Saopštenje: Zahtijevamo momentalnu ostavku Vlade KS i Vlade FBiH
Foto: Ilustracija

Saopštenje: Zahtijevamo momentalnu ostavku Vlade KS i Vlade FBiH

Piše: BUKA

Saopštenje koje je stiglo na redakciju portala BUKA a koje potpisuje neformalna grupa građana i učesnika demonstracija prenosimo u cjelosti

 Povodom jučerašnjih protesta širom Bosne i Hercegovine i medijskog diskreditovanja opravdanog bunta, neformalna grupa građana i učesnika demonstracija ponavlja zahtjeve vlastima.

 

U IME GRAĐANSTVA S ULICA SARAJEVA

 

Izjavljujemo:

 

I mi koji smo juče izašli na ulice Sarajeva žalimo zbog povrijeđenih i materijalne štete, ali naše žaljenje se proteže i na fabrike, javne prostore, ustanove kulture i nauke, na ljudske egzistencije koje su svojim direktnim djelovanjem uništili oni (SVI) koji više od 20 godina čine naše vlasti. Molimo sve naše sugrađane i sapatnike da ne dozvole da im neugodni prizori zamagle činjenicu da nas ovakve vlasti već godinama koštaju neuporedivo više.

 

Stoga zahtijevamo:

 

- Bezuslovnu i momentalnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i formiranje nestranačkih vlada.

- Nepreduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva.

- Hitno oslobađanje demonstranata, nepokretanje krivičnih postupaka i obustavljanje lova na ljude.

 

Kad ovi zahtjevi budu ispunjeni možemo tražiti otpočinjanje razgovora i djelovanja na svim nivoima vlasti u cilju uspostavljanja socijalno pravednijeg poretka za sve kategorije društva: radnike, one tek nominalno zaposlene, one nikad zaposlene, one zaposlene na crno, penzionere, omladinu, skupine i pojedince u stanju socijalne potrebe, uposlenike u zdravstvu i obrazovanju i sve ostale kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favorizuje bogate i finansijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja.

 

Uspostavljanje takvog poretka, prije bilo kakvih socijalnih mjera, zahtijeva momentalno obustavljanje pljačke društva upakovane u politiku i krivično gonjenje odgovornih. Tek kad se to učini, možemo početi graditi nešto novo za sve nas.

 

 

 

Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
"Saopštenje: Zahtijevamo momentalnu ostavku Vlade KS i Vlade FBiH" _________________________________________________________________________ Onaj ko je napisao to saopštenje je bar 50 puta obrazovaniji i pametniji a nadasve poštenijih od ovih bagrova na vlasti u zadnjih 25 godina. @NISAD, slažem se s tvojom izjavom.
Objavljeno:
Imam još neke prijedloge. Lagumdžijin i Izetbegovićev Audi 6 prodati, njima zauvijek zabraniti rad u upravi (politici) a sve to isto uraditi i Radončiću uz oduzimanje kompletne imovine ( Avaz tj sarajevske Večernje Novine, zgradu Avaza tj. Oslobodenja, Hotel Radon Plazu, Toranj nacionalizovati a njega poslati u Gusinje ili Plav. Ovo zadnje obavezno po njegovom izboru
Objavljeno:
Podrska svim ljudima koji su slijedeci primjer moga grada odlucili ustati i dici svoj glas, napokon, ljudi, oduzeli su nam 20 godina zivota, buducnost, prosperitet, rasuli nas po bijelom svijetu i krcme ono sto su nasi pradjedi cuvali i branili. Nismo mi kolonija, mo ovdje zivimo vijekovima, molim sve ljude koji misle na decu koja ostaju iza nas, da zaborave naciolanle ili religijske podvale, da se dostojanstveno bore sa ovom nemani koju smo hranili mrznjom i netolerancijom, da se suoce sa svojim demonima i da izadju da traze najelementarnija prava, pa zar je to toliko ponizavajuce, molim Vas. Zapaljene zgrade cemo da sredimo i pokrpimo sami, razorene domove, uzistene zivote, bezvoljne i nesretne, indisponirane i zapostavljene nemozemo vratiti preko noci ali mozemo da ih uzmemo za ruku i da im kazemo da nisu sami, svi smo mi izgorili, mnogi jos tinjaju, ali ako sami ne priznamo da smo jednom i mi imali priliku i pokusali da kazemo sta mislimo, o oglusili smo se na istu, e pa onda zasluzijemo sve sto su nam vlastodrsci priredili. Cutanje je znak ne samo odobravanja, cutanje je mnogo opasnije od njega, evo vidite sta biva kakon dvadesetogodisnjeg dostojanstvenog cutanja, zaboravite govoriti i vratite se osnovnim elementima prirode, i tada vatrom pisete ono sto neznate reci.Moramo da se artikulisemo i da dostojanstveno i neumoljiov trazimo uspostavu pravne drzave, onakve kakvu mozemo stvoriti bez icije pomoci. Ovo su proteski obespravljenih i nemaju mjesta nikakve blokovske podvale, sta ce biti sa RSom, Brcko DC, ili Federacijom - neka bude, sta ce biti sa mojim zivotom - eh tu vec imam pravo glasa, niko mi ga ne treba dati, moje je rodjenjem i idem da ga kazem svima, necu da cutim vise, cutanje je zapaljivo.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.