<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Filmski izbor BUKE: Najstrašniji horori koji su ikad snimljeni (VIDEO)

Prema definiciji film horor je podvrsta akcijskog filma s naglašenom tematikom straha.

31. oktobar 2015, 12:00

Horor je naziv koji se danas koristi za žanr u fiktivnim djelima kao što su književnost, likovna umjetnost, strip, film i video-igre, a čiji autori nastoje izazvati strah, uznemirenje i nelagodu kod njihovih konzumenata.

Kao najčešći izvor neugodnih osjećaja jeste uvođenje nekog zlog, a ponekad neobjašnjivog i nerazumljivog elementa natprirodnog porijekla u “normalnu” ljudsku svakodnevnicu. Od 1960-ih se izraz horor koristi i za djela s morbidnim, neugodnim temama i snažnom emocionalnom napetošću. Horor se često propliće s djelima naučne fantastike, kao i fantazija, s kojima zajedno tvori poseban nad-žanr spekulativne fikcije. Za izraz horor se u prošlosti koristio izraz strava i užas, odnosno strava.

Prema definiciji film horor je podvrsta akcijskog filma s naglašenom tematikom straha. Horore dijelimo u dvije glavne skupine: na psihološke i akcijske.

Psihološki horor je vrsta horor filma koji se temelji na psihičkim zapletima, odnosno radnjama koje gledatelju daju izbor razmišljanja o viđenom. Akcijski horor je svaki horor film koji nije psihološki, dakle s tematikom ubica, vampira, zombija i slično.

U stručnoj analizi “Zašto volimo da se plašimo?  Psihofiziologija horor filma” stoji da strah nije prijatno iskustvo mada nam omogućava da dišemo.

“Dobitnik Oskara ‘majstor horora’ Džon Karpenter smatra da se u okviru humane populacije, svi ljudi plaše istih stvari- smrti, bola, gubitka voljenih itd. Filmske komedije se različito prihvataju i percipiraju u različitim kulturama, ali film koji plaši, zastrašuje u svim kultu rama. U bioskopima strah je dodatan zbog neizvesnosti koje režiseri i scenaristi vešto kreiraju. Svi ovi elementi doprinose pobuđivanju straha i užasa”, stoji u ovoj studiji.

Dodaje se da u kontekstu mračne bioskopske sale strah može biti i zabavan.

“Strah verovatno predstavlja uvek deo zabave, ali njegovo osobeno i čudno zadovoljstvo izrasta istovremeno i u njegov kraj. Imaginacija često komeša i uzdiže strah u svrhu sopstvene koristi...”

Kritika nije nakolonjena hororima koji su snimljeni u posljednje vrijeme, ali bez obzira na to, postoje mnogi filmovi od kojih se i pri pomisli na njih ježimo...

Donosimo vam najbolje horor filmove po našem izboru koje morate pogledati...

Noć vještica (1978)



Kultni film Džona Karpentera sadrži samo nekoliko scena eksplicitnog nasilja, a gledaoce je strašio sjajnom atmosferom. Priča je jednostavna i vrti se oko Majkla Majersa koji je kao dječak ubio svoju stariju sestru, ali se nakon 15 godina psihijatrijskog liječenja vraća kući, kako bi nastavio s pokoljem skriven iza jezive maske kapetana Kirka.

Egzorcist (1973)



Pisac Vilijam Piter Blati svoj je istoimeni roman temeljio na navodno istinitom slučaju opsjednutosti i egzorcizma iz 1949. godine, a prema njemu je film snimio Vilijam Friedkin te postigao nezapamćen uspjeh. Film se danas smatra najstrašnijim hororom svih vremena te je ostao upamćen kao prvi horor ikada nominovan za Oscara u kategoriji najboljega filma. Prepun nezaboravnih scena, sjajnih efekata i još bolje atmosfere, Egzorcist se s pravom smatra klasikom i to ne samo horor žanra.

Isijavanje (1980)



Remek djelo Stivena Kinga koje je poznati režiser Stenli Kjubrik pretočio na filmsko platno. Nevjerovatna transformacija Džeka Nikolsona iz porordičnog čovjeka u pomahnitalog ludaka, doprinosi popularnosti ovog filma koja ne jenjava vremenom. Možda niste znali da je scena u kom Sketman Krouters objašnjava Deniju šta je isijavanje, snimana je 148 puta i time je oboren svjetski rekord.

Keri (1976)



Film iz 1976 u režiji Brajana De Palme, smatra se za najbolju adaptaciju romana Stivena Kinga. Ovo ostvarenje je imalo budžet od samo 1, 8 milion dolara a zaradio je preko 33, 8 miliona. Takođe ovo je jedan od omiljenih horora režisera Kventina Tarantina. Carrie ima posebnu moć, a to je moć da pogledom i umom pomijera stvari. Da li je to dar ili prokletstvo?

Krug (1998)



Japansko ostvarenje koje je zaradilo 137, 7 milona dolara i time postalo najisplativiji horor japanske produkcije ikada. Magazin “Empire” uvrstio ga je u 100 najboljih filmova svih vremena. 2002. napravljen je američki rimejk. Svi koji pogledaju kratki film na video kaseti (i odmah potom prime telefonski poziv) umrijeće tačno za sedam dana s jezovitim izrazom na licu. Mlada novinarka tokom istrage i sama pogleda kasetu te ima sedam dana da riješi misterij. Užas počinje kad film pogleda i njen sin...

Siroče (2009)



Vera Farmiga i Peter Sarsgard glume u ovom napetom hororu o bračnom paru koji je izgubio dijete pa odluče posvojiti devetogodišnju djevojčicu. Brak Kate i Johna Colemana nalazi se na rubu raspada. Stoga, kako bi prebrodili tragični događaj koji im je skoro uništio živote, oni odluče usvojiti dijete. Izbor pada na neobičnu djevojčicu koja odmah osvoji srca ove porodice. Međutim, uskoro saznaju da ona niti izbliza nije onakvo nevinašce kakvim se predstavlja...

Strava u Ulici Brijestova (1984)



Ova zastrašujuća priča o serijskom ubici koji novi plijen pronalazi u snovima prvi je dio kultnog horor serijala koji je osvojio publiku širom svijeta. Režiser Ves Kraven stvorio je jednog od najpoznatijih negativaca svih vremena, Fredija Krugera.

Kletva (2004)



Film Kletva temelji se na japanskom hitu Ju-On. Iza obične fasade skromne kuće u Tokiu skriva se strašna kuga, užas koji uništava živote svih koji kroče preko praga. Ova kletva uzrokuje smrt žrtve u naletu stravičnog bijesa. Kog smrtonosna kletva zarazi on umire, a nova se kletva rađa i poput virusa prenosi na svakoga ko uđe u kuću, u beskrajnom lancu užasa koji postaje sve veći...

Teksaški masakr motornom pilom (1974)



Idilični ljetni dan pretvorio se u haos straha i krvi. Petoro prijatelja koji posjećuju djedovu kuću, progonjeni su i terorizirani, te postaju žrtve ubice sa motornom pilom i njegove porodice pljačkaša grobova i kanibala. Klasični film horor žanra koji je osim direktnih remake sljedbenika, inspirisao i mnoge kultne filmove horor žanra.

Prizivanje / Conjuring (2013)



Film je sniman prema originalnim zapisima najpoznatijih demonologa, bračnog para Eda i Loren Voren. Temeljen na istinitim događajima "The Conjuring" predstavlja priču kako su svjetski priznati istražitelji paranormalnih aktivnosti pozvani pomoći porodici koju je proganjala prisutnost sila tame nastanjena u njihovoj kući na osami.

Absentia (2011)



Tricijin muž Daniel je nestao prije sedam godina. Njena mlađa sestra Kali dolazi živjeti kod nje i konačno je prisili da Daneila proglasi 'mrtvim u odsutnosti'. Dok Tricia pokušava nastaviti sa svojim životom, Kali sve više privlači zloglasni tunel blizu kuće. Uskoro počne povezivati ostala sumnjiva nestajanja sa tunelom i shvata da Danielov navodni nestanak je sve samo ne 'prirodan'...

Vrisak (1996)



Film Vrisak je debatovao je u kinima 1996. godine u režiji majstora za horore Vesa Krejvena. Prije izlaska filma niko nije mogao zamisliti da će ovaj film postati jedan od najuspješnijih horor filmova svih vremena. Prvi dio predstavlja temelj za dva odlična nastavka kao i brojne parodije.

Projekt Vještica iz Blaira (1999)



Zastrašujuća priča o troje mladih filmaša koji su se uputili u šumu Black Hills kako bi snimili dokumentarni film o lokalnoj legendi Vještici iz Blaira i više se nisu vratili. Godinu dana poslije, pronađen je njihov snimljeni materijal. "Projekt: Vještica iz Blaira" je njihova ostavština. On svjedoči o zastrašujućem putovanju troje filmaša kroz šumu Black Hillsa, otkrivajući užasne događaje koji su se zbivali pred njihovim kamerama. Filmaši još uvijek nisu pronađeni...

Susreti četvrte vrste (2009)



Ovaj film bavi se zastrašujućim otkrićima svjedoka čija su svjedočanstva o otmicama gotovo identična do najsitnijih detalja, a u glavnoj ulozi pojavljuje se Mila Jovović. Otkriće NLO-a naziva se susretom prve vrste. Prikupljanje dokaza poznato je kao susret druge vrste. Kontakt s vanzemaljcima označava susret treće vrste. Sljedeća faza, otmica, naziva se četvrtom vrstom. Trenutno je najopasnije na Aljasci, gdje je iz godine u godinu znatan broj populacije proglašeno nestalima. Unatoč konstantnim istragama FBI-a, istina o njihovom nestanku nikad nije otkrivena.


Sirotište ( El Orfanato ) -2007




Zapušteno sirotište postaje novi dom mladog bračnog para, no oni ne znaju da se u njemu krije mračna i zastrašujuća tajna.




Ako smatrate da ovu listu treba dopuniti i/ili korigovati slobodno komentarišite...
.