U ovoj nedodziji kada te takvi razni napadaju na takav nacin znas da si ispravan pred sobom i civilizacijom 100%. Zalim vas.
Objavljeno:
Posto je ocevidno da je asas lik sa FTV, podoban, nagradno pitanje glasi: ko je Bakiru naredio da naredi Sabicu da se Duska smijeni? Mozda je Asanz to posredno objavio?
Objavljeno:
@kotroman, najbolji komentar ste napisali o doticnoj. hvala
Objavljeno:
Jedina profesija ove Duske je bila da je izrazito antisrpski nastrojena.Valjda se tako borba za demokratiju u sarajevu shvaca.
Objavljeno:
Ne daj boze da smo uz Dusku Jurisic!
Objavljeno:
Duska je bila i ostala jedan prosjecni novinarcic ,koji radi za odredjene politicke stranke..Kotroman je apsolutno u pravu i zaista je smijesno bilo gledati jednog rezimskog novinara kako drzi moralne predike jednom N. Comskom,covjeku koji je prezivio holokaust.. Da nije bilo rata ,ona bi bila urednik nekog lista iz neke firme jer je to njen novinarski plafon.
Objavljeno:
Prosto se najezim svaki put kad cujem ko ovdje pokusava da odredjuje pravila ponasanja. Kada procitam u Avazu ili drugim izdanjima roto pressa da je neko onako ulicarski i primitvno napusen, jednostavno ne mogu da vjerujem da su ljudi jos uvijek na toliko niskom nivou razvoja da mogu to da citaju, a tek da u to vjeruju. U tome se Bosnjaci uopste ne razlikuju od Srba ili Hrvata, a drug Fahro je itekako svjestan toga i to iskoristava na najbolji moguci nacin. Piskarala su zapravo one p...e od njegovih zaposlenika koji brukaju novinarski rod za platu od 400 KM, prepirajuci jednu te istu temu danima, dok sve ne ubijede u istinitost svojih kenjarija. Poslije toga ide, očuh Bošnjaka, a otac ovih uposlenika, odlazi na dilove sa Dodikom, koji podrzava genocid i istrebljenje. Pa ko koga ovdje brani i spasava majka mu stara!? Ako vec misli da treba da spasi muslimane i Bosnjake, moze da se vrati u Sandžak, jer ima i dole muslimana pa neka njih spasava. Međutim, dole uskoro nece imati koga da spasi, posto se sandacka vecina, kriminalom za kruhom, sjatila u Sarajevo. Izgleda da u BiH biti Bosnjak, Hrvat ili Srbin više nije nacionalnost nego dijagnoza!!!
GOD BLESS ANEX7
Objavljeno:
Moja podrška Duški Jurišić da izdrži do kraja.Pravda je spora,ali dostižna.Istu ne treba tražiti kod Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH,jer je tamo nema.Znam iz ličnog primjera.Svemu jednom dođe kraj.Treba samo imati čvrstu volju i odlučnost.
Objavljeno:
haj već sam naveo više razloga zbog kojih je smjenjena a ako ćemo se držati samo profesije evo vam još jedan razlog
FTV, sa Duškom na čelu, je zadnja objavila da je Karadžić uhapšen a to je više nego sramotno i zbog toga je sama trebalo odmah podnijeti ostavku
a vi što kažete da je Bakir smjenio trebate znati da je Bakir i postavio, odnosno preporučio menadžmentu da ona preuzme tu funkciju nakon što Bakir podnese ostavku
Objavljeno:
...ne bih se osvrtao na kojekakve komentare, pojedinaca koji pisu samo radi toga da bi bili primijeceni (a ne znaju da su u stvari anonimusi), jer, na kraju, svako ima pravo na svoje misljenje - kakvo god ono bilo. O Duski samo toliko, da je znam od malih nogu i da mi nije jasno kako ljudi mogu biti tako pogani (ovdje mislim na one koji Dusku napadaju i blate). Ocigledno je da je na sceni velika igra, u pitanju su ogromne sume novca, fotelje, mandati... a stara je istina da neko, ko se ne prikloni jakoj struji, a sam nema iza sebe nekoga da ga drzi i brani od te struje, na kraju zavrsi pod tockovima... Da li ce Duska izdrzati ili nece, nije u ovom trenutku toliko bitno iako joj ja od sveg srca zelim da izdrzi i uspije. Bitnije je da shvatimo (mi i Duska) da u BiH ( na zalost, i ne samo u BiH) vise nema mjesta idealistima i moralistima tipa Duske, a po najmanje nezavisnim novinarima, pravim nezavisnim - koji su (cast Duski i malom broju izuzetaka u BiH i svijetu) vec odavno izumrli. Na zalost!
Objavljeno:
To sto se dogadja Duski danas, ona je isto radila svojim kolegama dok je bila urednica. Zbog toga je i gubila sporove na sudovima u tim slucajevima kada je bila tuzena. Zasto se to nije spomenulo u ovom tekstu?
Objavljeno:
neznam,da nije možda iz miješanog braka
Objavljeno:
Sjetite se njenoga ratnoga izvjestavanja i onda pricajte o njenim kvalitetima...Uvijek je bila nastrojena prema jednoj opciji i svojim emisijama je uvijek pravila odnos 4:1,i tako izigravala privid ravnopravnosti.
Objavljeno:
Obraćam se isključivo Duški Jurišić, kvalitetnoj novinarki i profesionalnoj urednici. Želim joj da je ne unište kao čovjeka, kao ljudsko biće. FTV više ne gledam-zbog količine pljuvačke i krokodilskih suza koje odašilje iz svoga crno-bijelog svjetonazora i svijeta.
Objavljeno:
Ma nije se zamjerila različitim strujama, samo Bakiru ("velikom", "šezdesetominutnom"). Nažalost, sve je pokrenuto zbog jedne velike sujete. Strašno je i žalosno na šta su sve spremni takvi likovi, a istovremeno nam se predstavljaju kao moralne vertikale...

Nisam ljubitelj Duškinog novinarskog rada, ali definitivno mislim da nije zaslužila da joj se dogodi to što su joj kolege napakovale. Sram ih bilo!
Objavljeno:
Ustraj duska, BiH je uz tebe
Objavljeno:
Potpuna podrška Duški Jurišić, a protiv nacionalista!
Objavljeno:
Drugarice mi smo uz tebe. Izdrzi
Objavljeno:
Meni ona neće faliti jer je uvijek pretenciozno vodila emisije i dopuštala praktično deranje svih sagovornika što ne vidim kao profesionalizam. Ovi koji optužuju IZ i/ili Fahru da su je otjerali, ne žele si priznati da je upravo njen drug Bakir eliminisao. Onima koji se ježe na pomen islamofobije molim da se javno deklarišu, čisto da vas znamo. Taj fenomen u Evropi posebno postao je zarazniji od homofobije. Sekularizaciju podržava svak razuman ali šikaniranje IZ-a i generaliziranje pripadnika jedne konfesije te njihovo konstatno napadanje se ne smije i ne može podržati, pogotovo od običnih ljudi koji plaćaju u konačnici takve emisije.
Objavljeno:
Duska je davno sama odabrala tim za koji ce igrati i svi smo svjedoci da je vjerno sluzila tom timu u borbi protiv vlastitog naroda. Ne znam sta se desavalo iza kulisa, jer istina uvijek ima dvije strane, ali je cinjenica da na FTV u zadnje vrijeme duvaju novi vjetrovi i da se radikalizira i moguce je da je Duska samo kolateralna steta. Ocigledno je i da se SDP, SDA i SBB bore ko ce imati veci uticaj i vise svojih ljudi na vaznim mjestima, a one ne mogu pripadati nekome ko ze zove Duska, Ognjen itd. Sada je Bakirovo vrijeme. Njegov SDP je na vlasti i moze da radi i da kaze sta mu se prohtije, bez ikakve cenzure. Ja sam iz Sarajeva otisao 5 do 12. Da sam ostao, mozda danas ne bih pisao ovaj komentar. Mislim da je mnogima vrijeme da opet pogledaju na sat.
Objavljeno:
Ko ovdje, iz gomile, proviri milimetar
Čeka ga, od gomile, problema metar
Objavljeno:
asas, vi iz SDP tako gledate na stvar....
serem vam se na vaše građanstvo i alternativnost....
Duška izdrži ove majmune ....
Objavljeno:
Nikada ovo Igi u Sarajevu nece prestat. Koalicija SDP_SDA, koalicija bazirana na politickom apsurdu, nemoguca koalicija je to Duski napravila. Podjela je samo narod i kriminalni politicari koji nisu stali u zastitu Duske. Ljudska prava i Sarajevo? poligraf i politicari?
Objavljeno:
haj da skratim...
1. duška je SDA čovjek
2.vršila je mobing nad uposlenicima i trenutno se zbog toga vodi proced protiv nje i zbog toga je i skinuta sa funkcije
3.nikad nije otpuštena nego je smjenjena sa funkcije a ne radi ništa i prima otprilike istu platu kakvu je prije primala
4.taj glupi grafit iz lifta je duška objavila da bi od sebe napravila facu i nekoga ko je kao ugrožen a realno je i novinarski i ljudski potpuno nebitna
5.duška jest psihički bolesnik i najbolje da je pošalju na ljekarski pa će sigurno dobiti otkaz jer jest luđakinja
Objavljeno:
Koliko ja znam da je Posteno bila jedina emisija u kojoj su se suceljavali ljudi totalno suprotnih misljenja i gdje su zaista mogli da razgovaraju. Volim njen nastup jer prihvata odgovrnost novinara u emisiji i zaista djeluje beskompromisno.
Objavljeno:
Ko se ne bi sjećao gospođe koja je u jednoj svojoj emisiji pokušavala ubijediti jednog od najvećih svjetskih filozofa /N.Čomski/ da je njegova pamet na nivou novinarskog piskarala a njena na nivou mislioca.A zašto bi bilo ponižavajuće izvještavanje iz izborniš štabova,to rade i veća novinarska imena od D.Jurišić. Mnogo frke ni oko čega. Ma koliko se upinjala da bude veći filozof od filozofa,veća Bošnjakinja od Bošnjaka,nije joj uspjelo. I šta,sud će je vratiti na mjesto urednika?Pa nije ona tamo pekla kafe,nego "brstila" politiku.
Objavljeno:
TAJ RADONČIĆ JE ZAJECNO SA REISOM NAJVEĆI LUPEŽ U BIH.SRAMOTA JE DA SE JEDNA PRIMADONA NAŠEG NOVINARSTVA ,DUŠKA JURIŠIĆ IZGUBI U BESTIJALNOJ HAJKI OD SVIH TI INIH NOVOKOMPONOVANIH MUSLIMANA.UBJEDJEN SAM DA ĆE REAGOVATI STRNI MEDIJI ,I ONI KOJI TO TREBAJU DA VRATE DOSTOJANSTVO NOVINARA
Objavljeno:
Jedna me stvar interesuje, ako se vrati na posao sva primanja joj moraju biti nadoknađena plus ako je još tužila za duševnu bol, extra troškove itd... Neko za to mora odgovarati, moralno, prestankom radnog odnosa ili nešto slično. Ako sam dobro shvatio to je državna televizija pa će to narod da pozlati nečije igrice i igrarije. Očito je vlast toliko slatka da se dio mase na vlasti igra boga zaboravljajući da je život kocka, pa je jednom 6 a drugi put 3. U suštini je dobro prošla, mogla je sve to platiti glavom ili dijelom tijela. Jedna zanimljiva konstatacija sa početka rata, a rekao mi je jedan moj prijatelj. Ide ovako "Sine kad dođe do velike poplave kanalizacija se začepi i govna isplivaju van". Tako nam je bilo i ostalo, ali nikako da ta kanalizacija odvuče te iste nazada na raja malo prodiše...... Kad će sve ovo prestati, na žalost ona je samo jedan od primjera koji su prošli na ovaj način. Nadam se da će sve ovo izgurati do kraja.......... Sretno g. Jurišić
Objavljeno:
Šteta za Dušku... izgleda da se zamjerila različitim strujama, i sada nažalost ima malo izgleda da se izvuče...

A što se tiče reisa i medijskog magnata, oni i njihova islamofobija mi idu više na k...c ! Ako se vjerskim zajednicama gadi nevjerstvo i doslovno ga se boje ( a i to je onda neka fobija :-) ) onda valjda mogu očekivati i obrnuto...
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.