<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

10 najčešće fotografisanih mjesta na svijetu

Posljednjih godina fotografije postaju važan dio putovanja, naročito s rastom uticaja društvenih mreža.

01. juni 2014, 12:00

Ali koja mjesta na svijetu se najviše fotografišu? Sajt Sightsmap nedavno je koristio podatke dobijene od Googleove aplikacije za dijeljenje fotografija kako bi pronašao najčešće fotografisana mjesta.

Predstavljamo vam 10 takvih.

10. Bazilika svetog Stefana, Budimpešta, Mađarska

Dom Crossley / Flickr.com

Kao i svaka druga evropska prestonica, glavni grad Mađarske je prepun hramova, a jedan od najčešće fotografisanih je Bazilika svetog Stefana, nazvana po prvom kralju Mađarske. Ona je pravi dragulj Budimpešte, a ipak je tek treći najveći hram u Mađarskoj.

9. Kaminito, Buenos Aires, Argentina

Nico Kaiser / Flickr.com

Smješten u prelijepoj četvrti La Boka, kaldrmisani Kaminito (na španskom "mali put") oivičen je živopisnim fasadama ispred kojih umetnici prodaju svoje radove.

Izgled ove neobične ulice inspirisan je tango kulturom i fudbalom.

8. Mikelanđelov trg, Firenca, Italija

niall62 / Flickr.com

Italija je svakako jedna od najfotogeničnijih zemalja svijeta, a Mikelanđelov trg zbog jednog uzvišenja postaje najfotografisanije mjesto.

Naime, turistima se više isplati da sa te pozicije fotografišu panoramu, nego da kupe razglednicu.

7. Hotel de Paris Monte-Carlo, Monte Karlo, Monako

Gary Bembridge / Flickr.com

Monte Karlo je mala opština u Monaku koja gleda na divno plavo Sredozemno more. Hotel de Paris Monte-Carlo je samo jedan od brojnih luksuznih hotela u ovoj kneževini, ali zbog njegove slave, vjerovatno i pojavljivanja u filmu sa Džejms Bondom "Golden Eye", omiljen je na fotografijama turista.

6. Akademijin most, Venecija, Italija

Gerry Labrijn / Flickr.com

Kanali i mostovi koji se na njima nalaze Veneciju čine posebnom. Akademijin most nalazi se na Velikom kanalu i turisti obožavaju da ga fotografišu. Ovde i zaljubljeni parovi kače katance koji simbolišu njihovu vječnu povezanost, ali se lokalne vlasti poslednjih godina bore protiv ovog običaja.

5. Djevojačka kula, Istanbul, Turska

Kıvanç Niş / Flickr.com

Na južnom ulazu u Istanbul možete vidjeti mjesto na kom se susreću Evropa i Azija. Iako izgleda kao bilo koje drugo kopno okruženo vodom, ljudi ga fotografišu zbog njegove simbolike. I da nije Djevojačke kule, građevine na malom ostrvu u prolazu, ne bi bilo ničega što bi imalo vizuelni značaj na takvim fotografijama.

4. Mulen Ruž, Pariz, Francuska

Moyan Brenn / Flickr.com

Pariz ima mnogo toga da ponudi zaljubljenicima u fotografije: Ajfelov toranj, Jelisejska polja, Trijumfalni luk, Notrdam... Ali najfotografisaniji lokal u gradu je Mulen Ruž.

3. Park Guelj, Barselona, Španija

john.purvis / Flickr.com

Park Guelj koji je projektovao čuveni Antonio Gaudi, jedno je od najljepših arhitektonskih čuda Južne Evrope, a brojne stepenice i platforme čine ga jednostavnim za fotografisanje.

2. Trinita dei Monti, Rim, Italija

Justin Ennis / Flickr.com

Prestonica Italije je drugo najviše fotografisano mjesto na planeti, prema Googleovim izveštajima. Od stotina građevina posvećenih katoličanstvu, ona koja se turistima najviše dopada je Trinita dei Monti, renesansna crkva sagrađena na nekadašnjem vinogradu.

1. Muzej Gugenhajm, Njujork

(vincent desjardins)  /Flickr.com

Interesantno je da najfotografisanije mjesto na svijetu nije Statua slobode, nego Gugenhajm. To znači da turisti konačno shvataju da postoje i značajniji dijelovi impresivnog grada od velike statue i Tajms Skvera.