<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Protestna šetnja u Banjaluci: Sindikalci nezadovoljni zbog nepostignutog dogovora sa Vladom RS

Sindikati obrazovanja, uprave, radnika unutrašnjih poslova i pravosuđa organizovali su danas u Banjaluci protestnu šetnju, jer sa Vladom RS nisu postigli dogovor da od 1. januara bude vraćeno pet odsto umanjene plate.

07. decembar 2013, 12:00

Sindikalci, predvođeni predsjednicima ova četiri granska sindikata oko 12 časova okupili su se ispred zgrade republičkog sindikata u Banjaluci i formirali kolonu, koja je krenula prema zgradi Narodne skupštine Srpske, gdje su na posebnoj sjednici po hitnom postupku trebaju razmatrati prijedlozi budžeta i ekonomske politike Srpske za 2014. godinu.

Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske kazao je da granski sindikati juče obavile razgovor u Vladi RS, sa premijerom RS Željkom Cvijanović i resornim ministrima, a zahtjev sindikata je bio da se od 1. januara 2014. godine vrati pet odsto umanjenih plata od prošle godine.

“Našem zahtjevu nije udovoljeno. Rečeno nam je da će plate biti vraćene u narednoj godini, ali kada smo tražili garancije nismo ih dobili niti nam je rečno kada će tačno plate biti vraćene i u kojem obimu. Zbog toga što nismo dobili garancije odlučili smo se da organizujemo skup u pokretu, odnosno, to je u ovom slučaju protestna šetnja”, rekao je za BUKU Petrović.

35.000 RADNIKA ZAKAČENO JE SMANJENJEM PLATA


Petrović nam je objanio da sindikalci ovom protestnom šetnjom iskazuju svoje nezadovoljstvo, jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi. Istakao je da je negdje oko 35.000 radnika zaposlenih u pravosudnim instutucijama, obrazovnim institucijama, policiji, upravi zakačeno ovim smanjenjem plata od 10 odsto koje je bilo u 2013. godini.

Petrović je rekao da će sindikati sačekati isplatu januarske plate,  a to će se desiti u periodu od 25. februara do 5. marta 2014. godine, a shodno tome će krenuti sa svim oblicima sindikalne borbe.



“U periodu do tada sindikati će vršiti pripremu u svojim organizacijama i sa svojim članstvom, a sa druge strane nastavićemo da vodimo pregovore  sa Vladom RS kako bismo zajednički došli do rješenja i kako ne bismo došli u situaciju koja sigurno nikome ne odgovara”, ističe Petrović.

Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić rekla je da je protestna šetnja izraz nezadovoljstva granskih sindikata budžetskih korisnika zbog neispunjenih obećanja Vlade o vraćanju preostalih pet odsto plate.

Ona je podsjetila da su tri zahtjeva sindikata u vezi sa budžetom vraćanje preostalih pet odsto ranije umanjenih plata, program socijalnog zbrinjavanja radnika i obezbjeđivae sredstava za podsticaj zapošljavanja.

Upitana šta će se desiti ukoliko ne dođe do vraćanja pet procenata plate, Mišićeva je rekla da su naredni koraci autonomno pravo granskih sindikata, ali da očekuje da će oni sigurno preduzeti adekvatne odgovore ukoliko se to desi.



Podsjetimo da su Predsjednici četiri granska sindikata razgovarali juče sa predsjednikom Vlade Srpske Željkom Cvijanović, ministrom unutrašnjih poslova Radislavom Jovičićem, ministrom prosvjete i kulture Goranom Mutabdžijom i ministrom pravde Goranom Zlatković.

RAZMATRANJE BUDŽETA ZA 2014.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće danas na posebnoj sjednici po hitnom postupku prijedloge budžeta i ekonomske politike Srpske za 2014. godinu.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio će predloženi budžet i ekonomska politika Srpske za narednu godinu biti usvojeni na posebnoj sjednici Narodne skupštine, jer za to postoji skupštinska većina.

“Apsolutno postoji dovoljan broj da se izglasa, svidjelo se to opoziciji ili ne. Uostalom i oni su tako isto radili, a u suštini je samo važan onaj ko ima većinu”, rekao je Dodik.

Povodom protesta sindikalaca Dodik je jutros rekao da je očigledno da sindikat i sindikalne vođe ne mogu da definišu prioritete i da će u idućoj godini doći do povećanja plata kada Vlada Srpske odredi momenat za to.



“U javnom sektoru se primaju redovno plate i sve su tendecije da će ta redovnost biti zadržana. Niko ne spori da neće doći do povećanja plata”, rekao je Dodik..

On je dodao da postoje potrebe određenih aranžmana koje traže određena ponašanja i da, poredeći stanje u realnom sektoru, nije fer od sindikata, jer se zanemaruje činjenica da se išlo u rasterećenje i uvođenje neoporezivog dijela plata, kako bi se sačuvala radna mjesta.

Zoran Tegeltija, Ministar finansija Republike Srpske
izjavio je sinoć da Srpska, zbog političkih razloga, ne bi smjela da pošalje poruku da nije u stanju da usvoji ekonomsku politiku i budžet za 2014. godinu, ocijenivši da su za to ispunjeni svi uslovi. Tegeltija ja rekao da ne postoji nijedan razlog zašto budžet ne bi bio usvojen do ponedjeljka, 9. decembra.

Osvrnuvši se na protestnu šetnju četiri sindikata budžetskih korisnika, Tegeltija je rekao da je to dio legitimne borbe, ali da time ne pomažu ni svojim članovima, niti Vladi Republike Srpske.

“Mi smo u ekonomsku politiku ugradili da će Vlada Republike Srpske uraditi sve što bude potrebno da plate u 2014. godini budu uvećane za dodatnih pet odsto. Očigledno je da je rukovodostvo sindikata nestrpljivo”, rekao je Tegeltija.

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Dragan Čavić izjavio je da na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske ova partija neće podržati predloženi budžet za narednu godinu.

"Sa stanovišta novog zaduženja, budžet u ovoj godini veći je u odnosu na protekle dvije godine za oko 200.000.000 KM. Prekršen je i Zakon o budžetskom sistemu i Poslovnik o radu Narodne skupštine, jer materijali nisu kompletirani i vremenski period od četiri dana je kratak za njihovo razmatranje", rekao je Čavić.

Odbor Međunarodnog monetarnog fonda dao je rok do 9. decembra za utvrđivanje budžeta, kako bi bila realizovana tranša stendbaj-aranžmana.