<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izbori: Vučićev problem su kadrovi i realizacija obećanog

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, apsolutnu većinu odnijela je Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića, koja je osvojila 48,3 posto glasova.

18. mart 2014, 12:00

Još uvijek nisu objelodanjeni zvanični i potpuni rezultati, ali već sad se zna da će Vučić imati 158 mandata u Skupštini Srbiji što mu dozvoljava da sve obavlja sam, bez uplitanja i miješanja bilo koga sa strane. Kratko rečeno, Vučić je opravdao status najmoćnijeg čovjeka Srbije a njegova pobjeda nije bila upitna uopšte. Jedina dilema bila je – da li će njegova stranka osvojiti preko 50 ili preko 45 posto. Sada je i ta dilema odklonjena.

Dodajmo još da je koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića osvojila, po podacima Cesida,  13,5 posto glasova, odnosno 44 mandata.

Cenzus su prema podacima Republičke izborne komisije Srbije, prešli i izborna lista Demokratske stranke sa osvojenih 215.923 ili šest odsto glasova, kao i lista okupljena oko Nove demokratske stranke (NDS) sa ukupno 203.916 glasova, odnosno 5,7 odsto.

Na osnovu tih rezultata, DS će u novom sazivu parlamenta imati 19 mandata a lista na čijem je čelu NDS 18 poslaničkih mjesta.


Bilo kako bilo, Vučiću se otvaraju neograničene mogućnosti vladanja Srbijom, kakvu nije imao ni Milošević u „najboljim” danima svoje popularnosti,  dok se zahvaljujući ovakvoj konstelaciji snaga istovremeno potenciraju dvije stvari – ogromna odgovornost za sve postupke buduće Vlade Srbije, koja bi trebala biti formirana do 1. maja, te veoma slab kadrovski potencijal SNS-a. Za Bosnu i Hercegovinu odnosno Republiku Srpsku postavlja se osnovno pitanje – da li će doći do nečeg novog u odnosima istočnog nam susjeda, ili će se zadržati kurs „dejtonskog nemiješanja” ( odnosno miješanja po potrebi)?

Analitičari se slažu u jednom pobjeda Aleksandra Vučića nije bila upitna, ali ovako ubjedljiv rezultat Da.

Peđa Popović, novinar istnomer.rs kaže za BUKU kako je on pripadao skupini koja je vjerovala da Vučićevi naprednjaci neće preći i dalje velikih 40 odsto ali on to donekle opravda činjenicom da živi u Beogradu, u kojem je Demokratska stranka tri puta jača nego u ostalim dijelovima Srbije.

„Ovakvim rezultatom SNS će preuzeti apsolutnu vlast, ali sa druge strane i apsloutnu odgovornost.  Za razliku od prethodnih saziva Skupštine sada se zna ko je ubedljivo najjači i ko će biti meta nezadovoljnih.Zbog takvog stanja u Parlementu Srbije za očekivati je da će veći pritisak Vlada trpeti sa ulice nego iz Skupštine, iako je do sada taj pritisak bio dosta slab i sporadičan” kaže Popović u svojoj ocjeni izbora.

On podsjeća istovremeno na aktuelnu ekonomsku situaciju Srbiji koja je veoma teška, a od 2012. godine ova je zemlja zadužena za dodatnih pet milijardi evra.

”Kamate su na dugove velike, prozivodnja je veoma niska. U proteklom vremenu obećavano je dosta toga poput velikih fabrika čipova i aviodelova koji bi zarađivale milijarde dolara, megalomanskog Beograda na vodi, fabrike Mercedesa, Boscha. Sada dolazi vreme za realizaciju. Veliki problem SNS-a a potencijalno i Srbije jeste nedostatak kvalitetnih kadrova što će donekle pokušati da sakriju dovođenjem nestranačkih kadrova, ali veoma brzo može da bude primetno nestručno upravljanje” upozorava Popović


On dodaje da iznenađenje ovih izbora svakako predstavlja i broj stranaka koji nisu prešle cenzus poput DSS, LDP, URS.


”Mlađan Dinkić je prvi napustio čelnu poziciju, a da li će i ostali lideri ostaje da se vidi. Takođe, otvara se i pitanje ostanka Dragana Đilasa na mestu lidera DS” ističe novinar srpskog istinomera.


„Sve ovo otvara mogućnost promena na političkoj sceni kroz promenu lidera ali i formiranjem novih opcija koje su potrebne Srbiji. Ali ne verujem da je to moguće odmah, već za godinu dve tri” dodaje Peđa Popović.


Kada je riječ odnosa prema BiH, Popović kaže za naš portal kako ne očekuje velike promjene, već nastavak poštovanja dejtonskog sporazuma  i razvijanja odnosa sa Republikom Srpskom.


”Podsetiću, vlast SNS - SPS su stekle legitimet i podršku međunarodne zajednice potpisivanjem briselskog sporazuma oko statusa Kosova, tako da ne verujem da su spremni za neku spoljnopolitčku avanturu” kaže Popović portalu BUKA.


Politička analitičarka Tanja Topić iz Banjaluke
ističe za naš magazin da ne očekuje neki krupan zaokret u odnosu prema BiH,  jer je pozicija prvog čovjeka SNS-a bila vrlo jasno iskazana i u periodu ranije.

„Nova vlast u Srbiji će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH i saradjivati sa bilo kim ko bude činio rukovodstvo u Republici Srpskoj” dodaje ona.

Prema njenom mišljenju, najopasnije bi bilo kada bi se u Republici Srpskoj stvorilo raspoloženje da bi Vučić trebalo da riješi ovdašnje probleme, i da se od njega očekuje da se upliće u procese ovdje.

”Mislim da on to direktno neće ni činiti. Na dobrom izbornom rezultatu Vučićevih naprednjaka mogle bi profitirati neke političke opcije u Srpskoj, bliske ovoj srbijanskoj, jer smo vidjeli da su u Banjaluci birači dominantno glasali za SNS. U Vučića se i u RS gleda kao u velikog izbavitelja i spasitelja” ističe Topićeva za BUKU.


Što se tiče pak ocjene rezultata izbora Tanja Topić kaže da su ovo bili izbori sa puno sitnih iznenađenja. Za nju, pobjeda SNS-a je očekivana, ali za većinu je ipak iznenadjenje da je ova stranka osvojila apsolutnu vlast.

„Gradjani Srbije su ovoj stranci povjerili čist mandat i odgovornost je jasno adresirana na jednu političku stranku. Istovremeno nam iskustvo pokazuje koliko to u uslovima kada demokratija nije konsolidovana, a institucije sistema jos uvijek fragilne, može biti opasno. Za demokratiju nije dobro da ima slabašnu opoziciju, što će nakon ovih izbora u Srbiji svakako biti slučaj. Pogotovo ako izborni pobjednik odluči u novu vlast uključiti nekoga iz opozicije” kaže Tanja Topić za BUKU.


Jedno je sigurno, dominantna matrica političkog promisljanja birača u Srbiji očito je još uvijek na relaciji: jedan vodja - jedna stranka.  Izborni rezultati u Srbiji donijeli su jasnu odgovornost i komotnu poziciju pobjedniku  te ogromnu mogućnost kontrole, koja je sad u rukama jedne političke partije, a prije svega u rukama jednog čovjeka.  Nekada moće političke strukture doživjele su potpuni poraz, kao npr. Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice. Sve u svemu, demokrate su doživjele izborni debakl, a opozicija je na proteklim izborima pometena u potpunosti.  Kada je riječ o odnosima pobjednika izbora u Srbiji prema BiH, većeg uplitanja u unutar bosanskohercegovačke odnose i prilike neće biti a ostaće zadržan dejtonski kurs politike. Ništa više , ali ništa manje od toga.

Dragan Bursać: Acin ples u snove