Tuzlanski protesti: Ko sije bijedu, žanje gnjev!

Protesti u BiH

Tuzlanski protesti: Ko sije bijedu, žanje gnjev!

Piše: Minel Abaz

Bosanskohercegovačko društvo je duboko podijeljeno ratom i post-ratnim politikama, ali protesti kao ovi mogu biti dobra prilika za prevazilažnje nametnutih, dominirajućih etno-nacionalnih podjela, i jačanje klasne svijesti, i potrebe o (samo)organizovanju radnika i radničke borbe.

 

Otpor politici nacionalizma u službi kapitalizma, koji je u BiH na sceni već 20 godina, i korumpiranim političarima u službi te politike sve je  izraženiji i na prostoru BiH.

Tako su i jučer radnici, praćeni studentima, aktivistima, i penzionerima, krenuli na mirni protest, tražeći otvaranje radnih mjesta, zaostale neisplaćene plate, socijalno i zdravstveno osiguranje. Nasilje se nije naziralo, ali bila je dovoljna jedna iskra, da se sav bijes koji se skuplja zadnjih godina, ispolji na ulici, i na institucijama vladajućih struktura.
Pokazalo se tu pravo lice vladajuće elite, koja,  za zaštitu sebe i svojih interesa, na radnike i građane šalje neradničku klasu – policiju, koja i sama pokazuje svoje antinarodno lice, brutalno napadajući sve na ulici, prebijajući, hapseći, i u duhu neoliberalizma, naplaćujući sve to dobro.

Radničko nezadovoljstvo iskazano jučer u Tuzli rezultat je akumulacije bijede i bijesa koja traje već 20 godina, kao što isti broj godina traje akumulacija kapitala vladajuće elite, rođene društveno-ekonomskom tranzicijom iz socijalizma u kapitalizam 90-ih godina prošlog stoljeća. Kapitalistička tranzicija na prostoru bivše socijalističke Jugoslavije, pa tako i Bosne i Hercegovine, dobro je donijela isključivo kapitalistima, i ratnim profiterima, njihovim političarima, kleru, nazovi akademicima u službi stranaka, i raznim nacionalističkim demagozima. Svima ostalima, naročito radnicima/radnicama, ta vječna tranzicija donijela je deindustrijalizaciju, kriminalnu privatizaciju – pa samim tim i nezaposlenost, siromaštvo, gaženje ljudskih i socijalnih prava, i zaduženje, stoga jučerašnje i današnje nasilje možemo opravdati onom: "Ko sije bijedu, žanje gnjev".

Bosanskohercegovačko društvo je duboko podijeljeno ratom i post-ratnim politikama, ali protesti kao ovi mogu biti dobra prilika za prevazilažnje nametnutih, dominirajućih etno-nacionalnih podjela, i jačanje klasne svijesti, i potrebe o (samo)organizovanju radnika i radničke borbe.

Ono što su protesti pokazali, a čemu se općenito nazire potreba (a što prijašnji protesti i pokreti nisu uradili) jeste upravo uvezivanje radnika sa drugim slojevima: studentima, penzionerima, i svim drugim potlačenim i diskriminisanim – šireći tako područja borbe protiv vladajuće klase i njihove politike, a samim tim i mogućnost kreiranja alternativa nacionalizmu i kapitalizmu.

 

Ovaj put, svi ujedinjeni moramo stati uz radnike, jer ujedinjeni smo jači, razjedinjeni propadamo.

Komentari na tekst (6)
kk
Objavljeno:
nikakva korist od ovoga sve dok trojica glavonja nebudu razbijene njuške ko u Berlusconija
Objavljeno:
i ovce pokazase zube dosta nam je ovakvih cobana upravu si njofra REBOOT
Objavljeno:
Ista stvar je u Hrvatskoj, samo je previše ljudi uvučeno u vlast i ima od nje koristi. Sprema se porez na dimnjke i šešira. U Hrvatskoj je isto loše ako ne i gore nego kod vas, samo što je nas 500 000 pobjeglo iz države, ostali poltroni, guzice i starci.. Tko sije bijedu ,šalje GNJEV ! Puna podrška braćo bosanci !
Objavljeno:
Čini mi se da ovce, polako ali sigurno, počinju blejati u jedan glas. Ja sam sjedio i šutio 91, sve računajući da će stariji i "pametniji" riješiti "probleme". Evo su ih riješili svaka čast. Nikad više čobanima dati da vladaju, a da ih većina ne može smijeniti - u bilo koje dana i noći. Narod ima pravo na to! Čobane treba jednom i za sva vremena primjerno kazniti, da više nikada ni jednom ne padne na pamet ovakva stvar. Doveli su nas do dna! Sve su prodali, a djeci ostavili jedinu mogućnost - bijeg iz zemlje. Ja sam šutio svo vrijeme, glasao za nekakvu promjenu, a promjene ni na mapi, u sebi pjenio ... a sada glasno i na sav glas im poručujem: Političari ... grebem li vam mater banditsku! Treba ukinuti sve postojeće stranke, i onima u vrhu zabraniti bavljenje politikom u narednih 10 godina. Što bi rekli kompjuteraši ... vrijeme je za REBOOT.
sem
Objavljeno:
Abazu,jesi li tito bio na sastanku SKOJ-a?
Objavljeno:
Politicari, sva tri naroda, iskoristit ce i ove proteste da bi nas razjedinili. Problem je u ovcama, u nasem BH drustvu ih je previse. Zivi bili pa vidjeli da ce prebacivat problem na nacionalno - vjersko pitanje. Ovo vodi samo u jednom pravcu - u gradjanski rat. Tesko zabu u vodu natjerat. Daj Boze da grijesim i da gladni Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Romi, idr ustanu i kazu DOSTA.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.