Studenti iz Sarajeva, Banjaluke, Mostara i Tuzle najavljuju proteste za subotu

Studenti iz Sarajeva, Banjaluke, Mostara i Tuzle najavljuju proteste za subotu

Piše: BUKA

Studenti iz BiH za subotu najavljuju proteste, jer su ljuti zbog zbog nemogućnosti konkurisanja za stipendije iz programa ERASMUS+. Protest je zakazan u Sarajevu ispred Parlamentarne skupštine BiH, Banjaluci ispred Narodnog pozorišta RS, u Tuzli na Trgu slobode i Mostaru na Španskom trgu. Svi protesti će biti održani u 11 časova.

"Studentima Bosne i Hercegovine je upravno onemogućeno učešće u programima razmjename u zemljama Evropske Unije, za narednih 7 godina! Studenti Bosne i Hercegovine su osuđeni na to da do 2020. godine ne mogu volontirati kroz najpoznatiji evropski volonterski servis EVS! Hiljade studenata Bosne i Hercegovine će ostati bez prava na apliciranje za stipendije iz programa ERASMUS+ kojem Bosna i Hercegovina nije pristupila zbog unutrašnjih političkih nesuglasica!", stoji u najavi protesta na društvenim mrežama.

Ističu da je hiljadama studenata ovo bila jedina šansa za sticanjem iskustva u Evropi! Studenti će sada ostati prepušteni na milost i nemilost biroima za zapošljavanje, te nekvalitetnom i neuređenom BH sistemu obrazovanja!

"Bolonja podrazumijeva mobilnost koja nam je upravo onemogućena za narednih 7 godina! Pored svega što nam vladajuće strukture svakodnevno priređuju svojim neradom, nestručnošću, i kvazipolitikom vođenom iskrivljenim sistemom vrijednosti, pored obrazovnog sistema koji radi svog (ne)kvaliteta jedva opstaje, pored tržišta rada koje negira postojanje više od 50% obrazovanih mladih ljudi, pored svega ovoga, država Bosna i Hercegovina nam oduzima POSLJEDNJU PRILIKU za usavršavanjem, kvalitetnim obrazovanjem, i razmjenom iskustava sa mladima iz Evrope i svijeta!", kažu studenti

Napominju da se embargo ne stavlja na mlade, jer mladi uzvraćaju udarac!

"Stoga vas pozivamo na revolucionarne demonstracije protiv samovolje političkog vrha Bosne i Hercegovine! Pozivamo mlade i stare, zaposlene i nezaposlene, žene i muškarce, djecu i penzionere, pozivamo sve nacije i sve etničke grupe, pozivamo svakog građanina i svaku građanku Bosne i Hercegovine!", kažu studenti.

Online peticija za uključenje BiH u ERASMUS+ program EU može se potpisati ovdje.

 

Vezani tekstovi

Dokumenti: Vlada RS, Mladi SNSD i Erasmus program.

 

Saopštenje Delegacije Evropske unije: Program ERASMUS+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari na tekst (6)
Objavljeno:
Dalibore, svaka čast za komentar. Velika podrška studentima i svima koji su spremni da se bore za svoja prava !!!
Objavljeno:
Zato nam i jeste ovako naopako. 'Ko god pokuša da se bori za nešto, velika većina sjedi kod kuće i sprda se sa tuđom mukom , umjesto da izađe i podrži ljude koji imaju petlju da se suprotstave ovoj tiraniji. Kada neko protestvuje, šta radi ostatak građanstva: -ZAPOSLENI: nesmiju se javno pojaviti, dobiće otkaze. Nije strašno oni su manjina. -NEZAPOSLENI: sjede u kući i 24h dnevno gledaju gluposti preko interneta i kad im starci daju markicu po 3 sata cijede kafu po parkiću, po mogućnosti da ga neko vidi kako kuliraju. -BORCI: razočarani i degradirani čekaju da im neko plati pivo ispred prodavnice. -PENZIONERI: oni igraju ŠAH. Imaju 200-300 maraka penziju, njima dobro pa igraju ŠAH. Sve to tako funkcioniše a šačica ambicioznih ljudi pokušava da se izbori za nešto. MOJA ISKRENA PODRŠKA. I sam sam učesnik nekoliko protesta, ali ništa nemožemo sami, jer ove gore usjedelice neće da nas podrže. Njima je to SMIJEŠNO!
Objavljeno:
Koji će Vam taj Serasmus kad imate u Brčkom sve moguće studije čak i do doktorata i akademika i to sve za jedan vikend. Samo uplatite na žiro račun jednom od 5 univerziteta i 85 fakulteta i sve te predmete cijeli vikend predaju 2 profesora. To nema ni jedan grad ili država na svijetu i još je odmah nostrifikovana diploma u BiH.
Objavljeno:
Koje su ovi studenti sranje da nepovjerus Nama trebaju radnici njive zarastaju a ONI bi proteste evropu ...puna podrska MILETU nedaj im nikud
Objavljeno:
Ima li im ko platiti voznu kartu da se sastanu na jednom mjestu.
Objavljeno:
Opet JMB?!!!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.