<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA Foto priča: Opšta opasnost u Zenici

U Zenici je danas zbog prekomjerne koncentracije sumpor dioksida u zraku proglašena epizoda uzbune. Ovo je drugi put ove zime da se zbog enormnog zagađenja zraka poseže za ovom mjerom.

08. januar 2014, 12:00

Bolje od svih brojki i slova o prekoračenjima koncentracije štetnih elemenata u zraku, govori zrak koji se teško „lijepi“ na pluća i nivo (ne)vidljivosti.

Zenica je dom za oko 120.000 ljudi i svi će se složiti u jednom – to je lijep grad. Ovaj uzavreli grad, kako ga navijači zovu, živi za fudbal te je zbog toga i omiljeno mjesto za domaće utakmice bh. reprezentacije. Ipak, kroz istoriju sudbina nije bila naklonjena Zenici te se za ovaj grad uglavnom zna(lo) zbog pjesme o zloglasnom KP Domu te izrazitom aerozagađenju koje proizvodi najveća željezara u BiH, osnovana još davne 1892. godine.

Prije rata, u željezari je radilo više od 20.000 ljudi, a mnogo drugih preduzeća je radilo na račun fabrike u ulozi kooperanata. Željezara je praktično hranila cijeli grad. Ni ta činjenica nije spriječila građane Zenice da pravo na čist zrak traže masovnim protestima u jednom jako zatvorenom i strogom sistemu bivše Jugoslavije.

Došao i prošao je rat i period čistog zraka, a nakon nekoliko privatizacija najveća tvornica čelika u BiH dospjela je u vlasništvo kompanije Arcelor Mittal. Potkupljena domaća vlast, ne želi da se bori za zdravlje građana te dopušta masovno trovanje, iako danas u pogonima Arcelor Mittala radi tek nešto više od 3000 ljudi.

Kako se proizvodnja svake godine povećava i situacija sa zagađenjem je sve gora, a građani Zenice su se konačno odlučili pobuniti prije nešto više od godinu dana.

Uskoro će godina od protesta, a suštinski se ništa nije promjenilo. U tom periodu, koristio sam svaku priliku da dokumentujem ono što Mittal izbacuje iz dimnjaka, tokom svih godišnjih doba. Htio sam to uraditi i prošli vikend, ali naprosto nisam vidio dalje od nosa.

U prilogu fotogalerija proteklih, dodatih, 365 dana bez čistog zraka.


Vezan tekst

BUKA Foto priča: Moj prijatelj Joja, mina nemoćna pred dušom