<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH očekuje pozitivnu poruku sa aprilskog sastanka Vijeća za vanjsku politiku EU

Lagumdžija – Inzko:

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija susreo se u Sarajevu sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom, a tokom razgovora istaknuto je da BiH očekuje pozitivnu poruku sa aprilskog sastanka Vijeća za vanjsku politiku EU

04. april 2014, 12:00

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija susreo se u Sarajevu sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inzkom, a tokom razgovora istaknuto je da BiH očekuje pozitivnu poruku sa aprilskog sastanka Vijeća za vanjsku politiku EU.

Tema razgovora bili su susreti šefa bh. diplomatije sa ministrima vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije i drugim međunarodnim zvaničnicima tokom boravka u Briselu tokom kojih je u fokusu bio novi pristup EU prema Bosni i Hercegovini.

Lagumdžija je naglasio da nakon sastanaka i razgovora sa ministrima vanjskih poslova Njemačke, Italije, Grčke, Holandije, Finske, Bugarske i drugih zemalja u Briselu ima više optimizma da će Vijeće za vanjsku politiku Evropske unije na svome aprilskom sastanku poslati jasnu, pozitivnu poruku kada je u pitanju novi pristup EU prema BiH.

Naglasio je da je ministrima vanjskih poslova EU prenio stav da novi pristup EU treba otvoriti takmičenje u BiH u rješavanju, a ne opisivanju i stvaranju problema. U tom smislu, novi svježi pristup treba osmisliti tako da se evropski put BiH, koji je u svojevrsnom ćorsokaku deblokira, nakon što su se posljednje četiri godine blokirali tehnički pregovori o uvođenju evropskih standarda, a insistiralo samo na ispunjavanju političkih uvjeta, provedbi presude „Sejdić i Finci“ i uspostavi efikasnog mehanizma koordinacije, koji su blokirali sve druge procese. Novi pristup se treba odvijati u dva paralelna pravca i pored ispunjavanja političkih uvjeta, neophodnih ustavnih reformi usmjerenih ka funkcionalnijoj državi, mora  omogućiti i provedbu ključnih ekonomskih i socijalnih reformi, vladavine prava, sistemsku borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. To bi omogućilo da se u BiH počnu rješavati stvarni problemi građana, koji svoje opravdano nezadovoljstvo izražavaju na protestima širom zemlje, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.