<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šutnja je zlato: Četiri poslanika nisu ni riječ progovorili u Narodnoj skupštini RS u 2013.!

Da se nekad šutnja itekako isplati pokazuje primjer četiri poslanika iz Narodne Skupštine RS.

06. mart 2014, 12:00

Da se nekad šutnja itekako isplati pokazuje primjer četiri poslanika iz Narodne Skupštine RS. Prema objavljenoj analizi, oni nisu ni riječi progovorili za skupštinskim klupama.


Kako je navela organizacija Centri civilnih inicijativa u svojoj analizi godišnjeg rada Narodne skupštine RS, četiri od 83 poslanika NS RS nisu na skupštinskim zasjedanjima, diskutovali ni po jednoj tački dnevnog reda u prošloj godini. To su Gavrilo Bobar, Miroslav Kraljević,Veljko Marić, i Petko Stanojević. Svi oni poslanici su iz reda SNSD-a.

Poslanici koji su diskutovali po najvećem broju tačaka dnevnog reda i koji su se najviše istakli u radu na zasjedanjima u posmatranom periodu, su Velimir Sakan iz PDP-a, Vojislav Gligić iz NDP-a , Dragan Čavić iz NDP-a, Srđan Mazalica iz SNSD-a i Slobodan Popović, u 2013. godini kao poslanik SDP-a BiH, danas nezavisni poslanik.

CCI je izbacio i podatak o odsustvima poslanika sa skupštinskih zasjedanja. Rekorder po izostancima je Gavrilo Bobar iz SNSD-a, koji nije prisustvovao na čak 50 od 56 skupštinskih zasjedanja. Na drugom mjestu iza njega nalazi se poslanik SDS-a  Miodrag Bukvić koji nije prisustvovao na 15 dana zasjedanja.

Osam narodnih poslanika u Narodnoj skupštini RS  nije postavilo ni jedno poslaničko pitanje. To su : Gavrilo Bobar, Uroš Gostić , Nenad Kesić , Goran Mitrović , Petko Stanojević , Radmila Stojnić , Drago Tadić te Igor Radojičić, mada je za njega teško izvodljivo da  kao predsjednik NS RS rukovodi sjednicom, održava red po tački dnevnog reda, te da postavlja i poslanička pitanja. Dužno dodati da su poslanici koji nisu postavili nijedno poslaničko pitanje svi opet iz reda SNSD-a.

Najviše poslaničkih pitanja, u posmatranom periodu, postavili su poslanici: Diana Čekić iz PDP-a, Vukota Govedarica, SDS,Branislav Borenović iz PDP-a, Miladin Stanić SDS-a i Behzad Čirkin iz SDP-a BiH.

Na analizu o radu zakonodavnog tijela Republike Srpske reagovao je njegov prvi čovjek. Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić odgovorio je tvrdnjom da je ovo tijelo najefikasnija zakonodavna institucija u BiH, te da je ono, po svim pokazateljima, od početka mandata razmatralo 250 zakona.

"CCI postoji samo da bi kritikovao. Ne možemo mi raditi po pravilima CCI, već po Poslovniku, Ustavu i zakonu. Ljudi sebi uzimaju previše za pravo", kazao je Igor Radojičić za RTRS.

Portparolka SNSD-a Dušica Savić kazala je da od samih poslanika zavisi koliko će biti aktivni na zasijedanjima.

"Ja bih ipak uvijek prije stavila akcenat na kvalitet, a ne na kvantitet” kazala je ona.

Ivana Korajlić, portparolka organizacije Transparency International BiH kaže kako su rasprave u NSRS odavno prestale imati smisao, jer je unaprijed poznat rezultat svake diskusije, imajući u vidu da jedna partija ima apsolutnu većinu i zna se da li ce odredjeni akt biti izglasan ili ne.

"Kada na to dodate da poslanici nemaju pravo na vlastiti stav, već samo na poštivanje direktiva dobijenih od vodja partija, tj. klimanje i dizanje ruke po direktivi, jasno je da onda veliki broj poslanika služi kao ikebana i ukras u skupštini kako bi se ispunila norma" kaže Korajlićeva za BUKU

Ona dodaje kako poslanici za sve to dobijaju značajne naknade, i one dodatne.

"Rezultati njihovog rada u komisijama su takodje nepoznati javnosti, i oni nisu primorani da opravdaju svoje rezultate ni građanima čiji glasovi su ih doveli u poslaničke klupe i sa njima nemaju gotovo nikakvu komunikaciju" kaže portparolka TI BiH.

Podsjećamo, Narodna skupština  RS ima 83 poslanika, od kojih je 49 profesionalizovalo svoj status u Skupštini, tj. imaju status zaposlenih i primaju punu platu po ovom osnovu, dok 34 poslanika primaju  paušal. Ukupno je samo za plate i paušale u 2013. godini izdvojeno 2.113.800,00 KM. Značajno je istaći da su primanja, zapravo, znatno viša, jer postoje dodaci na minuli rad, regres, naknade za šefove klubova poslanika, naknade za predsjednike skupštinskih radnih tijela.