<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Donohoe: Lideri u BiH moraju zajedno raditi na evropskom putu

U okviru posjete BiH, irski ministar za evropske poslove Paschal Donohoe održao je predavanje na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

31. januar 2014, 12:00

Ministar za evropske poslove Republike Irske Paschal Donohoe kazao je da bosanskohercegovački političari moraju raditi zajedno kako bi ubrzali ulazak BiH u Evropsku uniju (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru posjete BiH, Donohoe je održao predavanje na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu o temi “Iskustvo Irske i perspektive proširenja Evropske unije“.

On je kazao da je potrebno uložiti velike napore na evroatlanstskom putu BiH, posebno od njenih političara.

“Irska vlada uveliko podržava BiH, te razumije ustavne, političke i ekonomske izazove sa kojima se BiH suočava. Postoji zabrinutost da je implementacija reformi u BiH usporena te da to usporavanje rizikuje zaostajanje za susjedima na putu ka  EU“, istakao je ministar Donohoe.

On je bh. političkim liderima poručio da rade zajedno na rješavanju “gorućih pitanja“, posebno zbog predstojećih izbora.

“Stavljanje po strani kratkoročnih, etničkih i stranačkih interesa i fokusiranje na dugoročne javne interese, javnosti će poslati jasnu poruku da su politički lideri ozbiljni u vođenju BiH ka EU i da su spremni raditi zajedno na tom putu do kraja“, zaključio je Donohoe na kraju pedavanja.

Predavanju su prisustvovali visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, vršilac dužnosti šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi, predstavnici  Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, nevladinih organizacija, članovi irske zajednice u BiH i veliki broj studenata.