<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Peter Sorensen: Ne očekujem poziv iz Tužilaštva BiH, bio bi to neviđeni presedan

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rekao je danas u Sarajevu da ne očekuje poziv iz Tužilaštva BiH da u svojstvu svjedoka da iskaz u vezi sa neprovođenjem odluke "Sejdić i Finci".

29. januar 2014, 12:00

"Ne očekujem da budem pozvan, a ako bi se to i desilo, bilo bi zaista neviđeni presedan u diplomatskoj praksi i odnosima", rekao je Sorensen.

Sorensen je jedan od učesnika i predstavnika međunarodne zajednice koji je aktivno uključen u proces pregovora političkih lidera u BiH u vezi sa postizanjem dogovora o odluci Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci".

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milorad Novković nije želio da odgovori na pitanje novinara da li je saglasan sa ocjenama pojedinih svjedoka, koje je Tužilaštvo BiH pozvalo u vezi sa pomenutom odlukom, da je riječ o "političkom pritisku na poslanike i političke partije".

Pravdajući se funkcijom koju obavlja, Novković je rekao da ne želi ni da podrži, niti da odbije takve ocjene.

"Imam svoj stav o tom pitanju, i da sam advokat rado bih vam saopštio svoj stav", dodao je Novković.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je nakon jučerašnjeg svjedočenja u Tužilaštvu BiH da "dezorijentisano Tužilaštvo BiH nastavlja rad protiv nepoznatih lica baveći se parlamentarcima, a za to vrijeme u ladicama stoje gomile predmeta kada je riječ o ratnim zločinima i organizovanom kriminalu".

"Zaista nevjerovatno to što se događa u BiH, kao i politički pritisak koji Tužilaštvo BiH vrši na parlament BiH s ciljem obezbjeđenja da se donese odluka u korist jednog naroda", rekla je Majkić novinarima nakon razgovora sa tužiocem Olegom Čavkom u Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH nedavno je pokrenulo istragu zbog neprovođenja odluke "Sejdić-Finci", koju je 2009. godine donio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

U Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, donesena je naredba o provođenju istrage protiv nepoznatog počinioca i već se provode određene istražne aktivnosti i prikupljanje dokaza.