<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA Analiza: Proizvodi iz inostranstva kod nas - Cijena ista, kvalitet drugačiji

Iako nema zvaničnih podataka o listi proizvoda koji su lošijeg kvaliteta, udruženja za zaštitu potrošača imaju nezvanične podatke koji govore o mnogim proizvodima koji su bitno drugačiji u odnosu na tržišta Evropske unije.

30. mart 2014, 12:00

Kvaliteta proizvoda namijenjena određenom tržištu bitno varira, i to nije tajna. Ljudi su već odavno primijetili da su određeni proizvodi kvalitetniji ukoliko se kupe u zemljama Evropske unije, pa određene tehničke proizvode, ako su u mogućnosti, mnogi radije kupuju u inostranstvu. Iako nema zvaničnih podataka o listi proizvoda koji su lošijeg kvaliteta, udruženja za zaštitu potrošača imaju nezvanične podatke koji govore o mnogim proizvodima koji su bitno drugačiji u odnosu na tržišta Evropske unije.

Takav je slučaj sa prehrambenim namirnicama, tehničkim stvarima i drugim proizvodima. Građani iz deklaracije mogu vidjeti šta se sve nalazi u prozvodu koji su kupili, pa tako sve ostaje u zakonskim okvirima. A to što građani na deklaraciji ne mogu pročitati da li je taj prozvod bolji ili lošiji nego u ostatku Evrope proizvođače, naravno, ne brine.

Mediji već godinama upozoravaju na ovaj problem, ali ništa se bitnije ne poduzima da se on riješi.

O problemu kvalitete proizvoda određene marke ovisno o tržištu za koji je namijenjen nedavno se javno oglasila i Vera Vida, predsjednica Centra za zaštitu potrošača Srbije, kada je komentarisala sve lošiju kvalitetu proizvoda u Srbiji, te izjavila kako je ona neusporediva s onima koji su namijenjeni kupcima u inostranstvu, a u prilog tome, kaže, idu i brojna istraživanja.

Ona je tada kao primjer spomenula popularnu Nutelu, te navela kako je prije nekoliko godina utvrđeno da ovaj obožavani namaz namijenjen tržištu Jugoistočne Evrope u sebi ima mnogo manje lješnjaka nego onaj namijenjen Zapadnoj Evropi. Navodno je istraživanjem utvrđeno da konzumenti Jugoistočne Evrope više vole Nutelu s manje lješnjaka, rekla je ona.

Spomenula je i kako se u Srbiji veliki broj potrošača žali na kvalitetu obuće, mobitela i bijele tehnike, jer se već nakon nekoliko mjeseci navedeni proizvodi kvare i šalju na popravak. Na primjer, mobiteli se blokiraju, patike se raspadaju, televizori prestaju raditi i slične stvari.

Iz Centra za zaštitu potrošača Srbije potvrdili su nam da svakako postoji razlika u kvaliteti proizvoda. Iako za sada ovo Udruženje nije dobilo zvanične podatke da su proizvodi u regiji slabijeg kvaliteta od istih proizvoda u EU, oni kažu da mnoge nezvanične informacije to potvrđuju.

“To je uglavnom tehnika poput mobilnih telefona, televizora i računara, kao i deterdženti, odnosno hemija za kuću. Pored toga, kao primer možemo navesti i tunjevinu sa histaminom koja je bila povučena sa tržišta EU i Hrvatske, ali uvezena u Srbiju, da bi se posle određenih javnih diskusija ipak povukla sa našeg tržišta”, rekli su za BUKU iz Centra potrošača Srbije.

Napominju da je slična situacija i sa tekstilom. “Što se tiče tekstila, bilježe se iste, a ponekad i više cene od onih koje se nalaze u nekim modnim kućama u zemljama EU i to je najveća zamerka potrošača. Nesrazmerna cena u odnosu na dohotke građana. Pored toga, postoji tekstil koji se uvozi sa različitih tržišta, a koji takođe mora da prođe kontrolu kvaliteta nadležnih organa”, kažu iz ovog udruženja.

Da bi zaštitili svoja prava, iz ovog Centra potrošačima preporučuju informisanje i edukaciju, kako kod njih, tako i u drugim organizacijama koje se bave zaštitom i pravima potrošača. Kupci treba detaljno da čitaju deklaracije i budu pažljivi pri svakoj kupovini.

“Vodite računa pri kupovini preko interneta, jer elektronska trgovina u zemljama regiona i dalje nije dovoljno razvijena. Pored toga, vodite računa od koga kupujete, čitajte pažljivo, informišite se o zemlji porekla i sastavu proizvoda. Kad ste u mogućnosti kupujte kod manjih trgovaca, a ne samo kod velikih trgovačkih lanaca”, objasnili su iz Centra za zaštitu potrošača.

Za kraj napominju da su sve zemlje koje se kreću prema EU dužne usvojiti Deklarative u oblasti trgovine i zaštite potrošača.



I iz Kancelarije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH rekli su da je lošija kvaliteta proizvoda u BiH od onih koji su namijenjeni potrošačima na tržištu EU očigledna.

“Riječ je kako o prehrambenim proizvodima,  tako i o tehničkoj robi, odjeći, obući i slično. U prilog tome govori činjenica da je u posljednje vrijeme  mnogo robe povučeno sa bh. tržišta zbog sumnjive kvalitete. To je posljedica provedbe politika segregacije tržišta koje omogućavaju poduzetnicima iz zemalja EU i ostalih zemalja plasiranje proizvoda slabije kvalitete na tržište BiH. Oni takvu politiku pravdaju navodnim povećanim troškovima poslovanja i karakterističnim potrebama pojedinih regija svijeta”, kažu za BUKU iz Kancelarije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

Dodaju da usljed toga veliki broj bh. potrošača tvrdi da ne zna zapravo kakve proizvode kupuje, te zato krive uvoznike i trgovce, koji u utrci za ekstraprofitom na svjetskim berzama često kupuju najjeftinije proizvode sumnjive kvalitete. Ističu da je obesparenom građanstvu sa suženom mogućnošću izbora važno da što jeftinije plate robu, budući da za skuplje jednostavno nemaju sredstava.

“Međutim, proizvodi niže kvalitete, ukoliko zadovoljavaju uslove sigurnosti koji se propisuju na evropskoj razini, moraju imati jasno istaknutu deklaraciju. S pravnog stajališta, proizvod mora biti propisno označen i deklarisan (porijeklo, sastav, uputstva za upotrebu i drugo), te naznačena cijena mora odgovarati cijeni u popisnoj knjizi artikala. Proizvodi iz uvoza takođe moraju imati deklaraciju”, kažu iz ove Kancelarije.

Napominju da podaci na deklaraciji ne mogu biti takvi da potrošača dovode u zabludu u pogledu sastava, porijekla, roka upotrebe, načina proizvodnje. Potrošačima takođe preporučuju da obavezno pri kupovini čitaju deklaraciju, te da ne kupuju proizvode sa sumnjivim i nejasnim deklaracijama.

“Nažalost, za sada ne postoji zakonski propis koji bi obvezao proizvođače, uvoznike i trgovce da prodaju proizvode identičnog sastava na globalnoj razini. Poznata je činjenica da velike multinacionalne kompanije imaju nekoliko proizvodnih pogona u raznim zemljama gdje se po njihovim licencama proizvodi za segmentirana tržišta. S tim u vezi, imamo pojavu različitosti kvalitete istih brendiranih proizvoda za različita tržišta. Nije rijetka situacija u kojoj se manje kvalitetni proizvodi prodaju po cijenama koje su jednake ili čak veće nego u razvijenim i zahtjevnim tržištima”, zaključuju iz  Kancelarije ombudsmana za zaštitu potrošača BiH.

Dok se situacija zakonski ne promijeni, Nutela za jugoistočno tržište i dalje će biti plasirana sa manje lješnjaka, jer je, navodno, istraživanjem tržišta utvrđeno da konzumenti vole upravo takav namaz.

Vezan tekst:

BUKA Analiza: Kontroverze oko GM hrane - Gdje je BiH po tom pitanju?