<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Preminula Nobelovka Doris Lesing

Nobelovka Doris Lesing, autorka "Zlatne bilježnice " i "Trava pjeva", preminula je u nedjelju u 94. godini života.

18. novembar 2013, 12:00

Rođena u Iranu, odrasla u Zimbabveu, gdje je napisala prvi roman "Trava pjeva" koji je objavljen 1950. godine, Lesing je najveći dio života provela u Londonu.

Lesing, autorka više od 50 romana sa raznovrsnom tematikom - od politike do naučne fantastike, dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2007. godine,a sa 88 godina bila najstariji autor koji je dobio Nobelovu nagradu.

Kao 11. dama koja je ponijela prestižno priznanje, pobijedila je kolegu Amerikanca Filipa Rota.

"Imam 88 godina, a pošto ne mogu da daju Nobela nekome ko je mrtav, vjerovatno su pomislili da je bolje da mi ga daju sada, prije nego što umrem", našalila se ona kasnije komentarišući ovo priznanje.

Švedska akademija ju je u obrazloženju za dodjelu nagrade nazvala "epskim romanopiscem ženskog iskustva, koji sa skepticizmom, žarom i vizionarskom moći pod lupu stavlja razdijeljeno čovječanstvo".

Njen roman iz 1962. "Zlatna bilježnica" opisan je kao "feministička biblija", a njen kolega laureat Džon Maksvel Kuci nazvao ju je najvećim vizionarom među romanopiscima našeg vremena".