<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Haos u centru Beograda zbog izložbe

Policija večeras pred otvaranje izložbe 'Bogujevci/Vizuelna istorija rata' udaljila pedesetak pripadnika desničarskih organizacija. Stigao premijer Ivica Dačić.

18. decembar 2013, 12:00

Izložba je otvorena u Kulturnom centru Beograda u 18 sati. Oko 18.45 na izložbu je došao i premijer Srbije Ivica Dačić.

Dok je izložba, koja se bavi zločinom koji su 1999. počinili pripadnici “Škorpiona” nad članovima porodice Bogujevci, za jedne poziv na razgovor, za druge je provokacija.

Foto: B92, Ana Martinoli

Grupa od pedesetak pripadnika uglavnom desničarskih organizacija protestovala je večeras protiv ove izložbe, a reporter B92 sa mesta zbivanja javlja da je policija udaljila osobe koje su se okupile ispred Kulturnog centra Beograda u Knez Mihailovoj ulici.

Foto: B92,  Ana Martinoli

Okupljene su sa stepenica ispred Kulturnog centra Beograda opkolili policajci sa opremom za razbijanje demonstracije i, bez upotrebe sile, jednostavno pomerili ka nekadašnjem restoranu ''Ruski car".

Foto: twitter/@danko runic

Osim povika "Izdaja, izdaja" i "Kosovo je Srbija", tokom udaljavanja te grupe nije bilo drugih incidenata.

Prethodno je iz grupe koja je protestovala nekolicina njih dobacivala onima koji su došli da pogledaju izložbu.

Foto: B92,  Ana Martinoli

Na ulazu u Kulturni centar Beograda takođe su, policajci u civilu, koji preventivno provjeravaju sve koji žele da pogledaju izložbu.

Foto: B92,  Ana Martinoli

Na izložbi se mogu vidjeti fotografije i video snimci života obične albanske porodice na Kosovu u trenucima pijre nego što je njenih osmoro članova bilo ubijeno, dnevna soba u kojoj su živeli, fotografije i predmeti koji im znače.

Foto: B92,  Ana Martinoli

28. marta 1999. godine u Podujevu pripadnici Škorpiona ubili su četrnaest članova dvije porodice, među njima i dvogodišnje dijete. Petoro teško povređene djece je preživjelo, među njima i Saranda, Jehona i Fatos. Danas su u Beogradu, spremni da otvoreno razgovaraju. "Kroz sve ovo pokušavamo da pokažemo kako je rat uticao na našu porodicu", rekao je ranije za B92 Fatos Bogujevci.