<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Koji su najbolji studentski gradovi na svijetu?

Lista najboljih studentskih gradova napravljena je prema kriterijima poput procenta stranih studenata, životnog standarda i kvaliteta visoko obrazovnih institucija

23. novembar 2013, 12:00

Francuska prijestolnica Pariz izabran je za najbolji studentski grad, dok je glavni grad Velike Britanije, London, drugi na toj listi.

Lista najboljih studentskih gradova napravljena je prema kriterijima poput procenta stranih studenata, životnog standarda i kvaliteta visoko obrazovnih institucija. Prema ovoj listi, najbolji studentski gradovi su po redosljedu Pariz, London, Singapur, Sidney, Zurich, Melbourne, Hong Kong, Boston, Montreal i Munchen.

U Parizu, život za studente, kao i cijene školovanja, jeftinije su u odnosu na London, zbog čega je ovaj grad na drugom mjestu. Ipak, u Londonu postoje 22 univerziteta, zbog čega je smatran “srcem globalne akademije“.

Gradovi koji se takmiče za titulu najboljeg studentskog grada moraju imati najmanje dva univerziteta koji su rangirani među “Svjetskim univerzitetima QS-a“ i broj stanovnika iznad 250.000 osoba.