<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Građani ne znaju kako preživjeti: U RS plate se smanjuju, dok cijene rastu

U januaru 2014. godine cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, bile su veće u odnosu na decembar 2013.

26. februar 2014, 12:00

Najnoviji podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da su plate u RS u januaru ove godine pale, dok su cijene rasle. Građani su u nezavidnoj situaciji i ne znaju kako preživljavaju iz mjeseca u mjesec.

Naime, prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj, isplaćena u januaru 2014. godine iznosila je 810 KM i u poređenju s decembrom 2013. manja je realno za 1,3 posto, dok je u odnosu na januar 2013. godine realno veća za 1,7 posto.

Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku
rekla je da je najviša prosječna neto plata isplaćena u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja i to 1.260 KM, najniža u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, svega 498 KM.

Istovremeno, u januaru 2014. godine cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, bile su veće u odnosu na decembar 2013. u prosjeku za 0,1 posto. Zabilježen je rast kod četiri od ukupno 12 odjeljaka.

U odjeljku alkoholna pića i duvan zabilježen je rast cijena od 4,9 posto i to u grupi duvan od sedam posto, usljed povećanja akciza na duvan i duvanske prerađevine.

U odjeljku hrana i bezalkoholna pića cijene su u prosjeku više za 0,7 posto, grupa hrana bilježi rast cijena 0,9 posto a povećanje cijena ovaj mjesec zabilježeno je kod povrća 9,1 posto, biljne masti 5,1 posto, konzervirane i prerađene ribe 4,1 posto, tjestenine 2,5 posto, mlijeka 1,7 posto.

U grupi bezalkoholnih pića cijene se u prosjeku niže za 0,4 posto, usljed nižih cijena kafe za jedan posto, čaja za 0,5 i mineralne vode za 0,3 posto.

U januaru 2014. u RS je ostvaren izvoz u vrijednosti od 196 miliona KM, što je za 16,6 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Uvoz je, u istom mjesecu, iznosio 252 miliona KM, što je za 12,9 postro manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Statističari tvrde da je pokrivenost uvoza izvozom bila 77,7 posto.

“U pogledu geografske distribucije robne razmjene Republike Srpske s inostranstvom, u januaru 2014. godine najviše se izvozilo u Srbiju i to u vrijednosti od 37 miliona KM, odnosno 19,1 posto, te u Italiju 34 miliona KM, odnosno 17,6 posto od ukupnog ostvarenog izvoza”, ističu iz Republičkog zavoda.

U istom mjesecu, najviše se uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 45 miliona KM, odnosno 17,9 posto i iz Rusije, u vrijednosti od 39 miliona KM, odnosno 15,6 posto od ukupno ostvarenog uvoza.

Posmatrano po grupama proizvoda, u januaru 2014. godine, najveće učešće u izvozu ostvaruju naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (osim sirovih) s ukupnom vrijednošću od 25 miliona KM, što iznosi 13 posto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruje nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala (sirova), sa ukupnom vrijednošću od 38 miliona KM, što iznosi 15 posto od ukupnog uvoza.



Banjalučanka Branka K. rekla je da je situacija zaista veoma teška i da je njoj i njenoj proodici svaki mjesec sve teže.

“Primanja su nam se smanjila, jer poslodavci režu gdje god stignu. Stimulansa za rad nemamo, radimo jer znamo da moramo prehraniti svoju djecu, a kako to činimo ni sama vam ne znam reći”; rekla je za BUKU ona.

POTROŠAČKA KORPA

Prema posljednjim podacima potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u januaru je iznosila 1.844 KM, a prosječna plata od 810 KM “pokrivala” ju je te troškove sa svega 43,92 posto, podaci su Saveza sindikata RS.

Najviše sredstava trebalo je izdvojiti za prehranu, i to 684 KM, stanovanje i komunalne usluge 568 KM, za prevoz 195 KM, odjeću i obuću 135 KM, za obrazovanje i kulturu 81 KM, a za higijenu i njegu zdravlja 77 KM.

Ukupne potrošačke cijene u januaru u RS bile su za 0,1 posto veće u odnosu na decembar prošle godine, a najviše su poskupjeli alkohol i cigarete - 4,2 posto.

Kolika je kupovna moć pojedinih građana RS govori podatak da su najmanje prosječne neto plate u januaru isplaćene u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 498 KM, ugostiteljstvu 540 KM, građevinarstvu 555 KM, te u prerađivačkoj industriji 597 KM.

Uz to, najmanje plaćeni radnici u RS, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, u januaru su primili manju platu u odnosu na decembar za 47 KM ili 8,6 posto, upozoravaju sindikalci.

U Republici Srpskoj je, prema obrađenim prijavama poreza po odbitku za novembar, 35.796 zaposlenih bilo prijavljeno na najnižu propisanu platu, podaci su Poreske uprave.

Podsjetimo da je prema ranije objavljenim podacima Poreske uprave Republike Srpske sa obrađenih poreskih prijava poreza po odbitku za novembar 2013. godine, 35.796 zaposlenih u Republici Srpskoj bilo je prijavljeno na najnižu propisanu platu.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potošača RS, objasnio je da priliv sredstava i troškovi koje četveročlana porodica ima nisu u srazmjeri.

“Svaka porodica je specifična za sebe tako da logičnog objašnjenja kako se ko snalazi nema, jer svako na sebi svojstven način pokušava da preživi mjesec u uslovima u kojima se nalazi. Prihodi koje u prosjeku ima četveročlana porodica su daleko manji od onih koje bi trebalo da ima. Građani prvo podmiruju fiksne troškove koji se odnose na troškove stanovanja, a onda se na svim drugim stavkama vrši štednja”, kazao je Petrović za BUKU.