<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Proruske vlasti na Krimu su legitimne

Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da su proruske vlasti na Krimu koje će organizovati referendum o pripajanju ukrajinskog poluotoka Rusiji "legitimne", saopćio je danas Kremlj.

10. mart 2014, 12:00

U telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Davidom Cameronom, Putin je posebno istakao da su mjere koje su preduzele legitimne vlasti Krima zasnovane na normama međunarodnog prava i da imaju za cilj da zaštite legitimne interese stanovništva poluostrva - navodi se u saopćenju. 

"Ruski predsjednik je također skrenuo pažnju svojim sagovornicima na nedostatak bilo kakve akcije sadašnjih vlasti u Kijevu da ograniče aktivnosti ultranacionalista i radikalnih snaga u glavnom gradu (Ukrajine) i u brojnim regionima" - dodaje se u saopćenju. 

Angela Merkel je u razgovoru ponovila Putinu da je taj referendum suprotan ukrajinskom ustavu i međunarodnom pravu, izjavio je portparol njemačke kancelarke. 

Prema saopćenju iz Londona ruski predsjednik je ipak dao uvjeravanja britanskom premijeru Davidu Cameronu da želi da nađe diplomatsko rješenje krize i rekao da će razgovarati sa svojim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim o formiranju "kontakt grupe" koju želi zapad. 

"Predsjednik Putin je istakao da je u interesu svih nas da imamo stabilnu Ukrajinu" - navodi se u saopćenju Dawning Streeta. 

Rusija stalno ističe da je situacija u Ukrajini izmakla kontroli i da je stanovništvo koje govori ruski na meti nasilja od kada je 22. fabruara svrgnut proruski predsjednik Viktor Janukovič a na vlast došli proevropski lideri, navodi agencija France Press. 

Zapad smatra da nema dokaza o nasilju i optužuje Rusiju, čije snage de facto kontrolišu Krim, da se koristi propagandom. 

"Uprkos razlikama u pristupu situaciji sagovornici su izrazili zajednički interes za smanjenje napetosti i za normalizaciju situacije što je prije moguće" - dodaje se u saopćenju. 

Ukrajinski premijer Arsenij Jatcenjuk je u četvrtak ocijenio nelegitimnom odluku Krimskog parlamenta da pripoji to poluostrvo Rusiji, poslije sastanka s zvaničnicima EU u Bruxellesu. 

Jacenjuk je također rekao da referendum koji će biti organiziran na Krimu 16. marta nema nikakvo pravno utemeljenje, prenosi Beta.