<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ako želi pomoći RS Dodik treba podnijeti ostavku i raspisati vanredne izbore

Opozicija odbila Dodikov poziv na sastanak posvećen aktuelnoj političkoj situaciji...

14. februar 2014, 12:00

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zakazao je za danas  radno konsultativni sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka iz RS povodom aktuelne političke situacije, sa posebnim osvrtom na dešavanja u Federaciji BiH i zauzimanja stavova u vezi s tim, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Pokušaj postizanja svesrpskog konsenzusa i, kako je ranije naveo, „utvrđivanja jedinstvenog stava kako o dešavanjima u FBiH, ali i ukupnoj situaciji u RS“, Dodiku neće poći za rukom, jer su čelnici srpskih opozicionih partija saopštili da na sastanak neće doći.

„Narodni demokratski pokret saopštava da nema namjeru učestvovati na ovom sastanku, jer smatramo da je ovo još jedan pokušaj zamagljivanja velikih problema u kojima se nalazi Republika Srpska, a čiji je uzročnik Milorad Dodik, personalno, njegovi sljedbenici i politika stranke koju on vod“, navode iz NDP-a.

Lider te partije Dragan Čavić istakao je da „čovjek koji je spreman jedan dan da vrijeđa, iznosi laži i neistine o svojim političkim protivnicima, nema ni moralno ni političko pravo da te iste ljude poziva na bilo kakve konsultacije, jer ovu stranku, konsultacije sa Dodikom ni po jednom pitanju ne interesuju“.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić neće se odazvati na poziv predsjednika RS Milorada Dodika za  razgovor, jer taj susret ne bi imao nikakvog smisla i bio bi zloupotrebljen od strane Dodika i njegovog SNSD-a, poručeno je iz PDP-a.

Nakon niza optužbi za izdaju i drugih uvreda od strane Dodika, navode u PDP-u,posebno tokom sinoćnjeg gostovanja na RTRS, svaki razgovor sa njim je potpuno besmislen, jer je jasno pokazao da je on samo predsjednik svoje stranke, a ne predsjednik svih građana u Republici Srpskoj.

Predsjednik Ivanić i PDP neće voditi nikakve razgovore sa Dodikom, jer je upravo on, tvrde u toj partiji, najodgovorniji za ekonomski, društveni i moralni kolaps društva u Republici Srpskoj.

„Predsjednik RS, ako mu je to želja, može uraditi nešto dobro za RS i bez razgovora sa opozicijom – odmah podnijeti ostavku, raspustiti Narodnu skupštinu RS i omogućiti prijevremene izbore sa mandatom na četiri godine“, navode iz PDP-a.

A, umjesto odaziva na sastanak iz SDS-a Dodiku su poručili daće mu poslati krivičnu prijavu.

Aleksandra Pandurović, zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH navela je da "po Ustavu, predsjednik RS-a treba da predstavlja jedinstvo svih građana RS-a. Umjesto toga, on unosi razdor među građanima RS-a".

„Poručujemo mu da će pravni tim SDS-a  podnijeti tužbu za klevete koje je iznio na javnom servisu“, saopštila je Pandurović, podsjećajući da je u intervjuu koji je u srijedu dao RTRS-u , „iznio niz laži i kleveta optužbi na račun predsjednika Mladena Bosića optužujući ga da po stranim instrukcijama želi da ruši RS“.

Sastanku će se odazvati samo lideri SP-a i DNS-a, Petar Đokić i Marko Pavić, koji sa SNSD čine vladajuću parlamentarnu većinu na nivou RS.