BUKA karikatura: Bademantil aktivizam
Nina Hadžić

BUKA karikatura: Bademantil aktivizam

Piše: Martina Mlinarević-Sopta

Nijednom od tih modernih ciničara i letargičara ćaća zasigurno nije radnik tuzlanske "Dite", koji nije primio ukupno 14 plaća. Slovima - četrnaest plaća. Izbroji na prstima koliko je to.

Kao pojedinca koji se nikad neće umoriti od jurišanja na vjetrenjače (dok god ima vjetra i vjetrenjača u mojoj glavi), najviše me boli kad u svakom pokušaju bilo čega u ovoj usranoj i sjebanoj zemlji, vidim tone sjajnih, inteligentnih, iznimno umnih mladih ljudi koji se praktički natječu u svom bademantil-pokućnom cinizmu, u svom fejzbučkom i internet defetizmu, koji bacaju vokabularno megafantastične statuse trudeći se da njihova virtualna šega bude sa što većim šukom uperenim prema ljudima koji su izašli na ulicu.


Nijednom od tih modernih ciničara i letargičara ćaća zasigurno nije radnik tuzlanske "Dite", koji nije primio ukupno 14 plaća. Slovima - četrnaest plaća. Izbroji na prstima koliko je to.

  

Puno, jelda? Stoga, ako ćete sjediti kući, ako vas baš boli kita, ako ovo nije vaša stvar, imajte bar malo respekta prema tim ljudima. Pa šutite jebemu. Jer to itekako sutra može biti vaš ćaća. I onda će vas udariti surovi šamar stvarnosti. A netko će drugi o vašoj nesreći smišljati urnebesno humorne fejzbuk statuse, jedući kokice i cinično se smijući vašem jadu.

 

Nastranu sad što je ova tuzlanska priča, priča zapravo cijele BIH i većine naših roditelja, i što samo mudonje smiju to priznati, osvrnuvši se oko sebe, u bilo kojem gradu ili mjestu da žive. Jer tako razmišljati ne smiješ, to bi značilo da si čovjek, a kad si čovjek - pojede te mrak. Prosta je matematika BejHa prostora - upiši se u stranku, ljubi tabane Velikim Vođama, čekaj mjesto u nekoj od državnih uhljebljevina i zajebaji po Fejzbuku tuđe, premlaćene očeve što čekaju plaću koja ne dolazi.

 

Autorica karikature je Nina Hadžić po scenariju BUKA magazina Crteži podliježu Zakonu o zaštiti autorskih prava. Distribucija bez saglasnosti uredništva magazina BUKA nije dozvoljena.

 

 

Komentari na tekst (7)
Objavljeno:
Bravo Martina!!!...Surova istina je uvijek bolja od lažne stvarnosti kojom nas godinama hrane i kraj koje smo gladni i mi i naša djeca...Eee, paaa...Ja više tako i ne želim da živim i tog mraka se definitivno NE BOJIM...Uostalom, više nemam šta ni da izgubim!!!
Objavljeno:
Facebook je samo medij, u duhu vremena, uvijek je bilo cinika koji će se smijati, rugati i srati kako se nešto treba a kako ne treba raditi. Prije su to radili na sijelima uz toplu peć, na šankovima uz toplu rakiju a danas uz fejsbuke. To što se danas to lakše vidi ne znači da su nastali u zadnjih 10 godina. Uvijek ih je bilo i uvijek će ih biti jer to je u ljudskoj prirodi. Svi ti cinici sigurno nisu u situaciji da nemaju 14 plata, ili im roditelji nemaju 14 plata, da je tako, ne bi imali za internet i izašli bi vani.
Objavljeno:
@CRIBIZ: Brutalno. Tačno. Potpisujem.
Objavljeno:
S druge strane, jebeš očeve koji su od onakve SFRJ svojoj djeci izborili i izglasali ovaj ponos od države...
MO
Objavljeno:
Martina uvijek dobro piše.Dotiče srž problema.Volim je ćitati.
Lea
Objavljeno:
5+
Objavljeno:
Hvala Martina.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.