<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Budi Borac, do posljednjeg atoma snage, do posljednjeg zvižduka!

FK Borac iz Banjaluke trenutno je u najtežoj situaciji u jakoj konkurenciji premijerligaša BiH. Nekada je igrao značajnu ulogu u prvenstvu Jugoslavije, u Evropi, a danas je pred ambisom. Dok se rukama drži za granu na rubu litice, kamenje ispod Borčevih nogu se obrušava. Razlog tome nije teško naći.

31. mart 2014, 12:00

Čudni, zloslutni oblaci nadviše se nad ovim prostorima devedesetih godina. Oštar vjetar diže prašinu na sve ono što je lijepo. I tako, sruši se i iskonski sistem vrijednosti. Sve ono čime smo se nekad ponosili danas dobi neku sasvim drugu konotaciju. Stvari koje su nas nekad vezale i od nas pravile ogromne ujedinjene mase, danas su pred ponorom. Tako je u mnogim segmentima današnjice. Tako je i u sportu.

Sportski kolektivi koji su nekad bili izuzetni ambasadori, klubovi koji su “plovili“ ne samo Jugoslavijom, nego i Evropom, danas se nalaze na zidu srama. Mnogi klubovi, nekada velikani ovog podneblja, danas kupe mrvice nekadašnjih uspjeha i na taj način pokušavaju preživjeti. Kada pojedinci otkinu sebi svako po dobar komad kruha, klubu ostanu samo mrvice, šta bi drugo?!

Tih mrvica je svakim danom sve manje. Put do vrha je dug i mukotrpan, a čak i kad si na vrh podijuma, od dna te dijeli samo jedna stepenica. Tako kažu. Prije dvadeset i koju godinu bio si velikan, snaga, ponos, a danas sakupljač ostataka po kontejnerima kriminalaca i ološa. Danas si prosjak, koji ispruženom rukom moli za pomoć, moli za egzistenciju.

FK Borac iz Banjaluke trenutno je u najtežoj situaciji u jakoj konkurenciji premijerligaša BiH. Nekada je igrao značajnu ulogu u prvenstvu Jugoslavije, u Evropi, a danas je pred ambisom. Dok se rukama drži za granu na rubu litice, kamenje ispod Borčevih nogu se obrušava. Razlog tome nije teško naći.

U proteklom periodu dolazilo je do česte smjene uprava, rukovodstva klubova, donošenja ostavki, vrlo nesavjesnog poslovanja tih uprava, neusklađenih zakonskih rješenja. Došlo je do toga da smo zapravo izgubili titulare nad sportom i od tog dana, pa do danas, sport je ostao na margini svih društvenih dešavanja“, na početku razgovora za BUKU, ističe Draško Ilić, predsjednik Radne grupe FK Borac.  

Prethodna rukovodstva koja su svojom nestručnošću ili namjerom predstavu zvanu FK Borac doveli pred možda završni čin i samo spuštanje zavjese marili su samo za vlastite interese.

Sve zakonske obaveze koje su imali prema svojim zaposlenicima i svim ljudima koji se nalaze u klubu i oko njega nisu izvršavali i doveli su do ogromnih dugovanja. Dugovi se nagomilavaju godinama, odlaže se njihovo izvršenje. Država nije poduzimala ništa da zaustavi nastajanje novih dugova, niti je šta urađeno po pitanju sanacije starih. Nažalost, nije bilo nikakvih postupaka za sankcionisanje onih koji su doveli klubove u situacije u kojima se nalaze“, kaže nam Ilić.

Predsjednik RS-a, Milorad Dodik, u četvrtak je iz budžeta svog kabineta uplatio 50 000KM, kako bi se mogla odigrati subotnja utakmica protiv FK Sarajevo. Utakmica je odigrana. Sa posljednjim sudijskim zviždukom, Borac je na leđa ponovo natovario ruksak prepun dugova.  

“Dugovanja prema bivšim igračima iznose 224 000 KM, ali i ovdje imamo fudbalere i druge sportske radnike prema kojima postoje obaveze i koji također već imaju tužbe. To je mač pred svaku narednu utakmicu i prijetnja da se ista ne igra. Po evidenciji koju trenutno imamo, taj iznos je negdje oko 400 000 KM samo prema fudbalerima, uključujući dugovanja prema pravnim licima i sportskim radnicima, ukupan dug bi bio oko 550 000 KM. To je iznos koji trebamo uplatiti kako bismo dobili licencu za odigravanje međunarodnih utakmica. Bojim se da će nas jako kratki rok koji imamo onemogućiti da istu dobijemo. Da bismo obezbijedili licencu za takmičenje u Premijer ligi BiH, dugovanja moramo uplatiti do prvog sljedećeg mjeseca. Prema našim predviđanjima, za Borac je potrebno negdje oko 650 000 KM, kako bismo klub održali u prvenstvu“
, tužnim tonom govori nam Draško Ilić u prostorijama FK Borac.


U ovoj utakmici ranjenog Borca sa jedne i ostavština kriminalaca sa druge strane, svi ljubitelja nogometa navijaju za Borac. Kroz strepnju se pitamo koji bi glavni ili možda i posljednji adut mogao biti u ovom meču života kluba sa Vrbasa.

Spas bismo mogli potražiti u drugoj vrsti organizovanja, prelaska u neka akcionarska društva ili da povjeriocima kojima sada dugujemo stavimo na raspolaganje akcije kluba. Ti ljudi bi kroz te akcije na neki način postali i obavezni da ovaj klub finansiraju ili da akcije prodaju na berzi nekome trećem. To je jedini način da se iz ovoga izvučemo. Dug od 8 750 000 kod poreske uprave RS-a je odložen do 31.12.2014 godine i vjerovatno će tada biti i naplativ, jer zakonski nemamo mogućnosti da taj dug dalje reprogramiramo. Ukoliko do tada to ne budemo pretvorili u akcije i državi dali klub, prijeti nam odlazak u stečaj. U slučaju stečaja, svi će ostati kratkih rukava, mislim i na državu i na druge povjerioce, pravna i privatna lica“, ističe Ilić.

Sadašnja uprava nedavno je doživjela kritike pojedinih medija zbog odbijanja transfera Srđana Grahovca u FK Sarajevo. Širila se priča da je ponuda bila dobra, te da bi transfer mladog reprezentativca BiH, uveliko umanjio dugove banjalučkog velikana.  

Sredstva koja je FK Sarajevo ponudio u želji da angažuje našeg Srđana Grahovca bila su po mišljenju naše radne grupe nedostatna. Ponuda od 50 000 KM bila je toliko minimalna da za nju nismo mogli da iskažemo interes. Smatram da je to vrlo ponizno za igrača koji je član mlade reprezentacije, te jedan od naših najboljih igrača. Drugi razlog je želja da ovaj klub ostane i fudbalski jak, da Grahovac kod nas odigra ovu polusezonu. Na ljeto ćemo pokušati da pronađemo za njega neki vrijedniji transfer od čega bi i Borac i  Grahovac imao mnogo više, što smatram da i zaslužujemo“, mišljenja je predsjednik Radne grupe FK Borac.

Planovi za dalju budućnost već su na stolu. Želja je izgradnja dva pomoćna terena. Formirana je skauting služba koja ima za cilj što više talentiranih igrača sa svih prostora BiH i regiona dovesti u “grad zelenila“. Nastoji se oformiti i grupa izuzetnih trenera koji će prepoznavati talenat i na najbolji mogući način znati iskoristiti isti. Ponosni su Banjalučani i na svog golmana Asmira Avdukića koji će se vrlo vjerovatno naći na spisku putnika reprezentacije BiH u Brazil.

Žele iz FK Borac “stvoriti“ još pokojeg novog “Zmaja“. Ponosni su, kažu i na uspjeh reprezentacije BiH, koji bi mogao vratiti bolje dane našem nogometu. Planovi za sigurniju budućnost kluba su na stolu, samo da prođe još ova bitka. Preživjeće Borac, vjerujem, sve napade koje mu budućnost nosi. Preživio je Borac razne situacije, preživjet će i odbolovati i ovaj rat sa ljudima koji su živjeli i bogatili se od njega, a nisu mu željeli dobro. Opravdat će on, vjerujem, svoje ime. Na kraju, neka bude samo to - Borac. Do posljednjeg atoma snage, do posljednje minute, do posljednjeg zvižduka.