<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Balša Rakočević: Fotografije koje prikazuju istinu, bez namještanja i foliranja

PREDSTAVLJANJE FOTOGRAFA

Balša Rakočević, fotograf iz Podgorice, kaže da je za njega fotografija dokaz da se stvar dogodila, ona predstavlja uhvaćeni trenutak života.

26. decembar 2013, 12:00

“Predstavljam se kao fotograf dokumentarne fotografije, fotografije koja nastoje da bi prikazala istinitu, objektivnu i stvarnu sliku nekog događaja, situacije ili ličnosti, bez namještanja, bez foliranja . Za mene predstavlja izazov 'uhvatiti' trenutak, podijelti ga sa prijateljima i okolinom, osjetiti njihove reakcije jer svrha dokumentarne fotografije jeste da svojom porukom utiče na javnost I da podstakne neke društveno-političke promjene i djelovanja”, rekao je Rakočević za BUKU.

Da bi privukli pažnju javnosti, sadržaji dokumentarnih fotografija, kaže Rakočević najčešće su šokantni ali i zanimljivi, a u najbolje fotografije ubrajam one za koje smatram da su uspješno prenijele poruku.

“Pojava fotografije je promijenila uobičajeno shvatanje vremena na jedan revolucionaran i paradoksalan način. Fotografija čini da se vrijeme zaustavi, čini da se zabilježeni trenutak ureže u pamćenje dublje nego pokretne slike, jer jasno predstavljaju određen isječak vremena. Svaki trenutak koji prođe, sa sobom odnosi jednu sliku datog stanja stvarnosti, jer ukoliko se ne zabilježi - slika nepovratno nestaje, zauvjek neprimijećena, nepoznata”, objašnjava on.

Na kraju ističe da mi je drago što fotografija nalazi svoje mjesto i u umjetnosti, jer je zaista umjetnost biti u pravom trenutku na pravo mjesto i ujedno biti svjestan da sve to možeš iskoristiti.

Vezan tekst:

Tea Jagodić: Fotografija mi pomaže da pobjegnem od surove realnosti

Više fotografija iz rubrike BUKA predstavljanje fotografa možete pogledati OVDJE.