<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Strašno je što vam može učiniti nezaposlenost

Nezaposlenost predstavlja ogroman ekonomski i društveni problem. Najteže je, naravno, samim nezaposlenima – njihova situacija ima ozbiljne i dugotrajne posljedice, posebno ako je riječ o dugotrajnoj nezaposlenosti.

01. februar 2014, 12:00

Prema posljednjim podacima u Bosni i Hercegovini je bilo 553.481 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. Nezaposlenost predstavlja ogroman ekonomski i društveni problem. Najteže je, naravno, samim nezaposlenima – njihova situacija ima ozbiljne i dugotrajne posljedice, posebno ako je riječ o dugotrajnoj nezaposlenosti. Stres koji nezaposlenost donosi ima velik uticaj na tijelo i zdravlje, ali i na prijateljstva, vašu djecu, pa i buduću zaradu.

Srce

Oni koji su ne svojom krivicom dobili otkaz, imaju dvostruko veću šansu razviti probleme kao što su visoki srčani tlak, srčane bolesti ili dijabetes i to u samo godinu i pol od dobijanja otkaza, čak i ako brzo nađu novi posao, pokazale su studije provedene u Americi.

Hronične bolesti

Osobe koje su izgubile posao jer je njihov poslodavac proglasio bankrot imaju 83 odsto rizika od razvijanja neke hronične bolesti.

Trajanje života


Stope smrtnosti u godinu dana od gubitka posla među visoko pozicioniranim muškim radnicima koji izgube posao su za 50 do 100 odsto veće nego što je to među populacijom koja ne izgubi posao. Stope ostaju veće za 10 do 15 posto idućih 20 godina!

Djeca

Gubitak zaposlenja roditelja neke studije povezuju s većom mogućnošću da dijete padne razred. Šansa da se to djetetu dogodi je 15 posto veća.

Linija


Smanjenje prihoda od 50 posto na godišnjoj razini uzrokuje prosječno povećanje tjelesne težine za oko dva i pol kilograma.

Prijateljstva

Čak 43 posto ljudi koji su dugotrajno nezaposleni izjavilo je da su zbog toga izgubili kontakt s bliskim prijateljima.

Buduća zarada

Zvuči nevjerovatno, ali radnici koji su dobili otkaz tokom recesije u Americi početkom 1980-ih godina, 20 godina kasnije su primali u prosjeku 20 posto manju platu od svojih kolega koji tada nisu dobili otkaz.

Mentalno zdravlje


Dugotrajna nezaposlenost povezana je s povećanim rizikom od depresije.