<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izbori u Srbiji uživo: Nezvanični i preliminarni rezultati

SNS u Srbiji ubjedljivo odnio pobjedu

17. mart 2014, 12:00

Srpska napredna stranka osvojila je apsolutnu većinu u budućem Parlamentu Srbije i Skupštini grada Beograda, prenosi B92.

Na osnovu projekcije CeSID u nacionalni parlament ulaze još SPS, DS, NDS i tri stranke nacionalnih manjina.

Naprednjaci će imati između 155 i 160 poslanika. U Skupštinu grada Beograda ulaze SNS (63 mesta, apsolutna većina), DS, SPS i DSS. Mlađan Dinkić se povlači iz politike, LDP van oba parlamenta, DSS van Skupštine Srbije prvi put od osnivanja.

01.05 Analitičari se slažu da ubjedljiva pobeda donosi veliku odgovornost Aleksandru Vučiću i njegovoj stranci.

01.00 Tokom večeri Aleksandra Vučića su posetili i ambasadori SAD Majkl Kirbi i Rusije Aleksandar Čepurin, koji je paralelno pratio i referendum na Krimu, na kojem je za pripajanje Rusiji glasalo preko 95 posto ljudi.

00.58 SNS dominira i na lokalnim izborima u Pećincima, Boru, Negotinu i Aranđelovcu. Svuda su ubedljivo prvi, a samo u Negotinu neće imati apsolutnu većinu. Iz tog grada na istoku zemlje stižu dobre vijesti za LDP (skoro 15 posto).

00.45 RIK prebrojao gotovo dve trećine glasova, rezultati potpuno prate dosadašnje projekcije.

00.40 Ivica Dačić završio posetu centrali SNS.

00.35 SVM je ostvario najbolji rezultat u istoriji, imaće 7 poslanika u parlamentu. Ištvan Pastor: “I dalje mislimo da je za realizaciju naših ambicija prevashodno važno da budemo parlamentarna većina. Bez obzira na izborne rezultate, nema elemenata zbog kojih bi trebalo da preispitamo prethodno izrečene stavove".

00.31 Nešto preko trećine birača izašlo je izbore na teritoriji Kosova i Metohije.

00.30 Pogledajte govore Vučića, Dačića, Đilasa, Tadića, Koštunice, Jovanovića, Dinkića.

00.26 Dveri priznale da su ispod cenzusa i u Beogradu.

00.24 SNS pobijedio u većini gradova u Srbiji, uključujući Suboticu



22:00

SNS 48.8%, cenzus za SPS, DS i NDS

Srpska napredna stranka imaće 157 poslanika, na osnovu trenutnih projekcija rezultata parlamentarnih izbora, javlja B92

Osim manjinskih stranaka trenutno na mjesto u novom sazivu Skupštine mogu da računaju samo SPS, DS i NDS, a zbir njihovih glasova gotovo je dvostruko manji od rezultata naprednjaka (25.6 posto, naspram 48.8 posto).

Demokratska stranka Srbije još uvek je ispod cenzusa, ali je jedina koja ima izglede da uđe u parlament, sa preko 4 posto osvojenih glasova. 

Manjinske stranke mogle bi da zajedno imaju 11 mjesta u skupštini – SVM je trenutno između 5 i 6 poslanika, SDA između 2 i 3, a PDD ima jedno mesto. 

Posle niza izbora van parlamenta ostaju Dinkićev URS i Jovanovićev LDP, od kojih su bolje rezultate osim pomenute petorke imale i Dveri (takođe u padu za skoro jedan procenat u odnosu na 2012. godinu). 

Srpska radikalna stranka osvojila je samo dva procenta, po čemu je tek deseta, iza Saveza vojvođanskih Mađara. 

Radulovićeva lista „Dosta je bilo“ stigla je do 1.7 posto glasova. 

Projekcija rezultata (CeSID): Izašlo 53.2%. SNS 48.8%, SPS 14.0%, DSS 4.1%, LDP 3.1%, SVM 2.2%,. SRS 2.0%, URS 3.3%, DS 5.9%, Dveri 3.4, SDA 1.0%, NDS 5.7%, Treća Srbija 0.5%, CG 0.2%, LNZ 0.1%, DJB 1.7%, Koal građana. 0.1%, Pelević 0.1%, Rusi 0.2%, KDD 0.5% 

Projekcija mjesta u parlamentu: SNS 157, SPS 45, DS 19, NDS 18, SVM 7, SDA 3, PDD 1

Ljubica Gojgić iz štaba DS navodi da se atmosfera u Krunskoj može opisati u dve reči - "razočanje i neverica". Najavljeno je obraćanje lidera DS Dragana Đilasa, ne zna se kada, a ostali funkcioneri DS nisu raspoloženi za razgovor. 

Reporter B92 iz izbornog štaba SPS javlja da čelnici te stranke rezultate prate iza zatvorenih vrata. Još nema izjava. 

21.37 Aleksandar Vučić (SNS): Mnogi ljudi, gotovo niko, ne doživi ovo što sam danas doživeo, da imamo više glasova i od Miloševićeve liste iz 1990. To predstavlja samo dodatnu odgovornost, da ću se truditi da radim više i odgovornije. Siguran sam da ćete se često ljutiti, ali sve ću raditi u interesu građana Srbije. Želim da ne radim za rezultat na sledećim izborima, nego za buduće generacije. 

21.36 Aleksandar Vučić (SNS): "Ovakva vlada imaće mandat naroda da radi pre svega na ekonomskim reformama. Rezultate će videti već na polovini mandata. Izaći ćemo pred ljude, jer je važno da oni shvate u koliko teškoj situaciji se nalazimo i šta moramo da preduzmemo. 

21.35 Aleksandar Vučić (SNS): "Građani posle dugo godina prepoznali priliku da možemo da budemo mudri, ozbiljni, odgovorni, da se ponašamo drugačije, radimo više. Srbija će nastaviti evropski put, saradnju sa svim partnerima u svetu, Rusima, Amerikancima, Kinezima". 

21.33 Aleksandar Vučić (SNS): "Sa svima ćemo biti spremni da sarađujemo. Srbija ima budućnost". 

21.32 Aleksandar Vučić (SNS): "Čestitamo ostalim strankama, želimo sve da saslušamo, nećemo ih ponižavati zbog rezultata koji su postigli. 

21.31 Aleksandar Vučić (SNS): "Hvala na poverenju koje ste nam pružili, na ogromnoj energiji koju ste nam dali, na najboljem rezultatu u 25-godišnjoj parlamentarnoj istoriji Srbije". 

21.05 Marko Blagojević (CESID): 

Prvi preliminarni rezultati: 

SNS 50%, projekcija 160 mandata.

SPS 15%, projekcija 50 mandata.

DS, NDS u ovom trenutku preko cenzusa. DSS jedina preostala koju vidimo da prelazi cenzus (uz nacionalne manjine), prenosi B92.

Blic javlja :

Prema ovim nezvaničnim i preliminarnim podacima, SNS je osvojila 48,6%, SPS 14,3%, NDS - Boris Tadić 7%, a DS 5,1% glasova. Prema ovim nezvaničnim podacima, cenzus u ovom trenutku prelaze i Savez vojvođanskih Mađara sa 2,7 odsto glasova, SDA Sandžaka sa 1,2 odsto i Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija sa 0,8 odsto.

Kako nezvanično saznaje RTS, Srpska napredna stranka najvjerovatnije je osvojila više od 50 odsto glasova na parlamentarnim izborima.

Republička izborna komisija javlja da će u 22 časa donijeti prve informacije...

Birališta u Srbiji su zatvorena u 20h. Građani Srbije su glasali na vanrednim parlamentarnim i izborima za Skupštinu Beograda.

Do 19 sati izašlo je 50,3 odsto birača (53,6 odsto - 2012. godine), saopštio Cesid. U centralnoj Srbiji izlaznost je bila 52,3 odsto, u Beogradu 47,6 i u Vojvodini 49,2 odsto.

U izbornom štabu SNS-a očekuju da će ta stranka biti blizu apsolutne većine na parlamentarnim izborima, saznaje RTS. 

Potpredsjednica SNS-a Zorana Mihajlović očekuje ubjedljivu pobedu naprednjaka. U SNS-u vlada veliko zadovoljstvo, nadaju se slavlju, prenosi B92.

U razgovoru sa reporterkom B92 u izbornom štabu SNS-a ona je rekla da naprednjaci očekuju da će u parlametnu Srbije i grada Beograda imati najviše poslaničkih i odborničkih mjesta.

"Što se tiče izlaznosti, ona je očekivana i ja očekujem ubjedljivu pobedu SNS-a i zahvaljujem se građanima Srbije koji su prepoznali sve ono što radi SNS i što su glasali za našu stranku i za Aleksandra Vučića" kazala je ona.

DS je u prvom obraćanju po zatvaranju birališta navela da je "izborni dan protekao u atmosferi koja odgovara kampanji", javlja B92.

Prema podacima DS, na osnovu 43,6% obrađenih podataka, izlaznost na nivou Srbije je 51,91 odsto. Po regionima - Beograd 50,83%, Vojvodina 51,31%, Niš 54,83%, Centralna Srbija 54,6% KiM 31,82%, inostranstvo 50,39%.

"Našem štabu su kontrolori javljali mnogobrojne nepravilnosti, neke, kao što je kupovina glasova u Novom Sadu, smo i prijavili policiji i podneli smo krivične prijave", rekla je Jerkov. 

Jerkov je navela da su prijave prvo podnesene protiv NN lica, a da su "kasnije te osobe identifikovane" i da su prijave dopunjene. 

"Dostavićemo policiji i tužilaštvu imena osoba za koje verujemo da su se bavile kupovinom glasova. Pozivamo nadležne organe da ovaj put ne odustanu od istrage, kao što je to bio slučaj 2012. godine, kada su optužbe zaboravljene istog trenutka kada je stranka koja je to radila ušla u koaliciju sa SNS", rekla je Jerkov.