<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nastavljaju se građanski protesti i plenumi u BiH

Kako je najavljeno, protesti će u Sarajevu početi u podne pred zgradom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a protest građana u Mostru će biti održan u 17 sati na Španskom trgu.

15. februar 2014, 12:00

Za danas je u Sarajevu najavljen i novi Plenum građana koji će biti održan u 17 sati i 30 minuta u Domu mladih Skenderija.  

Na drugom sastanku Plenuma građana i građanki Sarajeva, održanom u petak uveče u Domu mladih, usvojena su četiri hitna zahtjeva građana od kojih je jedan hitna uspostava vlade eksperata Kantona Sarajevo, bez političke pripadnosti, uz konsultacije s Plenumom.

Jednoglasno je usvojen zahtjev za reviziju plata i beneficija nositelja javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa ekonomskom situacijom. Građani su jednoglasno podržali i zahtjev za reviziju privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo. Među njima su “Feroelektro”, “Holiday Inn”, “Sarabon”, “Zora”, “Ključ” i sva druga preduzeća u kojima je izvršena sumnjiva privatizacija, uključujući preduzeća od federalnog značaja – “Vranica”, “Hidrogradnja”, “GP Put” i “Unis Pretis”.

Posljednji zahtjev je uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, čiji će mandat uključivati popis i procjenu štete, kao i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih.

Za u subotu u 15 sati najavljen je i Plenuma građana i građanki Mostara koji će se održati u prostorijama OKC-a Abrašević, a građani će se zatim uputiti na Španski trg gdje  biti održan mirni protest, saopćeno je iz Koordinacijskog odbora Plenuma.

Podsjećamo, zahtjevi Plenuma koji su izneseni sinoć su smjena Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, ukidanje finansiranja političkih stranaka iz proračuna, revizija privatizacije, utvrđivanje porijekla imovine, usvajanje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine u Federaciji BiH, zatim ukidanje paušala i beneficija političara i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, te ukidanje zastare za kaznena djela ratnog profiterstva i postratne privatizacije.

Na sastanku Plenuma građana i građanki Mostara najavljeno je i povezivanja sa plenumima u Sarajevu i Tuzli.

Jedan od usvojenih zahtjeva  je da se od MUP-a HNK traži službena izjava o stavu MUP-a prema socijalnom buntu građana, uz objašnjenja bezrazložnih hapšenja demonstranata. Takođe, od gradskih vlasti se zahtijeva ustupanje javnog prostora za održavanje Plenuma građana i građanki Mostara.

Plenum će, kako je najavljeno, u toku dana razmatrati i prijedlog za novi statut grada Mostara koji je izradio mladi mostarski intelektualac Nino Zelenika.

Radio Slobodna Evropa