Zablude koje su nam pričali u školi!

Zablude koje su nam pričali u školi!

Piše: BUKA/Kurir

Nova saznanja i napredak u nauci otkrivaju niz podataka, koji iz temelja menjaju pogled na svijet oko nas, pa tako neke činjenice za koje smo vjerovali da su tačne padaju u vodu

Dijamant je najčvršća materija u prirodi

Ova činjenica se više ne može smatrati tačnom. Dijamant je smatran najčvršćim sve do 2009. godine, kad su pronađene čak tri čvršće materije.Jedna od njih je smjesa minerala vurtcita i boron-nitrida (BN), a druga je lonsdaleit, poznat kao šestougaoni dijamant.Primat u ovoj kategoriji je na kraju preuzeo kristalni kubični boron-nitrid, ali sve tri supstance su vrlo retke u prirodi.

Pluton je planeta

Ne, nije. Još krajem 19. vijeka su naučnici smatrali da u Sunčevom sistemu postoji deveta planeta. Pluton je otkriven 30-ak godina kasnije, potpuno slučajno.Naime, naučnici su smatrali da postoji „planeta X" jer su njihovi proračuni Uranove i Neptunove putanje ukazivali na mogućnost da postoji planeta koja utiče na njihovo kretanje. Klajd Tombah iz Arizone uočio je tu novu planetu 1930. godine, a Pluton je sve do 2006. godine smatran devetim planetom Sunčevog sistema, kad je Međunarodna astronomska unija objavila da Pluton zbog svoje veličine i orbite ipak ne spada u kategoriju planeta.

Vještice iz Salema su spaljene na lomači

Da se to nije nikad dogodilo potvrdio je Richard Trask, arhivist koji je proučavao taj grad i to vrijeme. Veštice u Salemu nisu bile spaljene na lomači, nego su ih objesili. Za cijeli nesporazum kriva je Crkva koja je herezu po običaju kažnjavala spaljivanjem.

Izraelski robovi izgradili su egipatske piramide

Ovo je jedna od najraširenijih zabluda i krivih tumačenja, a prava istina je potpuno drugačija. Naime, Jevreji nisu ni mogli da grade piramide u Egiptu jer ih u to doba tamo nije ni bilo. Ovaj mit raširio je navodno bivši izraelski premijer Menachem Begin kad je bio u posjeti Egiptu 1977. godine. Najnovija arheološka iskopavanja pokazala su da su piramide izgradili sami Egipćani. Taj mukotrpan posao bio je dodijeljen siromašnim stanovnicima, koji su zbog toga u svojoj zemlji bili jako poštovani.

Fali nam karika koja bi nas povezala sa primatima

Tako se barem smatralo dok naučnici nisu pronašli ''Idu'', kariku koja je nedostajala u lancu evolucije od majmuna do čovjeka. Odlično očuvan kostur bića starog 47 miliona godina otkrio je 2009. godine Jorn Hurum.Otkriće ovog jedinstvenog fosila je jedno od najznačajnijih otkrića veka. Darwinius masillae, kako su ga nazvali u čast 200 godina rođenja oca teorije evolucije Čarlsa Darvina, je karika koja razdvaja naš podred primata, ljude, majmune i čovjekolike majmune, od primitivnijih oblika primata.Ida je bila duga 53 centimetra i stara između šest i devet mjeseci. Naučnici su sigurni da se radi o ženki budući da nema kost penisa (koju imaju svi niži primati).

Kineski zid je jedina građevina vidljiva iz svemira

Iako mnogi vjeruju u ovu tezu, ona nije istinita. Godine 2003. opovrgnuo ju je astronaut Jang Livej, koji je rekao da nije vidio baš ništa od zida.

Postoji pet (ili tri) carstava u klasifikaciji živih bića

Živa bića na Zemlji dijelila su se prvo na biljke, životinje i bakterije, a kasnije je podjela bila proširena, pa su bila podijeljena na prokariote, protiste, gljive, biljke i životinje. Ali, situacija se mijenja iz dana u dan, a naučnici tvrde da bi se sastav trebao proširiti za još nekoliko „carstava".Tako, na primjer, jedno od novijih „carstava" čine arhebakterije, koje su prvo stavljene u bakterije, ali se pokazalo da je njihov molekularni sastav bitno drugačiji, pa već sada govorimo o šest „carstava", a sve upućuje da će ih biti još.

 

 

 

 

Komentari na tekst (17)
Objavljeno:
Količina nepismenosti ili pismenosti u tragovima kod Yuse je frapantna. Da nismo iste nacije odrekao bih te se, ma zezam se, odričem te se :)
Objavljeno:
naslov je samo previše bombastičan. Čovjek misli da će pročitati kako 2+2 nije 4... u školama se ne uči da su jevreji izgradili piramide, niti se uči više da je pluton planeta, a pogotovo o novootkrivenim bakterijama
Objavljeno:
najveca zabluda je da je zemlja stara milijarde godina,to uopste nije tacno,i nije se hladila milijardama godina nego je nastala u vrlo kratkom roku sto potvrdjuje nastanak stjene granita,Bog je stvorio sve i to onako kako on stvara kaze budi i ono biva.poz
Objavljeno:
Pozabavite se malo vise sa petom i sedmom tezom.
Objavljeno:
@Yuso dragi, znas li ti sta pises uopste? Ti ocigledno nisi ni isao u tu skolu koju pominjes. Luka,svaka cast na opsirnom objasnjenju. Ovaj tvoj komentar je bolji od senzacionalistickog clanka.
Objavljeno:
Ili ne objavljujte ovakve i slicne tekstove ili se malo vise pozabavite temom. Ne moramo bas biti 100% striktni kao komentator Luka, ali sto jest jest, treba vise ozbiljnosti kako je komentator bruka vec rekao.
Objavljeno:
B(r)uka, vrijeme je da se malo uozbiljite...
Objavljeno:
manite se zvanicne istorije. mogu iskopavati sta god hoce, mejnstrim arheolozi-istoricari opovrgavaju sve novootkrivene dokaze..molim sve da pogledaju OVAJ DOKUMENTARAC https://www.youtube.com/watch?v=zbVk4ZHbmsU
Objavljeno:
Kada teoretiziraju i kritikuju osobe koje ne znaju jednu rečenicu sastaviti, jadno!!!
Objavljeno:
Pa kada vec posudjujete tekstove, onda nemojte da mijenjate ekavski na ijekavski a ako vec morate, onda se malo bolje potrudite jer vam to ne uspijeva.
Objavljeno:
ima još zabluda osim nabrojanih,npr da je zemlja spljoštena kao elipsa pa smo izvodili oglede iz fizike sa dva prstena koji sa skupljaju na polovima...što je kasnije opovrnuto kada su prvi sateliti pokazali da je zemlja OKRUGLA
Objavljeno:
Preskočivši odgovor na postavljeni link, zbog disparatnih sistema razmišljanja, pokušaću da na primjeru prve "zablude" objasnim kako ovakvi članci navode na pogrešne, nelogične zaključke. Naučna činjenica za dijamant je morala glasiti: Dijamant je najtvrđa DOSAD OTKRIVENA materija u prirodi. Prva izmjena je u tome što je pojam čvrstina zamijenjen pojmom tvrdoća. Tvrdoća se odnosi na otpornost čvrstih materijala prema trajnim deformacijama, postoje različite vrste tvrdoće, ova se vjerovatno odnosi na Mosovu skalu koja se odnosi na grebanje jednog materijala o drugi, najprostije rečeno. Pojam tvrdoća, a ne čvrstina je prihvaćen kao oznaka za ovu osobinu. Nauka zahtijeva tačno upotrebljavanje termina. Druga izmjena je istaknuta velikim slovima. Zbog ove dvije riječi, "dosad otkrivena", pronalaskom tvrđe materije ovo što je u naslovu stavljeno kao zabluda gubi smisao. Pretpostavivši da je tačno ovo što je navedeno u tekstu, novo otkriće ne mijenja tačnost prethodne činjenice, jer je ona riječima "dosad otkrivena" obznanila nedostatak apsolutnog znanja, nedostatak bezmjerne količine podataka i ostavila prostor za nova otkrića. Jedini način na koji bi nešto slično moglo biti okarakterisano kao zabluda je da je postojao teorijski dokaz da u prirodi ne može postojati čvršća materija od dijamanta i da je nakon toga otkriveno da je boron-nitrid tvrđi. Najzanimljivije je što je podatak iz teksta netačan čak i sa ovim ispravkama. Postoje različiti dijamanti, neki od njih se mogu ogrebati boron-nitridom, ali oni najtvrđi ne. Lonsdaleit je dijamant heksagonalne kristalne strukture koji nastaje kada meteorit koji sadrži grafit udari u Zemlju. On je manje tvrd od najtrvđih dijamanata. Jedino dijamanti u nanokristalnoj formi mogu da ogrebu prirodne dijamante. Tu već dolazimo do pitanja da li ćemo uvrstiti materijale koje je stvorio čovjek na ovu listu. Ako ne, dijamant ostaje najtvrđa dosad otkrivena materija u prirodi.
Objavljeno:
Evo ti tvoj missing link evolucije http://www.creationstudies.org/operationsalt/ida_the_hoax.html
Objavljeno:
Plutonov status planete ne bi se smio posmatrati kao naučna zabluda, jer definicija planete nije ni bila zvanično utvrđena do te 2006. godine, kada su postavljena tri uslova da bi se tijelo u Sunčevom sistemu svrstalo u tu kategoriju. Ono treba da: a) se kreće u orbiti oko Sunca; b) dostigne približno loptast oblik, laički govoreći; c) očisti svoju orbitu od drugih nebeskih tijela nezanemarljive mase, izuzev satelita. Pluton nije zadovoljio treći dio definicije, jer se njegovom orbitom kreću neka tijela iz Kajperovog pojasa, pa je stoga deklasifikovan. Osim što postavljanje ovog trećeg uslova nije bilo opšte prihvaćeno u naučnoj zajednici, sva buka koja se digla u vezi sa ovim je bila senzacionalistička i besadržajna. Klasifikacije služe i neophodne su da bi se lakše mogla razumijeti i opisati priroda, one nemaju težinu naučnih činjenica, poput onih koje opisuju fizičke zakone. Drugo, u dijelu u kom se piše o nedostajućoj karici između čovjeka i majmuna, očituje se nepoznavanje evolucije. Sama riječ evolucija označava promjenu koja je postepena, spora i odigrava se u malim koracima. Pojam nepostojeće karike je apsurdan. Evolutivni lanac je neprekinut i razlika između dvije susjedne karike (ovi pojmovi su metaforički) je neznatna. Ako posmatramo tako, postoji veliki broj karika koje nisu pronađene, mnogo veći od broja otkrivenih fosila, ako se fokusiramo samo na fosile. Ono što može uraditi jedno arheološko otkriće, kao što je otkriće Ide, jeste popunjavanje praznine između dva do tada poznata primjerka, stvarajući tako dvije manje praznine sa takođe velikim brojem nepoznatih evolutivnih koraka. Otkriće Ide je značajno zbog toga što je taj fosil jedinstven između dvije primatske grupe, nižih i viših primata, iako nisam siguran da je još uvijek utvrđeno da je to sigurno tačno. Pored toga, evolucija nije tekla od majmuna do čovjeka, šta god autor podrazumijeva pod pojmom majmuna. Postojao je zajednički predak od koga su se u određenim dijelovima evolucije stvarale po dvije evolutivne grane. Tako su se, npr. odvojile grana iz kojih se kasnije razvila gorila sa drugom granom. Ta druga grana se odvojila na dvije grane, iz jedne su se razvile šimpanze i bonobo majmuni, a iz druge čovjek. Ova dva grananja su samo primjeri, njih ima mnogo više. Uz to, evolucija u svim ovim pojedinačnim granama se sastojala od velikog broja vrsta sa malim razlikama, a nikako od udaljenih karika. Novootkriveni fosili popunjavaju ogromne rupe u nepoznavanju tačnog puta evolucije, ali nas i dalje ostavljaju sa drugim ogromnim, ali nešto manjim rupama. Naravno, ako govorimo samo o fosilima... Ne shvatam odakle autoru podatak da je tek 2003. godine utvrđeno kako je netačno da je Kineski zid jedina građevina koja se vidi iz svemira. Prvo, potpuno je nejasno gdje se nalazi tačka posmatranja, ona bi mogla biti na geostacionarnoj orbiti, na Mjesecu, u drugoj galaksiji itd. Za "početak svemira" posmatrano sa Zemlje se uzima Karmanova linija, koja se nalazi na oko 100 km iznad Zemlje i to je mjesto gdje prestaje atmosfera, a to naravno nije tačno određena granica. Međutim, najniža orbita kojom se kreću kosmička vozila se nalazi na nešto ispod 200 km. To da li se nešto može vidjeti sa te udaljenosti zavisi od optičkih uslova koji su promjenljivi, atmosferskih npr, od kvaliteta vida posmatrača, od boje i osvjetljenosti objekta i kontrasta koji on stvara sa okolinom, itd. Sa te udaljenosti, pa i sa većih moguće je vidjeti gradove noću zasigurno. Moguće ih je vidjeti i danju kao i neke staklene bašte u Almeriji, ako se dobro sjećam. Za ovo nisam siguran, ali možda je bez optičkih instrumenata moguće vidjeti i veće brane i slične građevine. Sve tvrdnje da je odatle viđen i Kineski zid su vrlo nepouzdane, zbog njegove male širine i zbog nepostojanja velikog kontrasta sa okolinom. Najvjerovatnije je da ga je nemoguće vidjeti čak i sa najniže orbite kojom se kreću astronauti, ali postoje već navedene građevine koje se mogu vidjeti i sa viših tačaka. Za ovo sigurno nije bilo potrebno čekati 2003. godinu da bi se utvrdilo, jer je svemirsko istraživanje počelo mnogo ranije. Molio bih urednike časopisa da izbjegavaju naučne članke sa uzvičnicima na kraju naslova i to pogotovo ako je njihov izvor Kurir, kao što tek vidjeh.
Objavljeno:
@YUSO Rece covjek koji bosansku piramidu smatra ozbiljnim otkricem. Jebem te zemljo, sve nazadluk do nazadluka
Objavljeno:
ne bih se složila sa naslovom...dobijali smo tada poznate podatke, kako nauka i tehnologija napreduju mijenjaju se i oni, ali su u većini slučajeva dostupni javnosti.. uostalom cijeli život se ući i saznaje...
Objavljeno:
da da pa nam uče dijecu od Adama 6 hiljada godina sramota i šta je kad u školi Đaci pitaju profesora on kaže šutite dijeco daću vam Jedinicu ako ne meni je odkaz a a a ja hranim familiju i moju nehrani Bog pa gde je > Luci 3 milijona Tumaj 7milijona piramide odkriće Osmanagića Bosanske Piramide Visoko 29 hiljada godina < religija najveća laž Hmanizma
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.