<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Plenum građana TK: Skupština ima rok od 72 sata da realizuje zahtjeve

Plenum građana TK na svojoj šestoj sjednici koja je okončana sinoć u Narodnom pozorištu Tuzla ostavio je rok od 72 sata Skupštini TK da realizuje njihove nove zahtjeve.

13. februar 2014, 12:00

Podsjetimo na ranijim zasjedanjima Plenuma građana TK zatraženo je da se zbrinu obespravljeni radnici, da se obustave istrage protiv svih učesnika demonstracija, da se smijeni komesar MUP-a TK Samir Aljukić i glasnogovornik Izudin Šarić...

Sinoć je Plenum građana TK zatražio od Skupštine TK da po hitnom postupku ukine isplatu "bijelog hljeba" smijenjenim ministrima i premijeru TK.

Naime, prema važećem zakonu smijenjeni ministri i premijer imaju pravo da u narednih godinu dana primaju redovne plate. U protekle tri godine porezni obveznici Tuzlanskog kantona finansirali su blizu 30 smijenjenih ministara, jer je Vlada TK na čelu sa premijerom Seadom Čauševićem promijenila četiri koaliciona partnera, odnosno u Vladi TK su učestovali kadrovi svih parlamentarni stranaka.

Plenum građana TK u istom roku traži da se ukinu dodatna plaćanja predstavnicima vlasti TK po osnovu učešća u radu raznih komisija te da se ukinu i sve druge nerazumne i neopravdane nadokande.

Od Skupštine TK traži se da počne sa svakodnevnim zasjedanjem, bez naknada poslanicima, a sve do izbora ekspertne Vlade TK koja će biti sačinjena od stručnih, nestranačkih i nekompromitovanih građana.

Skupštini TK je ostavljen rok od 72 sata, a ukoliko se ne ispune navedeni zahtjevi najavljeno je kako će Plenum građana TK održati demonstracije ispred Skuštine TK.