<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA analiza: Koga je počešao objavljeni spisak poreskih dužnika?

Početkom 2014. godine dobili smo spisak poreskih dužnika. Postavlja se pitanje, hoće li neko odgovarati za višemilionsku utaju indirektnih poreza u BiH?

28. januar 2014, 12:00

Početkom 2014. godine Bosna i Hercegovina dobila je još jedan spisak na uvid, ovaj put spisak poreskih dužnika. prema ovom spisku, 9.089 poreskih obveznika iz BiH koji po osnovu indirektnih poreza - PDV-a, akciza, carina i putarina - državi duguju ukupno 269 miliona KM!

Naime, od 01.01.2014.godine u primjeni je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnnog oporezivanja kojim je propisano da Uprava za indirektno oporezivanje može javno objaviti spisak dužnika indirektnih poreza koji obaveze po osnovu indirektnih poreza nisu ispunili u propisanim rokovima. Prije donošenja i stupanja na snagu ovog Zakona, navedeno je za naš portal,  Uprava nije imala zakonskog osnova za objavu spiska poreskih dužnika u sredstvima javnog informisanja.

Na web stranici UIOBiH nalazi se spisak poreskih obveznika čiji dug prelazi 25 hiljada KM, dok su podaci o svim ostalim dostupni na pojedinačni upit.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje za BUKU ističu kako je cilj objavljivanja spiska poreskih dužnika da se obveznici podstaknu na veći stepen odgovornosti i jačanje poreske discipline.

„Naime država nema interesa da štiti identitet obveznika indirektnih poreza koji dobrovoljno, u zakonom propisanom roku, ne izmiruju obaveze po osnovu indirektnih poreza i nalaze se u postupku prinudne naplate duga iz kojih razloga je i doneseno ovakvo zakonsko rješenje da se javno,odnosno u sredstvima javnog informiranja, objave podaci o takvim obveznicima i njihovom dugu“ navode iz Uprave za naš portal.

Nakon što je javnost dobila na uvid šokantne podatke o neizmirenim obavezama pojedinih privrednih subjekata postavlja se opravdano pitanje, šta sa njim? Kako je moguće da su pojedina preduzeća imala milione poreskog i carinskog duga? Kako je moguće da je roba prolazila carinske terminale a da carina nije bila plaćena?

S tim u vezi, Tužilaštvo BiH formiralo je tim tužilaca koji će provesti intenzivne provjere o dugovanjima za PDV za oko 1.970 pravnih osoba i privrednih subjekata, kako bi se utvrdilo postoje li elementi za krivično gonjenje osoba odgovornih za porezne utaje i neplaćanje poreza.

Neplaćanje poreza predstavlja krivično djelo, a višemilionska dugovanja predstavljaju direktan udar na ekonomski i privredni sistem Bosne i Hercegovine, te život svih građana ove zemlje, poručili su iz Tužilaštva, koje je najavilo da će od Uprave zatražiti detaljne podatke i izvještaje o poreznim dužnicima, radi utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti.

Uprava za indirektno oporezivanje na naš upit u vezi sa najavljenim aktivnostima Tužilaštva BiH i otvaranja istrage protiv dužnika, napominje, da u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, u svim slučajevima u kojima utvrdi postojanje osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo  vezano za indirektno oporezivanje, podnosi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH, kao nadležnom organu, koje po podnesenim izvještajima dalje preduzima radnje u skladu sa svojim ovlaštenjima.

“S tim u vezi, Uprava je do sada pripremila i predala više od 900 izvještaja Tužilaštvu BiH, prema kojima je Budžet BiH oštećen za oko 160 miliona KM, te  će nastaviti sarađivati sa Tužilaštvom BiH, kao što je to radila i do sada” rečeno je portalu BUKA u Upravi za indirektno oporezivanje.

Potvrđeno nam je da će Uprava u tom smislu za sve dužnike koji do sada nisu bili predmetom istražnih radnji u ranije dostavljenim izvještajima u skladu sa uputama Tužilaštva BiH, pripremiti i Tužilastvu BiH dostaviti sve tražene podatke.

Nova godina tako je unijela novo poglavlje kada je riječ o javnim finansijama. Budžeti entiteta i države su prazni, pa je stoga logično da se malo “dirne” i u ono u šta se nije smjelo godinama. Jer kako drugačije objasniti dosadašnju ćutnju po pitanju poreskih dužnika?  Naime, praksa u BiH je bila takva da s eo postojanju višemilionskih dugova po pitanju PDV-a znalo alo se to nikako nije smjelo objelodaniti.

U tom smislu, prošle godine je Predsjedavajući Savjeta ministara Vjekoslav Bevanda izjavio kako "nije normalno da se pojedincima omogući odgođeno plaćanje duga, a da ni nakon toga ne izmire svoje obaveze za PDV".

Ministarstvo finansija pruža punu podršku objavljivanju spiska poreskih dužnika, rečeno je našem portalu.

“Na ovaj način je samo izjednačen pristup dugovanjima sa stanovišta direktnih i indirektnih poreza, s obzirom da je Republika Srpska kroz Zakon o poreskom postupku Republike Srpske još od januara 2012. godine omogućila objavljivanje spiska poreskih dužnika Poreske uprave Republike Srpske, iz naprijed navedenih razloga“ navodi se u odgovoru Ministarstva finansija RS.

U ovom ministarstvu kažu kako je sigurno da postoje obveznici poreza koji ne žele da se nađu na javno objavljenoj listi poreskih dužnika.

“Ukoliko postoji izvjesnost da će privredni subjekti biti javno prozvani zbog neizmirenih poreskih obaveza i time direktno uticati na njihov poslovni ugled, smatramo da će, iz tog razloga, mnogi privredni subjekti uložiti dodatni napor kako bi u potpunosti i na vrijeme izmirili svoje poreske obaveze, ili kako bi svoja poreska dugovanja sveli na što je moguće manji nivo“ kaže za BUKU ministar finansija RS Zoran Tegeltija

Takođe, navodi ministar Tegeltija, objavljivanje spiska poreskih dužnika od strane UIO daje mogućnost javnosti da vrši dodatni pritisak na još efikasniji rad nadležnih institucija (poreskih uprava, tužilaštva i dr.), kako bi se i na taj način uticalo na poreske obveznike da na vrijeme izmiruju svoje obaveze, ali i da se smanji mogućnost da privredni subjekti imaju značajna dugovanja po osnovu poreza.

„Stoga, smanjenje rizika poslovanja, ''opasnost'' po poslovni ugled privrednog subjekta, pritisak na efikasniji rad nadležnih institucija će svakako doprinijeti većoj stopi naplate PDV-a i ostalih prihoda od indirektnih poreza“ kaže nam u izjavi ministar finansija u Vladi RS.

Ministar podsjeća da je od početka primjene Zakona o PDV-u u BiH, dakle od 01.01.2006. godine pa zaključno sa 2013. godinom, dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a, sa teretom naknadne prinude iznosio 789 miliona KM. Od ukupnog iznosa dugovanja do danas je naplaćeno 520 miliona KM.


Prema mišljenju Gorana Nedića, ekonomiste, za svjesne prevare i pronevjeru indirektnih poreza trebaju vlasnici krivično odgovarati dok za firme koje su uslijed nelikvidnosti ušle u probleme treba nalaziti rješenja koja bi bila najbolja i za firme i za državu kroz restruktuisanja duga, pretvaranje duga u kapital i sl.

Problem je, prema Nediću, što vrlo mali procenat duga će biti moguće naplatiti jer većina dužnika ne posluje više ili su u vrlo lošem finansijskom stanju dok bi naplata od firmi u državnom vlasništvu kroz državno subvencioniranje ili kreditiranje tih firmi bila preljevanje iz jednog državnog džepa u drugi.

“Država treba reagovati na način da uspostavi jasne i transparentne procedure rješavanja poreskih dugova , koji bi bili jednaki za sve privredne subjekte” navodi za BUKU Goran Nedić

On dodaje kako poreski dug za indirektne poreze nije mogao nastati preko noći i sigurno je da politika ima utjecaja u dijelu tih slučajeva.

“Umjesto generaliziranja, mislim da je potrebno istraziti slučaj po slučaj da bi javnost imala što bolji uvid u razloge nastanka i mogućnosti naplate dugovanja državi” kaže za BUKU Nedić


Srđan Blagovčanin, izvršni direktor Transparency International BiH kaže kako se javnost kod nas zabavlja potpuno nepotrebnom dilemom da li treba biti spisak dužnika javan ili ne, dok potpuno izvan interesa i pažnje javnosti ostaje činjenica da je neko u medjuvremnenu privatizovao državu i da odlučuje o tome ko će da plaća porez a ko i ne mora.

”Radi se o tome da bi se u prvom redu trebalo utvrditi koje omogućio da toliki dug uopšte nastane i po kojim kriterijima je to činio. Utvrđivanje odgovornosti za takve zločine bi trebao biti prioritet a ja naravno ne očekujem da će se to i desiti” kaže za BUKU Blagovčanin.

On tvrdi da se ovdje radi o od ranije već jako dobro poznatoj priči da su neki jednostavno jednakiji pred zakonom od ostalih.

”Neko ne mora plaćati ni porez, neko dobija na poklon državnu imovinu i ne mora ni vraćati kredite od IRB, dok u isto vrijeme policija obične građane sistematski zlostavlja i maltretira. To je zapravo dokaz da se ovdje radi o Režimu koji je potpuno ogrezao u kriminal i korupciju” rekao nam je Srđan Blagovčanin.

Veoma je važna činjenica da građani BiH znaju ko su sve poreski dužnici, da su to ljudi koji su i pored tolikih poreskih dugovanja nesmetano obavljali svoje djelatnosti. Ostaje da se vidi da li će istražni organi ostati dosljedni najavljenim akcijama u cilju utvrđivanja razloga tolikih poreskih dugovanja. Ostaje da se vidi da li će utvrditi je li neko od poreskih dužnika imao političku podršku za tako što.