<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Samsung sa grafenom planira revoluciju u svijetu elektronike

Za grafen se već duže vreme govori kako će uvesti revoluciju u svijet elektronike. Međutim, uz njega su vezani brojni problemi sa proizvodnjom, a koje je Samsung po svemu sudeći - riješio.

07. april 2014, 12:00

 Kompanija je otkrila revolucionarni način sinteze za ubrzanje komercijalizacije ovog jedinstvenog materijala, prenosi B92.

Kompanija navodi kako je grafen bolji od silicijuma kad je u pitanju provodljivost elektrona, a uz to je izdržljiviji od čelika i fleksibilniji. Kompanijin SAIT (Samsung Advanced Institute of Technology) je u partnerstvu sa Univerzitetom Sungkyunkwan prvi institut na svijetu koji je razvio ovu novu metodu sinteze.

“Riječ je o jednom od najznačajnijih otkrića u istraživanju grafena do sada. Očekujemo da će ovo otkriće ubrzati komercijalizaciju grafena, a što će zauzvrat dovesti do nove ere potrošačke elektronske tehnologije”, rekle su vođe laboratorija na SAIT-u.

Istraživači su uspješno riješili najveći problem masovne proizvodnje - izradu kristalnih podmetača grafena velike površine, bez gubitka električnih i mehaničkih svojstava tog materijala kao što je u prethodnim istraživanjima i pokušajima bio slučaj.

Da li će grafen u skorije vrijeme zameniti silicijum tek ostaje da se vidi, ali pravi koraci su konačno postignuti. U tom slučaju, Samsung bi mogao da ostvari nevjerovatne prihode licencirajući razvijene tehnologije drugima.