<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ivana Korajlić: Lista „izdajnika RS“ je jasan poziv na linč!

Na web portalu Saveza nezavisnih socijaldemokrata krajem februara objavljeno je PDF izdanje publikacije "Rušenje Republike Srpske - teorija i tehnologija prevrata".

14. mart 2014, 12:00

Publikaciju potpisuje više autora, a u dijelu knjige pod nazivom KAKO SE PRIPREMA PUČ? Tehnologija "obojenih revolucija" koji je napisao Stefan Karganović, navodi se spisak organizacija iz Republike Srpske koje imaju "zadatak da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka".  

U pomenutom tekstu pominju se portali: BUKA, Frontal.ba, Index.hr, ABC.ba, Slobodan Vasković blogspot, zatim nevladine organizacije: Transparency International, Inicijativa mladih za ljudska prava, Helsinški parlament građana, GEA, The Srpska Times, Slobodna Republika, Udruženje veterana RS, kao i brojni nezavisni intelektulaci, a oni se bez ikakvih argumenata optužuju za djelovanje protiv interesa RS.

Sa portparolkom organizacije TI BiH Ivanom Korajlić razgovarali smo o pomenutom spisku i o daljnjim koracima koje će ova organizacija poduzeti povodom izlaska ove publikacije.

Ona kaže da sama činjenica da je na web stranici vladajuće stranke u RS objavljena knjiga u kojoj se navodi spisak organizacija, medija i pojedinaca koji se optužuju za pripremanje prevrata, rušenje ustavnog poretka i podsticanje nereda, samo je još jedan dokaz autoritarnog režima vlasti u RS, koja se identifikovanjem državnih neprijatelja nastoji obračunati sa bilo kakvim kritičkim odnosom prema radu vlasti.

Ovakvi tekstovi su, ističe Korajlićeva, praktično pozivi na linč organizacija i pojedinaca i gušenje svakog pokušaja kritikovanja vlasti i otpora njenoj autokratiji.

“Naravno, nije čudno da se sve ovo događa u izbornoj godini, jer vlast tada čini sve kako bi obezbijedila poslušnost i skrenula pažnju javnosti sa stvarnih problema na teorije zavjere kojima se nastoji svaliti krivica na izmišljene neprijatelje. Vidjeli smo i nastavak te prakse, kroz režimske medije gdje se pojedine organizacije direktno optužuju za planiranje kriminalnih aktivnosti i možemo s pravom očekivati da se napadi na nevladin sektor i medije nastave i pojačaju do izbora. Mi smo kao organizacija, žalosno je reći, već i navikli na ovakve napade SNSD-a jer ovo nije prvi put da se objavljuju crne liste i pozivi za linč, a bojim se da neće biti ni zadnji“ kaže sa BUKU Korajlićeva

Kao najopasniju stvar portparolka TI BiH vidi stavljanje organizacija, medija i pojedinaca na crne liste i huškanje javnosti protiv njih bez ikakvih argumenata i sve to u knjizi koja je u okviru edicije SNSD-a.

“ To sve dovoljno  govori o tome da se radi o naručenim napadima na ove organizacije i opasno je i zabrinjavajuće na toliko nivoa da se ne može više smatrati ni kampanjom, već direktnom prijetnjom“ kaže Korajlićeva za naš portal.

Ivana Korajlić ipak smatra da u cijeloj situaciji ima i pozitivne strane priče a to su brojne osude koje su došle i od strane međunarodnih institucija, medija, ali i javnosti uopšte.

„Naši građani su se, nažalost, izgleda navikli na ovakve prozivke i prozreli su pokušaje diskreditovanja ljudi koji ukazuju na probleme u našem društvu. Mislim da je razlog za to i činjenica da se na ovom spisku zaista nalazi veliki broj raznovrsnih organizacija i medija, čak bez mnogo međusobnih dodirnih tačaka“ rekla je portparolka TI BIH za BUKU.

Na pitanje da li je bilo nekih rekacije iz SNSD-a, Korjalićeva kaže da smo iz te stranke u izjavama za medije mogli vidjeti kontradiktorne stavove, od osuda gospodina Radojičića, do ograđivanja SNSDa od sadržaja knjige a da je bilo kakvo ograđivanje apsurdno.

“ Knjiga je već objavljena i još uvijek se nalazi na stranici SNSD i izdata je u okviru edicije SNSD. Odgovornost imaju i oni koji prenose neistinite i štetne sadržaje, a ne samo autori. Da ne govorimo o tome da kao SNSD kao vladajuća stranka, čiji funkcioneri vrše najodgovornije funkcije u državi, mora pokazati veći nivo odgovornosti prema javnosti, ali o tome je odavno postalo iluzorno govoriti“ smatra Ivana Korajlić.

Ona dodaje da ovakva lista nikako ne može stvoriti povoljnu atmosferu za rad civilnog društva i da organizacije koje su pomenute u tekstu postavlja kao neprijatelje institucijama i zbog toga bilo kakva inicijativa koja se pokrene nailazi na otpor.

„Samo kada se stavite u kožu bilo koga ko želi da ostane u dobrim odnosima sa vladajućim režimom, pitanje je da li bi taj neko želio da sarađuje s organizacijama koje se nalaze na nekakvoj crnoj listi. Tako je isto i sa građanima, kojima se usađuje negativan stav prema organizacijama civilnog društva, bez obzira što smo do sad pružili pomoć velikom broju građana i što zaista nastojimo zastupati njihove interese. Ali, s druge strane, nas svakako neće pokolebati nikakav spisak i može nam samo služiti kao podstrek ili bolje kao potvrda da zaista nepristrasno radimo svoj posao, čim smo prepoznati kao „trn u oku“ vladajućem režimu“ kaže Ivana Korajlić.

Za kraj Korajlićeva kaže da TI BiH priprema tužbu za klevetu protiv autora i izdavača koju će podnijeti zajedno i sa drugim organizacijama i pojedincima koji su se našli na spisku i barem na taj način tražiti zaštitu svojih prava.

Razgovarao Elvir Padalović