<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pogledajte animaciju Majstora i Margarite u dvije minute (VIDEO)

KNJIŽEVNOST

Berezovaya nastoje prikazati Majstora i Margaritu u dvije minute pokretnih slika. Iako je napravljen 1997. godine, ovaj film se i danas čini kao veoma provokativan trejler za knjigu, mada Bulgakovim knjigama nisu potrebne marketinške inovacije naše ere interneta.

15. april 2016, 12:00

Najpoznatija djela Mihaila Bulgakova su ”Pseće srce”, kratki roman o transformaciji psa u ljudsko biće i “Majstor i margarita”, duži roman koji je kasnije napisao, a koji govori o posjeti Đavola sovjetskoj Rusiji. Roman Pseće srce, napisan 1925. godine, nije doživio zvanično izdanje u Rusiji do 1987. godine. Majstor i Margarita, napisan između 1928. i 1940. godine, nije izašao do 1967. godine. Iz ovoga se vidi da Bulgakova književnost nije dobro prolazila kod tadašnjih vlasti, ali njegovo umijeće izražavanja kasnije ga je uzdiglo u sam vrh ruskog književnog kanona dvadesetog vijeka.

Drugi stvaraoci odali su priznanje ogromnom uticaju Majstora i Margarite sopstvenim umjetničkim djelima. Danas imamo najmanje 5 filmova, dvije televizijske serije, devetnaest pozorišnih produkcija, dva baleta, četiri opere i grafički roman zasnovan u cjelini ili dijelom na Bulgakovoj knjizi.

Među ovim djelima je i kratki animirani film, kojim Svetlana Petrova i Natalia Berezovaya nastoje prikazati Majstora i Margaritu u dvije minute pokretnih slika. Iako je napravljen 1997. godine, ovaj film se i danas čini kao veoma provokativan trejler za knjigu, mada Bulgakovim knjigama nisu potrebne marketinške inovacije naše ere interneta.