<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pet razloga za učenje novog jezika

Sljedećih pet razloga možda će vas podstaći da učite strani jezik, a ako ste u potrazi za nečim što će vas ispunjavati učenje novog jezika možda je pravo rješenje za vas.

29. novembar 2013, 12:00

1. Razumijevanje drugih kultura i razvijanje uma

Učenje novog jezika omogućava potpuno upoznavanje i cijenjenje nove kulture. Može vam smanjiti nesporazume sa ljudima iz drugih kultura. Istraživanja pokazuju da učenje novog jezika može pomoći razvoju vašeg maternjeg jezika, pa ćete povećati vaš koeficijen inteligencije, steći bolji vokabular i nove govorne vještine.

2. Poboljšati CV i kompetentnost u poslu

Za obavljanje poslova na stranom tržištu bilo bi dobro da poznajete strani jezik. Sa znanjem novog jezika povećaćete šanse za dobijanje bodova na poslu što je velika prednost na današnjem tržištu rada.

3. Smanjite rizik od demencije

Nedavna studija iz SAD-a u časopisu “Neurology” tvrdi da dvojezični ljudi mogu bolje da se nose demencijom. Postavljena je hipoteza da učenje više od jednog jezika dovodi do boljeg rada mozga, povećane pažnje, a kao što smo ranije rekli i poboljšanja inteligencije.

4. Povećanje obrazovnih mogućnosti

Učenje stranog jezika može vam olakšati pri dobijanja stipendija za inostranstvo gdje možete obavljati  razne prakse ili usavršavanje obrazovanja. Tako onda možete da koristite strani jezik u svakodnevnoj komunikaciji.

5. Putujte, istražite svijet

Filmovi, muzika, knjige ne mogu zamijeniti doživljaj svijeta kaokad putujete. Upoznajte običaje i kulture iz prve ruke. Možete komunicirati sa mještanima mjesta u koje dolaziti i saznati mnoge vrijedne informacije.



Za BUKU prevela i priredila Maja Isović