<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pobijedite mamurluk

Novogodišnje slavlje je pred nama i sasvim sigurno da će se mnogi u društvu opustiti uz kapljicu više. Međutim, posljedice nakon prethodne noći neće biti baš ugodne. Donosimo vam nekoliko provjerenih načina da pobijedite mamurluk.

31. decembar 2013, 12:00

Hrana

Bolje spriječiti nego liječiti. Alkohol nam oduzima vitamine B i C iz tijela, stoga prije nego što uopšte počnete da pijete unesite hranu bogatu ovim vitaminima - žitarice, krompir, banane, ljute papričice, kivi, brokule, jagode i narandže. Mlijeko također pomaže u apsorobovanju alkohola, a kokteli koji sadrže sokove (kao npr. đus votka) vam pružaju hranljive sastojke i dok pijete. I ne brinite, ko god vam se smije što ih naručujete, platiće za to narednog jutra, prenosi B92.

Voda

Postoji novo, čudno piće na tržištu koje možete dodati uz svoju kafu, alkohol ili energetsko piće. Zove se "voda” i ima je tako mnogo da je takoreći besplatna. Pošto je dehidracija glavni uzrok mamurluka, popijte po jednu čašu vode između svakog pića. I koliko god žarko željeli šoljicu kafe ujutru, pokušajte da odolite jer je ona diuretik – "ono što vas tjera da puno piškite i još više dehidrirate.”

Aspirin

Na uputstvu za aspirin ćete pročitati upozorenje da ga ne uzimate ukoliko previše pijete. Međutim, to se odnosi na one koji piju svaki dan. Ukoliko niste jedan od njih, ovo upozorenje možete ignorisati."Alkohol u tijelu oslobađa hemikalije kao što su prostaglandin koji podstiče upale. One nas takođe oslobađaju bola. Aspirin je inhibitor prostaglandina pa vi sami zaključite,” kaže Michelle Davenport, sa Univerziteta u New Yorku.

Lagana joga

Vjerovatno je joga posljednje što želite da radite tog jutra. Ipak, dijetetičar Min Hai Tran preporučuje laganu jogu kako biste se oslobodili nelagodnosti. Obratite pažnju: Ako ste uopšte u stanju da se pomjerite kad ste mamurni, onda ste prilično žilavi.

Antioksidansi

Devenport dodaje da preveliki unos alkohola izaziva "oksidativni stres i zapaljenja”. Protivotrovi? Voće i povrće kao što su borovnice, paradajz, citrusno voće, špinat i brokule. Zeleni čaj je također dobra zamjena za kafu i dat će vam energije. Dva zlatna pravila: svježa hrana je uvijek bolje rješenje od suplemenata. I neka bude što raznobojnija.

Vitamin B6

"Previše alkohola dovodi do gubitka vitamina B6 koji je jako bitan za metabolizam jetre,” kaže Devenport. Dakle, da biste usrećili svoju jetru, jedite pasulj, losos i banane. Ili smutite sve zajedno u šejk.