<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sorensen: Postoji mehanizam za primoravanje političara na dogovor

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rekao je da postoji mehanizam kojim Evropska komisija može da primora političare u BiH da postignu dogovor o pitanju "Sejdić-Finci", a to je "dovođenje političara do zaključka da li BiH želi ili ne želi da dalje napreduje na putu evropskih integracija".

06. februar 2014, 12:00

On je ponovio da EU ne može umjesto BiH da donosi odluke, već da samo pomaže domaćim političarima da "sjednu zajedno i donose odluke koje treba da provedu parlamenti u BiH i organizacije civilnog društva".

"Mi samo naznačimo zašto neke stvari treba da se urade sada, kao i kakvi će biti efekti, kao i posljedice ako se ne radi", rekao je Sorensen za "EuroBlic".

Na pitanje da li će, ako političari u BiH ne postignu dogovor do raspisivanja izbora, biti dovedena u pitanje legitimnost tih izbora, Sorensen je rekao da bi bio ogroman korak unazad ako bi se BiH našla u situaciji u kojoj ne bi bilo moguće održati izbore zato što nije provedena odluka i nije usklađen Ustav.

Sorensen je naglasio da 7 lidera iz BiH razgovara kada je riječ o slučaju "Sejdić-Finci", ali da ne može da precizira da li će i doći do dogovora.

Na pitanje zašto EU nikada nije aktivirala sankcije prema političarima iz BiH, poput zabrane putovanja u zemlje EU ili "zamrzavanje" njihove imovine, Sorensen je rekao da te mjere postoje kao odgovor na ugrožavanje teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka BiH, te da nijedna aktuelna poteškoća nije takve prirode da bi se primijenile mjere koje su predviđene.