<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

TAJANSTVENI PRSTENOVI TREĆEG REICHA: Šta su zapravo betonski krugovi koje su nacisti gradili u Rusiji?

U blizini ruskog sela Liinakhamari kod Barentsovog mora nalaze se neobične građevine koje su sagradili nacisti za vrijeme Drugog svjetskog rata.

11. april 2014, 12:00

Tajanstveni betonski prstenovi Trećeg Reicha nakon završetka rata izazivaju maštu poklonika teorija zavjera, a ona je pojačana kada je im je sovjetska vojska ograničila pristup, a i danas im je teško pristupiti.

Neki teoretičari zavjere i lokalno stanovništvo tvrdili su kako se u njima testiralo nacističko superoružje, dok su neki smatrali kako su se oni koristili kao rampa za lansiranje nacističkih NLO-a, tj. letećih tanjura koji su koristili antigravitacijske uređaje. Njih su prema navodno poslije rata oduzeli SAD i SSSR, a o postojanju tih legendarnim wunderwaffea ne postoje nikakvi dokazi.



Međutim, jedna grupa ljudi tvrdi kako su te superletjelice zapravo 'Zvona', tj. metalne letjelice zvonolikog oblika koje su Nijemci razvijali u Poljskoj. Projekt razvoja ovih letjelica je završio tako što je tijekom rada na njemu stradalo 60 znanstvenika. Kodnog imena Die Glock, ta je letjelica bila visoka između 3,5 i 4.5 metara, s promjerom od 2,7 metara.

Što se tiče betonskih prstenova, oni zapravo nisu nikakve lansirajuće rampe za NLO-e. Na njima su se ustvari postavljali topovi.

Kada je sovjetska vojka zauzela to područje 12. listopada 1942., ono je postalo vojna baza sovjetske mornarice, a u blizini je sagrađena i baza za podmornice. To objašnjava zašto je područje bilo zabranjeno za ljude sve dok baza nije demontirana