<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

G7 ne priznaje referendum na Krimu

Washington

Lideri zemalja G7 ne priznaju referendum na Krimu, a uplitanje Rusije u unutrašnje poslove Ukrajine su okarakterisali kao kršenje ukrajinskog ustavnog zakona i međunarodnog prava.

13. mart 2014, 12:00

Ova odluka objavljena je u saopćenju izdatom iz Bijele keće u Washingtonu.

"Lideri Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike britanije i SAD-a, kao i predsjednik Vijeća EU te predsjednik Evropske komisije, od Rusije su zatražili hitno prekidanje svih akcija koje su usmjerene prema održavanju referenduma na Kirimu s ciljem otcjepljenja, a koje krše međunarodno pravo i ustavno pravno pravo Ukrajine", navodi se u saopćenju.

Također se navodi kako za referendum nisu izvšeni potrebni preduslovi te da prisustvo ruskih vojnika dodatno pogoršava situaciju. Navodi se da G7, zbog niza činjenica i okolnosti u kojima se odvija, neće priznati rezultate referenduma.

U saopćenju se upozorava da bi ovaj potez Rusije prema Ukrajini mogao nanijeti ozbiljen posljedice za pravni poredak koji čuva integritet i suverinitet mnogih država u svijetu.

"Ako Rusija ipak poduzme ovaj korak, mi ćemo kao zajednica i kao zasebne jedinke poduzeti odgovarajuće korake", navedeno je u saopćenju iz Bijele kuće.

Lideri G7 su također pozvali Rusiju da smanji tenzije na Krimu i u drugim dijelovima Ukrajine, smanji broj tupa na nivo koji je bio zabilježen prije početka krize, da stupi u direktne pregovore sa Vladom Ukrajine te da iskoristi prijedloge o formiranju međunarodne posmatračke i posredničke grupe. G7 je pozvao Rusiju da mu se pridruži s ciljem pronalska rješenje za krizu u Ukrajini kako bi se podržao suverenitet, integritet te jedinstvo ove zemlje.

U saopćenju se napominje odluka lidera zemalja G8 o suspenziji svih priprema koje je Rusija trebala održati povodom samita ove grupe u Sočiju.